ΓΔ: 1449.08 0.97% Τζίρος: 47.56 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:16:33 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Ελλάδα, Σημαία, Ελληνική Οικονομία
Φωτο: Shutterstock

Τι σημαίνει η επενδυτική βαθμίδα για οικονομία, τράπεζες, επιχειρήσεις

Μιλούν στο BD για τη σημασία ανάκτησης του investment grade, οι επικεφαλής οικονομολόγοι των Eurobank, Εθνικής, Τρ. Πειραιώς και Alpha Bank. Ορόσημο για την επαναφορά της χώρας στην πλήρη κανονικότητα, ανοίγει ο δρόμος για νέες επενδύσεις.

Την επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα και στο club των προηγμένων οικονομικά χωρών θα επισφραγίσει η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μετά από 13 χρόνια εξοβελισμού της χώρας μας σε καθεστώς επιτήρησης και στιγματισμού της ως «μη επενδύσιμης».

Οι επικεφαλής οικονομολόγοι των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, κ.κ. Τάσος Αναστασάτος της Eurobank, Νίκος Μαγγίνας της Εθνικής Τράπεζας, Ηλίας Λεκκός της Τράπεζας Πειραιώς και Παναγιώτης Καπόπουλος της Alpha Bank, μιλώντας στο Business Daily επισημαίνουν ότι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα σηματοδοτήσει την επάνοδο της ελληνικής οικονομίας στην κανονικότητα. Παράλληλα, θα έχει απτά και άμεσα αποτελέσματα με σημαντικότερα τη μείωση του κόστους δανεισμού για τράπεζες - ιδιωτικό τομέα και την επαναφορά της χώρας μας στα ραντάρ των μεγάλων ξένων θεσμικών επενδυτών με μακροπρόθεσμο ορίζοντα που μέχρι τώρα δεν μπορούσαν να επενδύσουν στη χώρα μας λόγω της απουσίας του investment grade.

Όπως σημείωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, αναμένεται μεγάλη εισροή κεφαλαίων στην εγχώρια οικονομία, καθώς πολλά επενδυτικά ταμεία έχουν ως περιορισμό στο καταστατικό τους να μην επενδύουν σε χώρες που δεν έχουν επενδυτική βαθμίδα. «Περίπου το 80% των ταμείων όλου του κόσμου έχουν αυτό τον περιορισμό, άρα φανταστείτε, ανοίγει πια η ελληνική οικονομία και σε άλλου είδους επενδυτές σε σχέση με αυτούς που έχουμε σήμερα. Άρα το όφελος θα είναι μεγάλο, όχι μόνο για το κράτος, όχι μόνο για τις τράπεζες, αλλά και για τον ιδιωτικό τομέα γενικότερα», σημείωσε.

Προ των πυλών η επενδυτική βαθμίδα

Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα επιτευχθεί γρήγορα, πιθανότατα αμέσως μετά το καλοκαίρι, καθώς το τελευταίο εμπόδιο, η πολιτική σταθερότητα, φαίνεται ότι θα ξεπεραστεί μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου.

Ο πολιτικός κίνδυνος βέβαια ακόμα δεν έχει εξαλειφθεί πλήρως, καθώς ακόμα και μια περιορισμένη αλλαγή συσχετισμών με μικρή μείωση του ποσοστού της Νέας Δημοκρατίας σε συνδυασμό με την εκλογή δύο επιπλέον κομμάτων στη Βουλή θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια ασθενή κυβερνητική πλειοψηφία.

Σημειώνεται ότι το σκέλος πολιτική σταθερότητα – ισχυρή κυβέρνηση δεν αποτελεί άμεση προϋπόθεση για τους οίκους αξιολόγησης για το investment grade, αλλά το μέσον για την επίτευξη δημοσιονομικής πειθαρχίας και την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που είναι απαραίτητα.

Τι δηλώνουν στο Business Daily οι επικεφαλής οικονομολόγοι

Σύμφωνα με τους επικεφαλής οικονομολόγους των τραπεζών αν και οι αγορές ήδη έχουν προεξοφλήσει σε σημαντικό βαθμό την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, τα οφέλη για την ελληνική οικονομία θα είναι πολλαπλά: χαμηλότερος κίνδυνος χώρας, τα ελληνικά ομόλογα θα είναι και πάλι επιλέξιμα από την ΕΚΤ, το κόστος δανεισμού θα περιοριστεί και νέοι επενδυτές με μακροπρόθεσμο ορίζοντα θα επανέλθουν στις εγχώριες αγορές χρήματος και κεφαλαίου.

