ΓΔ: 1482.43 1.23% Τζίρος: 89.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Οδηγία Ε.Ε.: Ευθύνη των τραπεζών για προστασία από την υπερχρέωση

Σύμφωνα με τη νέα Οδηγία που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο οι τράπεζες καλούνται «να αξιολογούν κατά πόσον οι καταναλωτές μπορούν να αποπληρώσουν την πίστωσή τους, ώστε να προστατεύονται από την υπερχρέωση».

Ευθύνες και στις ίδιες τις τράπεζες για τις περιπτώσεις που δεν «εντόπισαν» τον κίνδυνο υπερχρέωσης καταναλωτών οι οποίοι δεν διαθέτουν τα «αντικειμενικά» προσόντα, δίνει νέα Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωση η οποία αφορά την καταναλωτική πίστη και εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. 

Όπως διευκρινίζεται στην ανακοίνωση, ενώ η ψηφιακή μετάβαση διευκολύνει την πρόσβαση στην πίστωση, πρέπει να προστατεύσουμε τους καταναλωτές από ανεύθυνες πρακτικές δανεισμού που εξαπλώνονται ιδιαίτερα σε διαδικτυακά περιβάλλοντα. Αυτή η νέα νομοθεσία θα διασφαλίσει ότι οι καταναλωτές έχουν όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται και ότι αυτές παρουσιάζονται με σαφήνεια, ακόμη και για πιστώσεις μικρής κλίμακας.

Η οδηγία που εγκρίθηκε σήμερα:

  • διασφαλίζει ότι οι πιστωτικές πληροφορίες, όπως το συνολικό κόστος της πίστωσης, παρουσιάζονται με σαφή και κατανοητό τρόπο και είναι προσαρμοσμένες στις ψηφιακές συσκευές
  • θεσπίζει αυστηρότερους κανόνες διαφήμισης για τη μείωση της καταχρηστικής πίστωσης σε υπερχρεωμένους καταναλωτές και δημιουργεί αποτελεσματικά μέτρα κατά της υπερχρέωσης
  • απαιτεί από τις τράπεζες να αξιολογούν κατά πόσον οι καταναλωτές μπορούν να αποπληρώσουν την πίστωσή τους, ώστε να προστατεύονται από την υπερχρέωση
  • διευρύνει το πεδίο εφαρμογής της οδηγίας στα δάνεια κάτω των 200 ευρώ και στα προϊόντα buy-now-pay-later
  • δίνει στους καταναλωτές το δικαίωμα να καταγγείλουν μια σύμβαση πίστωσης εντός 14 ημερών και δίνει στους επιζώντες του καρκίνου το δικαίωμα στη λήθη.

Μετά τη σημερινή έγκριση της προσωρινής συμφωνίας από το Συμβούλιο, η νομοθετική πράξη έχει εκδοθεί. Αφού υπογραφεί από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τον Πρόεδρο του Συμβουλίου, η οδηγία θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα τεθεί σε ισχύ την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή της.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

xrimata, euro, money, cash
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Έκρηξη» 82% στις αιτήσεις για τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό στο α' 4μηνο

Ξεπέρασαν τις 25.000 οι νέες αιτήσεις στο διάστημα Ιανουαρίου - Απριλίου 2024, ενώ μέσω του Μηχανισμού έχουν, συνολικά, πραγματοποιηθεί 16.704 επιτυχείς ρυθμίσεις οφειλών που αντιστοιχούν σε 5,92 δισ. ευρώ αρχικών οφειλών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤτΕ: Τα πολλαπλά οφέλη για τις τράπεζες από την επενδυτική βαθμίδα

Πρόσβαση με καλύτερους όρους στις αγορές αποκτούν οι τράπεζες μετά την αναβάθμιση, υπογραμμίζει η ΤτΕ. Σημειώνει την επιβράδυνση της πιστωτικής επέκτασης και την αύξηση των ροών «κόκκινων» δανείων.
businessdaily-Zanias-Giorgos-Eurobank
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Ζανιάς: Ώθηση στη ζήτηση για δάνεια δημιουργεί η οικονομική ανάπτυξη

«Οι πολύ καλές αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας και η σταδιακή αναδιάρθρωση των προβληματικών δανείων από τους διαχειριστές των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, αναμένεται να δώσουν μεγαλύτερη ώθηση στη ζήτηση για δάνεια», τόνισε ο πρόεδρος της τράπεζας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο που ρυθμίζει τους servicers

Το νομοσχέδιο εισάγει ρυθμίσεις που δημιουργούν ένα νέο πλέγμα υποχρεώσεων σχετικά με την ενημέρωση των πολιτών από τους servicers, και επιφέρουν ουσιαστικές αλλαγές στον εξωδικαστικό μηχανισμό και την πτωχευτική διαδικασία.