ΓΔ: 1275.34 -0.37% Τζίρος: 79.12 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
ependyseis, anakampsi, funds
Φώτο: Shutterstock

«Πράσινο φως» για αναπτυξιακά έργα ύψους 80 εκατ. στη Δ. Μακεδονία

Το αναπτυξιακό σχέδιο θα χρηματοδοτηθεί μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και θα αφορά έργα στους τομείς της ενεργειακής αναβάθμισης, των μεταφορών, της υγείας, του πολιτισμού και του τουρισμού.

Εγκρίθηκε επενδυτικό σχέδιο ύψους 80 εκατ. ευρώ, μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, από πόρους του Πυλώνα ΙΙΙ του προγράμματος Δίκαιης Μετάβασης, για τη χρηματοδότηση σημαντικών αναπτυξιακών έργων στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, όπως ανακοινώθηκε σήμερα.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, μετά από πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Κασαπίδη και την διετή συνεργασία του με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και τα αρμόδια Υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας αποκτά πρόσβαση στους πόρους του Πυλώνα ΙΙΙ του Προγράμματος Δίκαιης Μετάβασης, ύψους 80 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για το πρώτο επενδυτικό σχέδιο, μεταξύ όλων των υπό μετάβαση Περιφερειών της Ευρώπης, που ενισχύεται από τον Πυλώνα ΙΙΙ του Μηχανισμού Δίκαιης Μετάβασης, μέσω του οποίου θα χρηματοδοτηθούν επιλέξιμα έργα στους τομείς της ενεργειακής αναβάθμισης, των μεταφορών, της υγείας, του πολιτισμού και του τουρισμού.

Έπειτα και από την απόφαση έγκρισης του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκου Παπαθανάση, την Παρασκευή 4 Αυγούστου 2023, τα έργα που περιλαμβάνει η δανειακή σύμβαση με τίτλο «ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ», τίθενται πλέον σε τροχιά υλοποίησης ενισχύοντας σημαντικά την παραγωγική ανασυγκρότηση της Δυτικής Μακεδονίας.

Ο Γιώργος Κασαπίδης σε δηλώσεις του τόνισε πως: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους συνεργάτες μου και τους ανθρώπους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων που έτρεξαν τη διαδικασία και όλους όσους συνετέλεσαν στην επιτυχή έκβαση της προσπάθειας αυτής και ιδιαίτερα, τον επικεφαλής της ομάδας επενδύσεων σε Ελλάδα και Κύπρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων κ. Ιωάννη Καλτσά, τους υπουργούς κ. Χρήστο Σταϊκούρα, κ. Νίκο Παπαθανάση, κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη και κ. Ιωάννη Τσακίρη, καθώς και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη για τη στήριξη και γρήγορη διεκπεραίωση των αναγκαίων ενεργειών».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μειώθηκε δραστικά το brain drain και πλησιάζει η ώρα για το brain gain

Ο αριθμός των εργαζομένων που έφευγαν από την Ελλάδα ξεπέρασε και τους 39.000 ετησίως στη διάρκεια της μεγάλης κρίσης, ενώ το 2021 μειώθηκε σε περίπου 5.000, όπως σημειώνει η Eurobank. Κλειδί, η κατάσταση της οικονομίας.
staikouras
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρ. Σταϊκούρας: Η Ελλάδα έχει αλλάξει σελίδα, υπερβαίνει τις προσδοκίες

Σε εκδήλωση του Economist, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε την ισχυρή ανάπτυξη που καταγράφουν οι ελληνικές εξαγωγές. Υπογράμμισε το γεγονός ότι η Κομισιόν αναμένει την περίοδο 2022-2024 η Ελλάδα να είναι πρώτη στην προσέλκυση επενδύσεων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εμπιστεύονται τις ελληνικές μετοχές, διεθνείς επενδυτικοί οίκοι για το 2023

Η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα αποτελεί σημαντική παράμετρο και για την πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου. Η απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα θα συμβάλλει και στην αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου και την προσέλκυση νέων κεφαλαίων.