ΓΔ: 1452.24 0.26% Τζίρος: 101.16 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:24:59 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

«Γολγοθάς» η ενοικίαση κατοικίας στην Ελλάδα λόγω τιμών και μικρής προσφοράς

Πολύ χαμηλό το απόθεμα ακινήτων. Ελκυστική η αγορά ακινήτου στην Ελλάδα για ξένους, απλησίαστες οι τιμές για τους Έλληνες. Τι δείχνουν τα στοιχεία έκθεσης της Deloitte.

Τον «Γολγοθά» που αντιμετωπίζουν όσοι νοικιάζουν σπίτι στην Αθήνα αναδεικνύει η έκθεση της Deloitte (Property Index 2023) με νέα στοιχεία που παρουσιάζει για την ευρωπαϊκή αγορά κατοικίας.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, η Deloitte δείχνει ότι η Ελλάδα παραμένει ελκυστική για ξένους που αναζητούν δεύτερη κατοικία παρά τις πρόσφατες αυξήσεις τιμών, υποδεικνύοντας ότι έχει ακόμα περιθώριο ανόδου η ελληνική αγορά. Η ετήσια έκθεση προσφέρει μια σύντομη ματιά για όλες τις χώρες της Ευρώπης όπου λίγο πολύ υπάρχει στεγαστικό πρόβλημα.

Από τότε που δημοσιεύτηκε η προηγούμενη έκθεση, σχεδόν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες αντιμετωπίζουν πρωτόγνωρες νέες προκλήσεις, υπογραμμίζει η Deloitte.

«Εκτός από τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι ευρωπαϊκές χώρες αντιμετωπίζουν ραγδαίες αυξήσεις στο κόστος ενέργειας, στις τιμές οικοδομικών υλικών και των επιτοκίων. Ο κάθε παράγοντας έχει επηρεάσει την τιμή των νέων κατασκευών», προσθέτει η ίδια.

Τα στοιχεία αναφέρουν ότι η μεγαλύτερη ετήσια αύξηση τιμών το τελευταίο έτος σημειώθηκε στην Βοσνία- Ερζεγοβίνη (κατα 27%) και ότι η ακριβότερη χώρα για την απόκτηση καινούργιας κατοικίας είναι το Ισραήλ όπου πωλείται για 5.701 ευρώ ανα τ.μ. Μετά ακολουθεί η Αυστρία (4.925 ευρώ ανα τ.μ.) και η Γερμανία (4.800 ευρώ ανα τ.μ.).

Οι τιμές στην Ελλάδα ανήκουν σε έναν άλλο «κόσμο» στα 1.330 ευρώ ανα τμ, σύμφωνα με την έκθεση, που δίνει μέση τιμή για την αγορά καινούργιας κατοικίας στην Αθήνα στα 2.972 ευρώ και στα 1.056 ευρώ στην Πάτρα. Στο κόστος των ενοικίων, η Αθήνα κατατάσσεται λίγο κάτω από τη μέση (στη 46η θέση) της λίστας με τις 66 ευρωπαϊκές πόλεις που παρουσιάζονται. Δηλαδή, στην Αθήνα, η μίσθωση μιας κατοικίας στοιχίζει 10,2 ευρώ ανά τ.μ. και φαίνεται να είναι από τις πιο οικονομικές λύσεις της Ευρώπης

Συγκριτικά, το ενοίκιο στο Μάντσεστερ ανέρχεται στα 10,7 ευρώ ανα τμ και στο Πόρτο στα 10,4 ευρώ ανα τ.μ. Όταν όμως συγκριθεί το κόστος μίσθωσης με το μέσο μηνιαίο εισόδημα της κάθε χώρας, αποκαλύπτεται η σκληρή ελληνική πραγματικότητα.

Στο Μάντσεστερ το εισόδημα ενός μισθωτή που πληρώνει 749 ευρώ για ένα σπίτι 70 τμ ανέρχεται στα 2.872  ευρώ (καθαρά), σύμφωνα με στοιχεία από το Numbeo.com, ενώ στο Πόρτο το καθαρό εισόδημα φτάνει τα 1.442 ευρώ, τη στιγμή που η ενοικίαση ενός αντίστοιχου σπιτιού είναι 728 ευρώ.

Στην Ελλάδα, το μέσο εισόδημα είναι 1.059 ευρώ, σύμφωνα με το Numbeo.com, όταν η αντίστοιχη μίσθωση κατοικίας επιβαρύνει τον οικογενειακό προϋπολογισμό κατά 714 ευρώ. Πρόκειται για συνθήκες διαβίωσης στην Ελλάδα που θα επιδεινωθούν ακόμα περισσότερο το επόμενο διάστημα δεδομένου ότι ο πληθωρισμός και οι τιμές τροφίμων συνεχίζουν να «καλπάζουν» ενώ οι μισθοί «σέρνονται».

Πρόσφατα στοιχεία από την Eurostat, επίσης, επιβεβαιώνουν ότι η Ελλάδα έχει μακράν το μεγαλύτερο στεγαστικό πρόβλημα της Ευρώπης.

Στοιχεία για το 2021 αναφέρουν ότι η Ελλάδα έχει το υψηλότερο ποσοστό υπερφόρτωσης κόστους (cost overburden rate) στην Ευρώπη. Πρόκειται για περιπτώσεις όπου καταναλώνεται πάνω από το 40% του διαθέσιμου εισοδήματος για το κόστος στέγασης. Στην Ελλάδα ισχύει για το 32% του πληθωρισμού ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Δανία με 22% και μετά ακολουθεί η Ολλανδία με 15%.

Πολύ χαμηλό το απόθεμα στη Ελλάδα

Ενδιαφέρον, επίσης, παρουσιάζει η έκθεση σε ό,τι έχει να κάνει με τις προσπάθειες να αυξηθεί η προσφορά των κατοικιών σε διάφορα σημεία της Ευρώπης.

Τα πιο εντυπωσιακά στοιχεία σχετίζονται με το Παρίσι όπου το τελευταίο έτος προστέθηκαν 7,1 κατοικίες για κάθε 1.000 κατοίκους, με την Πολωνία στη δεύτερη θέση (6,3 κατοικίες) και την Γερμανία στη τρίτη θέση (5,9 κατοικίες).

Για την Ελλάδα δεν υπάρχουν αντίστοιχα στοιχεία στην συγκεκριμένη κατηγορία πληροφοριών, ωστόσο η χώρα έχει την αρνητική πρωτιά στο απόθεμα που προσφέρεται στην αγορά.

Για κάθε 1.000 κατοίκους, υπάρχουν 285 κατοικίες στην Ελλάδα, όταν στη πρώτη θέση είναι η Βουλγαρία με 624 κατοικίες ανα 1.000 κατοίκους και μετά ακολουθεί η Πορτογαλία και η Γαλλία με 585 και 552 κατοικίες αντίστοιχα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

golden_visa
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί δεν θα κόψουν το ράλι στα ακίνητα οι αλλαγές στην Golden Visa

Το παράδειγμα της Πορτογαλίας δείχνει ότι και χωρίς την Golden Visa οι τιμές των κατοικιών ανεβαίνουν όταν υπάρχει πρόβλημα προσφοράς. Τι εκτιμά η Τράπεζα της Ελλάδος για τις τιμές κατοικιών στην Ελλάδα.
businessdaily-Yposkafa-Xenodoxia-Hotel-Sheltered Villas
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βίλες και ξενοδοχεία κάτω από τη γη: Γιατί κερδίζουν έδαφος τα υπόσκαφα

Πώς οι δυνατότητες που προσφέρει πλέον η νομοθεσία για υπόσκαφες κατασκευές μπορούν να φέρουν εξαιρετικά αποτελέσματα, ποιοι είναι οι κίνδυνοι για το περιβάλλον από τις καταχρήσεις δόμησης.
The Ellinikon
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πυρετός» για νέα γραφεία στο Ελληνικό, «στήνεται» οικονομικό κέντρο

Η περιοχή της Λεωφόρου Βουλιαγμένης δίπλα στο μεγάλο έργο αστικής ανάπλασης προσελκύει αγοραστές οικοπέδων για νέα συγκροτήματα γραφείων. Αύξηση της τάξεως του 20% στα μισθώματα γραφείων «βλέπει» η αγορά.