ΓΔ: 1275.09 0.14% Τζίρος: 322.82 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Πιο ευνοϊκή μόνιμη ρύθμιση για τα χρέη στην εφορία μελετά το ΥΠΟΙΚ

Εξετάζεται, μεταξύ άλλων, η μείωση επιτοκίου για την πάγια ρύθμιση των 24 - 48 δόσεων. Παραμένει υποτονικό το ενδιαφέρον για τις δύο έκτακτες ρυθμίσεις αλλά δεν εξετάζεται παράτασή τους.

Βελτιώσεις στην πάγια ρύθμιση των 24-48 δόσεων για την αποπληρωμή των οφειλών στην εφορία εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών με στόχο να γίνει ευκολότερη η ένταξη των φορολογούμενων στο πρόγραμμα διακανονισμού και να μπει φρένο στην διόγκωση των «κόκκινων» χρεών που αγγίζουν τα 105 δισ. ευρώ.     

Την ίδια ώρα αναιμικό παραμένει το ενδιαφέρον για τις έκτακτες ρυθμίσεις των 72 και 120 δόσεις, καθώς μόλις 38.400 οφειλέτες έχουν υποβάλλει αίτηση όταν οι δυνητικά δικαιούχοι ξεπερνούν τις 200.000. Ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών διαμηνύει ότι δεν θα δοθεί καμία παράταση στη προθεσμία που λήγει στις 31 Ιουλίου.  

Σε ό,τι αφορά την πάγια ρύθμιση, το υπουργείο Οικονομικών βάζει στο τραπέζι:

  • τον διαχωρισμό της βασικής οφειλής από τις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα
  • τη μείωση του επιτοκίου που με βάση το ισχύον καθεστώς ανέρχεται σε 4,37% για έως 12 μηνιαίες δόσεις και ανεβαίνει στο 5,87% για 13-24 μηνιαίες δόσεις ενώ με επιτόκιο 5,87% επιβαρύνονται οι 25 έως 48 μηνιαίες δόσεις για την αποπληρωμή έκτακτων οφειλών, όπως φόροι κληρονομιάς, πρόστιμα, τόκοι, προσαυξήσεις που βεβαιώθηκαν μετά από ελέγχους   
  • τη μικρή αύξηση των μηνιαίων δόσεων για τις τακτικές οφειλές όπως το φόρο εισοδήματος.  
  • το «κούρεμα» της προσαύξησης 15% που επιβάλλεται σε περίπτωση εκπρόθεσμης καταβολής της μηνιαίας δόσης.

Σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες οι οριστικές αποφάσεις για το είδος και το εύρος των παρεμβάσεων αναμένεται να ληφθούν τον Σεπτέμβριο. Πάντως αγκάθι αποτελεί η μόνιμη αντίδραση των θεσμών σε τέτοιες κινήσεις που κατά την άποψη τους υπονομεύουν τη κουλτούρα πληρωμών   

Υπενθυμίζεται ότι στη πάγια ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν παλαιές και τρέχουσες οφειλές ενώ δεν υπάρχουν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Μάλιστα οι οφειλές μπορούν να ρυθμιστούν ακόμη και πριν καταστούν ληξιπρόθεσμες. Τακτικές οφειλές (ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ) μπορούν να εξοφληθούν σε έως 24 έντοκες δόσεις και οι έκτακτες (φόροι κληρονομιάς, πρόστιμα) σε 48 δόσεις.

Στο μεταξύ με χαμηλές ταχύτητες κινούνται οι ρυθμίσεις χρεών σε έως 120 δόσεις αφού σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ:  

  • Στις παλαιές ρυθμίσεις των 36-72 δόσεις για τα χρέη της πανδημίας και των 120 δόσεων έχουν ενταχθεί 27.900 οφειλέτες με το συνολικό ρυθμιζόμενο ποσό να ανέρχεται στα 373 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι όσοι έχασαν τη ρύθμιση των 120 δόσεων και μπορούν να επανενταχθούν υπολογίζονται σε 190.000 ενώ περίπου 10.000 είναι οι αυτοί που απώλεσαν τη ρύθμιση της πανδημίας των 36-72 δόσεων έως την 1η Φεβρουαρίου 2023.
  • Ακόμα πιο χαμηλή είναι η ανταπόκριση των φορολογούμενων στο σχήμα των 36-72 δόσεων για τα χρέη που δημιουργήθηκαν την περίοδο της ενεργειακής κρίσης καθώς έχουν υποβάλει αίτηση και έχουν πληρώσει την πρώτη δόση 10.500 φορολογούμενοι με το ποσό να φθάνει τα 206 εκατ. ευρώ.

Όσοι οφειλέτες δεν ρυθμίσουν τις οφειλές τους έως τα τέλη του μήνα  κινδυνεύουν με κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, εισοδημάτων, περιουσιακών στοιχείων ακόμα και πλειστηριασμούς.

Επίσης, όσοι οφείλουν στην εφορία πάνω από 150.000 ευρώ ο καθένας έχουν περιθώριο μέχρι την 1η Αυγούστου για να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους. Σε διαφορετική περίπτωση στις 4 Αυγούστου η ΑΑΔΕ θα δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματα τους.

Επισημαίνεται ότι το Μάιο καταγράφηκε «έκρηξη» του αριθμού οφειλετών, που έφθασαν τα 4.471.762 από 3.687.278 που ήταν τον Απρίλιο ενώ στο πεντάμηνο το νέο ληξιπρόθεσμο χρέος ανήλθε στα 2,44 δις. ευρώ. Οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές υποχώρησαν μετά τις διαγραφές (κυρίως χρεών του ΟΣΕ) στα 104,8 δις. ευρώ από 107,7 δισ. ευρώ τον Απρίλιο.  

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

euro, metrita, cash, money
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι 17 φορολογικές αλλαγές που έρχονται με νομοσχέδιο σκούπα του ΥΠΟΙΚ

Νέο καθεστώς για τις ρυθμίσεις οφειλών, έναρξη της πληρωμής τελών κυκλοφορίας με τον μήνα, κατάργηση του προστίμου 100 ευρώ για εκπρόθεσμες δηλώσεις, μείωση στο μισό του συντελεστή για μερίσματα ναυτιλιακών εταιρειών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έντονο «πρέσινγκ» στο υπουργείο Οικονομικών για παράταση στις δηλώσεις

Προς το παρόν, το ΥΠΟΙΚ καλεί λογιστές και φορολογούμενους να μην επηρεάζονται από σενάρια για παράταση και να σπεύσουν να υποβάλουν τις δηλώσεις. Παράταση ως το τέλος Σεπτεμβρίου ζητούν οι λογιστές.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Λίφτινγκ» εξετάζεται στις ρυθμίσεις χρεών, έχουν ενταχθεί μόνο 30.000

Ένα μήνα πριν την εκπνοή της προθεσμίας για την υποβολή αιτήσεων για τις δύο νέες ρυθμίσεις οφειλών, το ενδιαφέρον παραμένει υποτονικό και το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει χαλάρωση των κριτηρίων ένταξης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανώνυμα «καρφώματα» φοροφυγάδων σε νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ

Η πλατφόρμα ανοίγει τις επόμενες ημέρες και θα δέχεται επώνυμες ή και ανώνυμες καταγγελίες για φοροδιαφυγή, ξέπλυμα χρήματος, λαθρεμπόριο και διαφθορά. Τη σοβαρότητα των καταγγελιών θα εξετάζει ειδική επιτροπή.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Έσβησαν» φόρους και πρόστιμα οι τρεις στους δέκα που έκαναν προσφυγές

Από τις 2.325 προσφυγές που εξετάστηκαν το πρώτο τετράμηνου έτους από τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών, στις 703 υπήρξε δικαίωση των φορολογουμένων. Οι αναλυτικές οδηγίες της ΑΑΔΕ για την υποβολή προσφυγών.