ΓΔ: 1464.39 0.46% Τζίρος: 72.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

«Ανάβουν οι μηχανές» για 21 έργα ύψους 91 εκατ. ευρώ στην Μακεδονία

Όπως ανέφερε ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας ο προϋπολογισμός για τη νέα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ φτάνει το 1,5 δισ. ευρώ για την Κεντρική Μακεδονία.

Είκοσι εννέα έργα ύψους 91 εκατ. ευρώ έχουν προετοιμαστεί και ξεκινούν, εννέα μήνες από την έναρξη του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027, ενώ μέχρι τον Αύγουστο θα ξεκινήσουν επιπλέον έργα ύψους 478 εκατομμυρίων ευρώ και ως το τέλος του έτους σε συνεργασία με όλους τους θεσμούς και τους φορείς εκτιμάται ότι θα έχουν εγκριθεί όλα τα επικαιροποιημένα επιχειρησιακά σχέδια, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα.

Κατά τη  συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του προγράμματος Κεντρική Μακεδονία 2021-2027, ο κ. Τζιτζικώστας υπογράμμισε ότι γίνεται μια τεράστια προσπάθεια για την ενίσχυση και την υλοποίηση του νέου ΕΣΠΑ, με συνέπεια και ανταπόκριση στις υψηλές απαιτήσεις του κανονιστικού πλαισίου. «Στο ΕΣΠΑ ο χρόνος είναι χρήμα κυριολεκτικά» είπε και σημείωσε ο προϋπολογισμός για τη νέα προγραμματική περίοδο φτάνει το 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ για την Κεντρική Μακεδονία ενώ αποτελεί «μαζί με τους πόρους από τα υπόλοιπα χρηματοδοτικά εργαλεία και προγράμματα τη μεγαλύτερη χρηματοδοτική και αναπτυξιακή παρέμβαση που έγινε ποτέ στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας».

Ο κ. Τζιτζικώστας δεσμεύτηκε για την ομαλή συνέχιση της λειτουργίας των κοινωνικών δομών κατά την περίοδο μετάβασης από την προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ που ολοκληρώθηκε (2014-2020) στη νέα προγραμματική περίοδο (2021 - 2027).

Ο ίδιος τόνισε ότι έγινε επιτυχής προετοιμασία της νέας περιόδου μέσω της μέριμνας της Περιφέρειας για την ωρίμανση των έργων και υπογράμμισε: «τα αποτελέσματα που συζητούνται σήμερα στην επιτροπή αποτυπώνουν τη δέσμευσή μας να μην υπάρξει κανένα κενό στη λειτουργία των κοινωνικών δομών που αποτελούν δείκτη προστασίας για κάθε πολίτη στην Κεντρική Μακεδονία. Αποτυπώνουν επίσης τη δέσμευσή μας για την ένταση και τη συνέχιση της χρηματοδότησης επενδυτικών σχεδίων με στόχο την καινοτομία, την εξωστρέφεια, την έξυπνη εξειδίκευση. Αποτυπώνουν την εξασφάλιση της συνέχισης της χρηματοδότησης της ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών και δημοσίων κτιρίων και τέλος αποτυπώνουν την εξασφάλιση της συνέχισης της χρηματοδότησης όλων των έργων που κάνουμε στους τομείς των σχολείων, των νοσοκομείων, του περιβάλλοντος, του τουρισμού, του πολιτισμού».

Μιλώντας στη συνεδρίαση, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων Δημήτρης Σκάλκος αναφέρθηκε με θετικό τρόπο στα αποτελέσματα του ΕΣΠΑ την περίοδο 2014-2020 και τόνισε ότι το πρόγραμμα κλείνει με επιτυχία ενώ έχουν τεθεί οι βάσεις ώστε να είναι και η επόμενη περίοδος επιτυχημένη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρόλο στην ελληνική οικονομία αναλαμβάνουν οι επιχειρήσεις της Περιφέρειας

Το νέο ΕΣΠΑ και οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης πρόκειται να «ξεκλειδώσουν» πολλές και σημαντικές επενδύσεις που θα ξεπεράσουν τα 70 δισ. ευρώ, με την επιχειρηματικότητα στην περιφέρεια να βελτιώνεται σημαντικά.