Μεγαλύτερα οφέλη αναμένονται για την αγορά ομολόγων και το χρηματιστήριο, καθώς πολλοί ξένοι επενδυτές δεν μπορούσαν να επενδύσουν σε ελληνικούς τίτλους λόγω της απουσίας της επενδυτικής βαθμίδας.

Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας αποτελεί πάντως μόνο ένα βήμα, το κατώφλι, καθώς η βελτίωση και ενδυνάμωση της ελληνικής οικονομίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε καλύτερες αξιολογήσεις, αξιολογήσεις που απολαμβάνουν οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Η επενδυτική βαθμίδα δεν αποτελεί το τέλος της διαδρομής αλλά απαιτεί συνεχή προσπάθεια, ενώ αστοχίες και κακές πολιτικές θα μπορούσαν να οδηγήσουν ξανά τη χώρα μας σε περιπέτειες.

Τ. Αναστασάτος: Θετική επίδραση για τις επενδύσεις

Ο Τάσος Αναστασάτος, Chief Economist της Eurobank επισημαίνει ότι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας επισφραγίζει την επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα, ενώ παράλληλα έχει και μια σημαντική πρακτική διάσταση καθώς μειώνει το κόστος δανεισμού για το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

«Το μεγαλύτερο όφελος θα είναι για τον ιδιωτικό τομέα, καθώς ο δημόσιος τομέας ήδη απολαμβάνει εξαιρετικούς όρους δανεισμού στο στοκ του χρέους λόγω της δομής του δημοσίου χρέους. Στον ιδιωτικό τομέα η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδα μπορεί να έχει μεγάλο όφελος στο κόστος δανεισμού και ειδικά στις τράπεζες οι οποίες πρέπει να αντλήσουν από τις αγορές σημαντικά ποσά στο πλαίσιο των εποπτικών απαιτήσεων MREL. Η μείωση του κόστους δανεισμού μέσω της μείωσης του κινδύνου χώρας με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα έχει αντανάκλαση και στο κόστος δανεισμού του ιδιωτικού τομέα, επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Αν και ένα σημαντικό κομμάτι του οφέλους της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας έχει προεξοφληθεί από τις αγορές, κάτι που αποτυπώνεται χαρακτηριστικά στις τιμές των ελληνικών ομολόγων που διαπραγματεύονται με χαμηλότερη απόδοση έναντι των Ιταλικών, είναι σημαντικό αυτή η βελτίωση να διατηρηθεί και να ενισχυθεί στο μακροχρόνιο διάστημα. Τέλος, η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα αυξήσει κατά πολύ τη δεξαμενή επενδυτικών κεφαλαίων τα οποία θα μπορούν από εδώ και πέρα να «βλέπουν» τη χώρα μας. Σημειώνεται ότι πάρα πολλά funds εκ του καταστατικού τους δεν επιτρέπεται να επενδύσουν σε χώρες που δεν έχουν investment grade. Πρόκειται για εξέλιξη που θα έχει θετική επίδραση στις επενδύσεις, τις εξαγορές – συγχωνεύσεις και άλλες επιχειρηματικές συμφωνίες καθώς και το Χρηματιστήριο. Σημειώνεται πάντως ότι το investment grade δεν αποτελεί πανάκεια και η προσέλκυση μακροπρόθεσμων επενδύσεων συνδέεται άμεσα με τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στη χώρα».

Ο κ. Τάσος Αναστασάτος, Chief Economist της Eurobank

Ν. Μαγγίνας: Πολλαπλά οφέλη για την ελληνική οικονομία

Ο Νίκος Μαγγίνας, Επικεφαλής Οικονομολόγος Εθνικής Τράπεζας, επισημαίνει στο Business Daily ότι η ελληνική οικονομία πληροί πλέον το σύνολο των προϋποθέσεων για άμεση αναβάθμιση της, ενώ ήδη οι αγορές προεξοφλούν τις διαφαινόμενες τάσεις. Σύμφωνα με τον κ. Μαγγίνα, τα πρόσθετα οφέλη δεν είναι αμελητέα, καθώς, μεταξύ άλλων, η επερχόμενη αναβάθμιση:

  • Θα καταστήσει προσβάσιμους τους ελληνικούς τίτλους σε μεγαλύτερο εύρος επενδυτών με πιο μακροπρόθεσμες επενδυτικές στρατηγικές, εμβαθύνοντας ποσοτικά και ποιοτικά τη ζήτηση.
  • Θα βελτιώσει περαιτέρω τον εκτιμώμενο κίνδυνο στην τιμολόγηση του κόστους δανεισμού του ιδιωτικού τομέα, τόσο από τις τράπεζες όσο και από τις αγορές, αλλά και καθαυτό το κόστος άντλησης ρευστότητας από τις ίδιες τις τράπεζες. Τα οφέλη θα είναι μεγαλύτερα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
  • Θα συντείνει σε διατηρήσιμη μείωση στο κόστος δανεισμού για το ελληνικό δημόσιο, το οποίο βάσει της απόδοσης του δεκαετούς ομολόγου καταγράφει τη μεγαλύτερη αρνητική διαφορά, ιστορικά, έναντι  του αντίστοιχου  της Ιταλίας.
  • Θα επιταχύνει τη λήψη επενδυτικών αποφάσεων, με το «επιτόκιο» προεξόφλησης της μελλοντικής απόδοσής τους να συναρτάται άμεσα από την αξιολόγηση, και θα διαφοροποιήσει ποιοτικά και κλαδικά της άμεσες ξένες επενδύσεις ενώ θα στηρίξει τις αποτιμήσεις των εγχώριων περιουσιακών στοιχείων.

«Όλα τα παραπάνω αναμένεται να δημιουργήσουν ευνοϊκές προϋποθέσεις για πιο ισχυρή και κοινωνικά περιεκτική ανάκαμψη της οικονομίας, θα συντείνουν στη συρρίκνωση του επενδυτικού κενού, ενώ παράλληλα θα καταστήσουν τη χώρα λιγότερο ευάλωτη σε μελλοντικές οικονομικές διακυμάνσεις».

Ο κ. Νίκος Μαγγίνας, Επικεφαλής Οικονομολόγος Εθνικής Τράπεζας

Ηλ. Λεκκός: Το τέλος της περιπέτειας, επιστροφή σε βιώσιμη ανάπτυξη

Ο Ηλίας Λεκκός, Chief Economist της Τράπεζα Πειραιώς τονίζει: «Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα σημάνει το τέλος της μεγάλης κρίσης της ελληνικής οικονομίας που ξεκίνησε το 2010, με τις συνεχείς υποβαθμίσεις της οικονομίας που έφτασαν μέχρι την “επιλεκτική χρεοκοπία". Η επάνοδος στην επενδυτική βαθμίδα θα πιστοποιήσει την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε αναπτυξιακή πορεία με θετικές προοπτικές και θα πάψουμε να είμαστε η μεγάλη εξαίρεση της ευρωζώνης.

Ωστόσο οι αγορές έχουν ήδη προεξοφλήσει σε μεγάλο βαθμό την επάνοδο της Ελλάδας στο investment grade και είναι χαρακτηριστικό ότι οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων διαμορφώνονται στα επίπεδα των ισπανικών. Έτσι δεν πρόκειται να δούμε κάτι θεαματικό τη στιγμή που ο πρώτος οίκος αξιολόγησης βάλει τη σφραγίδα του για το investment grade.

Υπάρχουν όμως δύο σημεία στο κομμάτι των αγορών που μπορεί να έχουν μεγάλη επίδραση. Το πρώτο αφορά τις επενδύσεις, καθώς υπάρχουν σε μεγάλες κατηγορίες επενδύσεων θεσμικοί περιορισμοί που δεν τους επιτρέπουν να επενδύουν σε αγορές που δεν διαθέτουν επενδυτική βαθμίδα. Οπότε με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας ανοίγει η πόρτα σε μια πολύ μεγάλη μερίδα ξένων επενδυτών οι οποίοι μέχρι τώρα δεν μπορούσαν να προχωρήσουν σε επενδύσεις στην Ελλάδα ακόμα και αν έβλεπαν τις θετικές προοπτικές της. Αργά αλλά σταθερά θα δούμε περισσότερες ροές και σε ομόλογα και σε μετοχές όταν αποσυρθεί αυτός ο περιορισμός.

Το δεύτερο σημείο που μπορεί να έχει σημαντική επίδραση είναι το γεγονός ότι θα περιοριστεί πάρα πολύ το sovereign risk premium που χρησιμοποιούν όλοι οι αναλυτές για να αποτιμήσουν ελληνικά περιουσιακά στοιχεία. Αυτό θα οδηγήσει σε μια ανατιμολόγηση εγχώριων περιουσιακών στοιχείων κυρίως στο κομμάτι των μετοχών».  

Ηλίας Λεκκός, Επικεφαλής Οικονομικής Ανάλυσης και Επενδυτικής Στρατηγικής, Τράπεζα Πειραιώς

Ο κ. Ηλίας Λεκκός, Chief Economist της Τράπεζα Πειραιώς

Π. Καπόπουλος: Ορόσημο η ανάκτηση του investment grade

Ο Παναγιώτης Καπόπουλος, Chief Economist της Alpha Bank χαρακτηρίζει ορόσημο την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας που θα βάλει σε κίνηση πολλά γρανάζια στην ελληνική οικονομία με θετική επίδραση σε πολλά επίπεδα.

Σύμφωνα με τον κ. Καπόπουλο ξεχωρίζουν τέσσερα σημεία:

  • Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα αποτελέσει ορόσημο για την Ελληνική οικονομία όχι μόνο διότι επανατοποθετεί τη χώρα ως επενδυτικό προορισμό κεφαλαίων μακροπρόθεσμης απόδοσης αλλά και επειδή διαμορφώνει ιδιαίτερα ευνοϊκές συνθήκες ρευστότητας για το ελληνικό Δημόσιο, τις τράπεζες, τα ασφαλιστικά ταμεία και κυρίως τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
  • Το γεγονός αυτό αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία καθώς διανύουμε διεθνώς μία φάση ανόδου των επιτοκίων ως αποτέλεσμα των  παρεμβάσεων των κεντρικών τραπεζών προκειμένου να συγκρατηθούν οι έντονες πληθωριστικές πιέσεις που προέκυψαν - αφενός από τη δημοσιονομική επέκταση και στις δύο όχθες του Ατλαντικού και αφετέρου από την άνοδο των τιμών ενέργειας.
  • Η αναβάθμιση της πιστοληπτικής επιφάνειας του ελληνικού Δημοσίου θα μειώσει το κόστος άντλησης κεφαλαίων για τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Επιπλέον η άντληση ρευστότητας από την ΕΚΤ με εγγύηση ομόλογα του Δημοσίου θα γίνει ευχερέστερη καθώς θα αποτιμώνται στην πραγματική τους αξία.
  • Ο φθηνότερος δανεισμός για τις τράπεζες θα μειώσει το κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων αμβλύνοντας σημαντικά την επίδραση της συσταλτικής νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ.

Ο κ.. Παναγιώτης Καπόπουλος, Chief Economist της Alpha Bank

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα χαμένα δισ. των ανακεφαλαιοποιήσεων και η «εξαΰλωση» 33 δισ. το 2015

Οι απώλειες των τραπεζικών μετοχών στο διάστημα Δεκέμβριος 2014 Δεκέμβριος 2015 ανήλθαν σε... -99%. Η χρηματιστηριακή αξία των συστημικών τραπεζών από τα 33,4 δισ. (Ιούνιος 2014) σχεδόν μηδενίστηκε μετά τη διαπραγμάτευση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι συμβαίνει με τα στεγαστικά: Γιατί δεν δανείζουν για ακίνητα οι τράπεζες

Το 2019 - 2023 οι καθαρές ροές δανείων σε επιχειρήσεις ήταν 24,6 δισ. έναντι -6,8 δισ. για στεγαστικά. Μήνυμα από την ΤτΕ με τη θέσπιση ελαστικότερων ορίων χορηγήσεων σε σχέση με την τρέχουσα πολιτική των τραπεζών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί σταμάτησαν να δημιουργούνται νέα «κόκκινα» δάνεια στις τράπεζες

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια υποχωρούν παρά τις αναταράξεις που προκάλεσαν πανδημία, ενεργειακή κρίση και η απότομη άνοδος των επιτοκίων. Αντίδοτο η ισχυρή ανάπτυξη της οικονομίας και η εξαιρετική ποιότητα των δανειοληπτών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο χορός των δισ. για τη διάσωση τραπεζών και η πραγματική ζημιά του κράτους

Το Δημόσιο εισέφερε 46 δισ. για ανακεφαλαιοποιήσεις, όμως επιβάρυνε τις τράπεζες με ζημιές 37,5 δισ. από το PSI, 4,5 δισ. τόκους για το ELA και συνέβαλε στο άλμα των «κόκκινων» δανείων με πολιτικές που έπληξαν την κουλτούρα πληρωμών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατάρρευση τραπεζών με... ένα κλικ: η εποχή των ψηφιακών bank run

Πως η τεχνολογία καθιστά πιο ευάλωτες τις τράπεζες σε καταρρεύσεις λόγω μαζικών αναλήψεων καταθέσεων. Γιατί ο κίνδυνος ρευστότητας είναι θανάσιμος για τις τράπεζες. Η κατάσταση σε Ευρώπη - Ελλάδα.
Trapeza thw Ellados, Stoyrnaras, Stournaras
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στουρνάρας: Λίγες οι τράπεζες στην Ελλάδα, απαραίτητος ένας πέμπτος πόλος

Ο διοικητής της ΤτΕ πήρε αποστάσεις από την κυβέρνηση για την πρόσφατη κόντρα με τις τράπεζες. Τι είπε για επενδυτική βαθμίδα, ανταγωνισμό, προμήθειες και τα τραπεζικά κέρδη. Ζήτησε «μετρημένες κουβέντες» στα δημοσιονομικά από τα κόμματα.