ΓΔ: 1200.04 -0.02% Τζίρος: 108.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Πώς θα «ξεκλειδώσουν» οι επενδύσεις μεγάλων funds σε ελληνικά ακίνητα

Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα επιτρέψει στις μεγαλύτερες επενδυτικές εταιρείες να εξετάσουν τοποθετήσεις σε ελληνικά εμπορικά ακίνητα. Τα πρώτα «μηνύματα» από Goldman Sachs και GIC.

Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολουθούν ξένα επενδυτικά fund τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις της χώρας, καθώς η αναμενόμενη έλευση της επενδυτικής βαθμίδας θα ανοίξει τον δρόμο για νέες επενδύσεις σε όλους τους κλάδους του real estate.

Έως τώρα, μεγάλοι διαχειριστές κεφαλαίου που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα έχουν περιοριστεί σχεδόν αποκλειστικά σε ξενοδοχεία, ωστόσο, αυτό εκτιμάται ότι θα αλλάξει με νέες τοποθετήσεις σε γραφεία, logistics, και ακίνητα λιανικού εμπορίου με την αναβάθμιση της οικονομίας που θεωρείται ότι είναι πιο κοντά μετά από τη σαρωτική νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές.

«Υπάρχουν ξένα funds που θέλουν εδώ και καιρό να τοποθετηθούν σε γραφεία και logistics στην Ελλάδα, όμως απαγορεύεται να πάρουν θέση σε χώρα που δεν έχει επενδυτική βαθμίδα», τονίζουν κύκλοι της αγοράς.

Προς το παρόν όμως επικρατεί μια στάση αναμονής. Η αγορά προσβλέπει σε σταθερότητα με την επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας και βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο, ενώ οι επόμενες επενδυτικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά από τον δεύτερο γύρο των εκλογών.

Παρά τη φιλική στάση που παρέχει ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του απέναντι στους επενδυτές, παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι τα εμπορικά ακίνητα στη χώρα εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν μια σειρά από προκλήσεις, όπως το μικρό μέγεθος της αγοράς και η έλλειψη ρευστότητας. Την ίδια στιγμή τα αυξανόμενα επιτόκια δημιουργούν μεγάλη πίεση στα ακίνητα τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη.

«Δεν μπορούμε να ξέρουμε πόσους νέους επενδυτές θα προσελκύσει η επενδυτική βαθμίδα στο real estate», αναφέρει έμπειρο στέλεχος της αγοράς. «Αυτό που βλέπουμε τώρα όμως είναι ότι οι ξένοι επενδυτές που είναι ήδη θετικοί απέναντι στη Ελλάδα γίνονται υπέρ-θετικοί», προσθέτει ο ίδιος.

Αναλυτές και οικονομολόγοι αναφέρουν ότι πέραν από την αναβάθμιση της οικονομίας, όποτε και να ανακοινωθεί από τους οίκους αξιολόγησης, οι τιμές των εμπορικών ακινήτων της χώρας παραμένουν ελκυστικές σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης, τονίζουν.

Δεν έχουν «τρέξει» στην Ελλάδα με τον ίδιο ρυθμό που παρατηρείται στο εξωτερικό, υποδεικνύοντας ότι θα είναι πιο ανθεκτικές στην πτώση που προκάλεσε η αλλαγή της νομισματική πολιτικής από κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο.

Τα πρώτα «μεγάλα ψάρια»

Το τελευταίο διάστημα εμφανίστηκαν για πρώτη φορά τα «μεγάλα ψάρια» των ξένων fund στην Ελλάδα. Με στόχο τις ισχυρές αποδόσεις που προσφέρει ο τομέας του τουρισμού, επενδυτές όπως η Goldman Sachs, μπαίνουν δυναμικά στη αγορά με βλέψεις για ακόμα περισσότερες επενδύσεις.

Υπενθυμίζεται ότι ο επενδυτικός κολοσσός Goldman Sachs επενδύει περίπου 150 έως 200 εκατομμύρια ευρώ σε τρία παραθαλάσσια θέρετρα στη Χαλκιδική. Σε ξενοδοχεία που επί του παρόντος είναι κλειστά, θα πραγματοποιηθεί ανακαίνιση με χρηματοδότηση της αμερικανικής εταιρείας ώστε να λειτουργήσουν σε δύο χρόνια.

Μια ακόμα εντυπωσιακή επένδυση που ολοκληρώθηκε πέρυσι είναι η εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου του ξενοδοχειακού Ομίλου Sani/Ikos από το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Σιγκαπούρης GIC.

Για τη συναλλαγή αυτή, η αξία του Ομίλου Sani/Ikos αποτιμάται στα 2,3 δισ. ευρώ και το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Σιγκαπούρης θα επενδύσει σχεδόν ένα δισ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν αρκεί μια επιχείρηση σε έναν κλάδο με δυνατές προοπτικές ώστε να επενδύσει ένα από τα ισχυρότερα fund του κόσμου. Στην περίπτωση της Sani/Ikos προσφέρεται, επίσης, πολύ καλή διοίκηση, αειφόρα ανάπτυξη και ένα αναπτυξιακό σχέδιο όπου περιλαμβάνονται και άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι σημαίνουν για την αγορά ακινήτων οι νέοι φόροι στη βραχυχρόνια μίσθωση

Περισσότερες κατοικίες αναμένεται να μετακινηθούν προς τη μακροχρόνια μίσθωση, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι το μέτρο θα είναι αρκετό για να λυθεί το πρόβλημα των εξαιρετικά υψηλών ενοικίων.
Plhmmyres-Larisa
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακραία καιρικά φαινόμενα «χτυπούν» και τις τιμές των κατοικιών

Οι κλιματικοί κίνδυνοι αυξάνουν την πιθανότητα ξαφνικής πτώσης των τιμών των κατοικιών, τονίζει η ING. Διεθνής έρευνα για τον καύσωνα σε πέντε πόλεις. Από τύχη δεν πλημμύρισε η Αθήνα, υπογραμμίζει καθηγητής του ΕΜΠ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται η επιδότηση έως 10.000 ευρώ για να ανοίξουν κλειστά σπίτια

Ενεργοποιείται το πρόγραμμα Ανακαινίζω - Νοικιάζω, με στόχο να μισθωθούν σε νέους έως 39 ετών κατοικίες που σήμερα μένουν εκτός αγοράς και αντιστοιχούν περίπου σε 25% του συνόλου στις μεγάλες πόλεις.