ΓΔ: 1275.09 0.14% Τζίρος: 322.82 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Θετικές αναφορές από Ιταλία για το ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης

Έκθεση του πανεπιστημίου Università Cattolica αναφέρει την πεποίθηση ότι θα πραγματοποιηθούν οι 67 μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης και υπογραμμίζει την επιτυχία των ελληνικών ομολόγων.

Η ιταλική οικονομική εφημερίδα Italia Oggi, αναφέρεται σήμερα σε έκθεση του ειδικού παρατηρητηρίου του καθολικού πανεπιστημίου Università Cattolica, με θέμα την «κατάσταση της υγείας της οικονομίας σειράς ευρωπαϊκών χωρών» και θετικές αναφορές στην ελληνική οικονομία.

Με αναφορά στην χώρα μας, η συγκεκριμένη έκθεση υπογραμμίζει: «στην Ελλάδα δεν παρουσιάζονται τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ιταλία (ανικανότητα να δαπανηθούν χρήματα, επιθυμία της νέας κυβέρνησης να αλλάξει τα εγκεκριμένα σχέδια, ελλιπές ενδιαφέρον σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις). Μέχρι τώρα το ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης δείχνει να χαίρει καλής υγείας και οι περισσότεροι οικονομικοί παράγοντες θεωρούν ότι οι πολυάριθμες μεταρρυθμίσεις που περιέχει (67), αρχίζοντας από την βελτίωση της φορολογικής διαχείρισης και την μείωση της φοροδιαφυγής, θα πραγματοποιηθούν.

Παράλληλα, η έκθεση του ιταλικού πανεπιστημίου που αναδημοσιεύεται από την Italia Oggi, προσθέτει: «από τον Μάιο η απόδοση των δεκαετών ομολόγων της Ελλάδας έπεσε κάτω από τον αντίστοιχων της Ιταλίας κατά 40-50 μονάδες βάσης. Η Ελλάδα ξεπέρασε την Ιταλία, σε ό,τι αφορά το σύνολο της καμπύλης, για την λήξη των επιτοκίων.

Πίσω από τα στοιχεία αυτά υπάρχουν συνολικές οικονομικές επιδόσεις οι οποίες, εδώ και λίγα χρόνια, είναι καλύτερες από εκείνες της Ιταλίας σε ό,τι αφορά την αύξηση του ΑΕΠ, τον ρυθμό μείωσης των ανισορροπιών στα δημοσιονομικά, την ελκυστικότητα ως προς τις ξένες επενδύσεις και την αξιοπιστία της κυβερνητικής δράσης.

Οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν μετά την κρίση χρέους, τα πρώτα χρόνια είχαν μεγάλο κοινωνικό και οικονομικό κόστος αλλά -τα τελευταία χρόνια- αποφέρουν θετικά αποτελέσματα. Έχουν σημασία και κάποιοι πολιτικοί παράγοντες (το κύρος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και η υιοθέτηση της ενισχυμένης αναλογικής) και ότι το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους είναι στα χέρια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και όχι των αγορών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

businessdaily-Xatzidakis-Kostis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χατζηδάκης: Δημιουργείται Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο για κλάδους αιχμής

Το Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο θα λειτουργεί στο πλαίσιο του Υπερταμείου και θα είναι ένα επενδυτικό εργαλείο, αντίστοιχο με αυτά που λειτουργούν στις περισσότερες χώρες της ΕΕ, που θα δίνει κίνητρο σε αναπτυξιακές πρωτοβουλίες.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παπαθανάσης: Οι επενδύσεις είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον της Ευρώπης

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών υπογράμμισε ότι είναι απαραίτητο να διασφαλίσουμε ότι όλα τα Κράτη-Μέλη και οι Περιφέρειες κάθε χώρας, έχουν ισότιμη πρόσβαση στις ευκαιρίες που δημιουργούνται.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μητσοτάκης σε ξένους επενδυτές: Έχουμε επιθετική ατζέντα μεταρρυθμίσεων

Μιλώντας στο συνέδριο του ΧΑ και της Morgan Stanley στο Λονδίνο, ο πρωθυπουργός δήλωσε αποφασισμένος να υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις που προκαλούν αντιδράσεις. Τι είπε για την αύξηση των μισθών και τις ελληνικές startups.
Thanos Petralias, Ypourgeio Ethnikis Oikonomias & Oikonomikon
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα από 12 δισ. ευρώ θα επενδυθούν στην Ελλάδα το 2024

Ο υφυπουργός Οικονομικών Αθ. Πετραλιάς πως η αύξηση των επενδύσεων οφείλεται στους σημαντικούς ευρωπαϊκούς πόρους καθώς και στην αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα.