ΓΔ: 1273.48 0.25% Τζίρος: 70.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Reuters: Έρχεται η έγκριση στο σχέδιο «Ηρακλής» για τα «κόκκινα»

Εντείνονται οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και των τραπεζών για την αντιμετώπιση των «κόκκινων δανείων» με την ΕΕ να δίνει σύντομα το «πράσινο φως» για να προχωρήσει η λύση του προβλήματος.

Εντείνονται οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και των τραπεζών για την αντιμετώπιση των «κόκκινων δανείων» με τραπεζικές πηγές να δηλώνουν στο Reuters πως σύντομα αναμένεται η θετική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Σχήμα Προστασίας Ενεργητικού (APS), που θα μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια κατά 30 δισ. ευρώ.

Όπως είναι ήδη γνωστό, το σχέδιο ονόματι «Hercules Project» για την τιτλοποίηση «κόκκινων» δανείων και τη διάθεση των τίτλων σε επενδυτές βασίζεται στο αντίστοιχο ιταλικό Asset Protection Scheme. Προκειμένου να γίνουν ελκυστικοί οι τίτλοι ανώτερης διαβάθμισης (senior tranche) και να απορροφηθούν από τους επενδυτές, το κράτος παρέχει την εγγύησή του για το μεγαλύτερο μέρος των ζημιών που πιθανόν να εγγραφούν κατά τη διαδικασία αποπληρωμής των τιτλοποιημένων δανείων.

«Πρόκειται για ένα σχήμα που αναμένεται να "καθαρίσει" κόκκινα δάνεια περίπου 30 δισ. ευρώ από τους ισολογισμούς των τραπεζών. Είναι εθελοντικό, αλλά οι τράπεζες έχουν δεσμευτεί να συμμετάσχουν» δήλωσε ένας από τους τραπεζίτες υπό καθεστώς ανωνυμίας στο Reuters.

Με το βάρος των κόκκινων δανείων να ξεπερνάει τα 80 δισ. ευρώ, είναι απαράμιλλης σημασίας για τις τράπεζες να απομειωθεί το ποσό γρήγορα, ώστε να ανοίξουν και πάλι οι κρουνοί της χρηματοδότησης σε επιχειρήσεις και νοικυριά.

Όπως πρώτο είχε αποκαλύψει το BD η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να προσφέρει κρατικές εγγυήσεις ύψους 9 δισ. ευρώ.Διευκρινίζεται ότι τα 9 δισ. αποτελούν το ποσό των εγγυήσεων, ενώ το συνολικό ύψος των δανείων που θα τιτλοποιηθούν θα είναι πολύ μεγαλύτερο, με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για δάνεια αξίας τουλάχιστον 30 δισ. ευρώ.

Επίσης, η χώρα υποχρεούται να αναθέσει σε monitoring trustee την παρακολούθηση και την πρόοδο του σχεδίου, ο οποίος θα έχει πλήρη πρόσβαση στα στοιχεία τόσο των τραπεζών όσο και των ορκωτών λογιστών προκειμένου να συντάσσει σχετικά reports.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι δεσμεύσεις της Ελλάδας για το σχέδιο μείωσης των κόκκινων δανείων

Το BD φέρνει στο φως επιστολή της κυβέρνησης προς την Κομισιόν με δεσμεύσεις για να εγκριθεί το ιταλικό μοντέλο τιτλοποίησης με κρατικές εγγυήσεις. Το ανώτατο όριο επιβάρυνσης του κράτους και οι αυστηρές υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν κυβέρνηση και τράπεζες.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο υπ. Τουρισμού η PQH για τα «κόκκινα» δάνεια

Το υπουργείο Τουρισμού επισκέφθηκε αντιπροσωπεία της PQH προκειμένου να συζητήσει για τα κόκκινα δάνεια των τουριστικών επιχειρήσεων αλλά και τα θέματα που έχουν προκύψει με τα δάνεια επιχειρήσεων που συνδέονται με υπό εκκαθάριση πιστωτικά ιδρύματα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Κόκκινα» δάνεια: Γιατί ανησυχούν τώρα οι τραπεζίτες

Στο «σκοτάδι» οι επιτελείς των τραπεζών για τα τεχνικά στοιχεία του σχεδίου του ΤΧΣ, φόβοι ότι θα εγκριθεί από τις Βρυξέλλες με δυσμενείς όρους για τις τράπεζες. Στις ελληνικές καλένδες το σχέδιο της ΤτΕ.
Xrimata, Money, Metrita, Cash, Evro, Euro
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέος μήνας - ρεκόρ για αιτήσεις στον Εξωδικαστικό ο Νοέμβριος

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν κατά τον προηγούμενο μήνα πραγματοποιήθηκαν 4.270 εκκινήσεις νέων αιτήσεων στην πλατφόρμα, 2.289 νέες υποβολές αιτήσεων και 1.152 νέες επιτυχείς ρυθμίσεις οφειλών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι οκτώ βασικές αλλαγές για «κόκκινα» δάνεια και εταιρείες διαχείρισης

Τι αλλάζει με τις νέες ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν από τη Βουλή. Οι κανόνες για τους servicers και την ορθή λειτουργία τους. Επιστροφή του «Ηρακλή» για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζών.