ΓΔ: 2513.22 0.84% Τζίρος: 242.89 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
ependyseis, anakampsi, funds
Φώτο: Shutterstock

«Πράσινο φως» για αναπτυξιακά έργα ύψους 80 εκατ. στη Δ. Μακεδονία

Το αναπτυξιακό σχέδιο θα χρηματοδοτηθεί μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και θα αφορά έργα στους τομείς της ενεργειακής αναβάθμισης, των μεταφορών, της υγείας, του πολιτισμού και του τουρισμού.

Εγκρίθηκε επενδυτικό σχέδιο ύψους 80 εκατ. ευρώ, μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, από πόρους του Πυλώνα ΙΙΙ του προγράμματος Δίκαιης Μετάβασης, για τη χρηματοδότηση σημαντικών αναπτυξιακών έργων στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, όπως ανακοινώθηκε σήμερα.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, μετά από πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Κασαπίδη και την διετή συνεργασία του με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και τα αρμόδια Υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας αποκτά πρόσβαση στους πόρους του Πυλώνα ΙΙΙ του Προγράμματος Δίκαιης Μετάβασης, ύψους 80 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για το πρώτο επενδυτικό σχέδιο, μεταξύ όλων των υπό μετάβαση Περιφερειών της Ευρώπης, που ενισχύεται από τον Πυλώνα ΙΙΙ του Μηχανισμού Δίκαιης Μετάβασης, μέσω του οποίου θα χρηματοδοτηθούν επιλέξιμα έργα στους τομείς της ενεργειακής αναβάθμισης, των μεταφορών, της υγείας, του πολιτισμού και του τουρισμού.

Έπειτα και από την απόφαση έγκρισης του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκου Παπαθανάση, την Παρασκευή 4 Αυγούστου 2023, τα έργα που περιλαμβάνει η δανειακή σύμβαση με τίτλο «ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ», τίθενται πλέον σε τροχιά υλοποίησης ενισχύοντας σημαντικά την παραγωγική ανασυγκρότηση της Δυτικής Μακεδονίας.

Ο Γιώργος Κασαπίδης σε δηλώσεις του τόνισε πως: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους συνεργάτες μου και τους ανθρώπους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων που έτρεξαν τη διαδικασία και όλους όσους συνετέλεσαν στην επιτυχή έκβαση της προσπάθειας αυτής και ιδιαίτερα, τον επικεφαλής της ομάδας επενδύσεων σε Ελλάδα και Κύπρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων κ. Ιωάννη Καλτσά, τους υπουργούς κ. Χρήστο Σταϊκούρα, κ. Νίκο Παπαθανάση, κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη και κ. Ιωάννη Τσακίρη, καθώς και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη για τη στήριξη και γρήγορη διεκπεραίωση των αναγκαίων ενεργειών».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Πιερρακάκης ομιλία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κ. Πιερρακάκης: Η Ελλάδα αλλάζει μοντέλο-Το 2026 προχωρά ταχύτερα

Ο Κ. Πιερρακάκης υπογράμμισε τον καθοριστικό ρόλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στην ελληνική οικονομία, τονίζοντας τη στρατηγική συνεργασία και τη διαχρονική στήριξη με επενδύσεις άνω των 16 δισ. ευρώ προς τη χώρα.
Σταύρος Καλαφάτης υπογράφει
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καλαφάτης: Η Ελλάδα περνά στη νέα εποχή της Διαστημικής Οικονομίας

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Σταύρος Καλαφάτης, στο 3ο Greek Space Tech Forum, μίλησε για τη μετάβαση της Ελλάδας σε παραγωγό διαστημικής τεχνολογίας, τις επιτυχίες του ESA BIC Greece και τη νέα επέκταση ενίσχυσης για startups στον χώρο.
Ελληνική σημαία και ευρώ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι προκλήσεις του Σεπτεμβρίου: Ακρίβεια, πακέτο ΔΕΘ, τέλος Ταμείου Ανάκαμψης

Η κυβέρνηση θέτει τρεις προτεραιότητες στην οικονομική πολιτική έως τον Σεπτέμβριο: αντιμετώπιση ακρίβειας, ενίσχυση εισοδημάτων και ολοκλήρωση του Ταμείου Ανάκαμψης. Ήδη ανακοινώθηκαν μέτρα για τιμές και συντάξεις χηρείας.
Ιβάν Σαββίδης ΠΑΟΚ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ιβάν Σαββίδης: Νέα παραγωγική μονάδα δημιουργεί η Σουρωτή

Η ΣΟΥΡΩΤΗ προχωρά σε μεγάλη επένδυση με κατασκευή νέας, σύγχρονης μονάδας παραγωγής δίπλα στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις. Η μονάδα με δύο γραμμές αναμένεται να λειτουργήσει το 2028, ενισχύοντας
Κυριάκος Πιερρακάκης στη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιερρακάκης: Ανάπτυξη της οικονομίας με επενδύσεις και δημοσιονομική πειθαρχία

Ο υπουργός Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, τόνισε ότι η ελληνική οικονομία υπεραποδίδει, αλλά ο δημοσιονομικός χώρος πρέπει να αξιοποιείται με πειθαρχία, επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις.