ΓΔ: 890.6 -0.29% Τζίρος: 29.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:46:39 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
ΦΩΤΟ: ΑΠΕ

Σταϊκούρας για α' κατοικία: Προστασία ευάλωτων, «στη σέντρα» οι στρατηγικοί κακοπληρωτές

Το πλαίσιο που θα ισχύσει από Μάιο για την α' κατοικία περιέγραψε ο υπουργός Οικονομικών. Τόνισε ότι για τα πλεονάσματα υπάρχει συμμαχία με την Γαλλία και θα συζητηθούν οι ελληνικές προτάσεις τον Φεβρουάριο.

Προστατευτικές διατάξεις για τα ευάλωτα νοικοκυριά, αλλά και διαχωρισμό στρατηγικών κακοπληρωτών ώστε να «βγουν στη σέντρα» θα περιλαμβάνει το νέο πλαίσιο για την αφερεγγυότητα, που θα εφαρμοσθεί τον Μάιο, τόνισε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας. Εξάλλου, αποκάλυψε ότι η Γαλλία υποστηρίζει τις ελληνικές θέσεις για το πρωτογενές πλεόνασμα και θα υποβληθούν οι σχετικές προτάσεις μέσα στον Φεβρουάριο.

Ειδικότερα, μιλώντας στο Open, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι θα βασίζεται σε τέσσερις άξονες το νέο πλαίσιο που θα ισχύσει από την 1η Μαΐου, όταν πάψει να ισχύει ο νόμος για την προστασία της α' κατοικίας.

Ο κ. Σταϊκούρας έκανε λόγο για ενιαίο σχήμα προστασίας έναντι οκτώ σχημάτων που υπάρχουν σήμερα, τόνισε ότι θα δίνεται δεύτερη ευκαιρία για πολίτες και επιχειρήσεις που μπορούν να αντεπεξέλθουν και τα βρήκαν δύσκολα την προηγούμενη δεκαετία, ενώ θα «βγουν στη σέντρα» οι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Σημείωσε ότι το υπουργείο προσπαθεί να τους εντοπίσει μέσα από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες της ειδικής γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους. ενώ τα στοιχεία των τραπεζών δείχνουν ότι ένας στους τέσσερις δανειολήπτες είναι στρατηγικός κακοπληρωτής. ή ένας στους δύο που έχουν ενταχθεί στο νόμο Κατσέλη. Τέταρτον, σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, θα υπάρξουν ειδικές πρόνοιες για ευάλωτα νοικοκυριά. Η σχετική άσκηση θα ολοκληρωθεί στα τέλη Απριλίου, ή και αργότερα, «όταν θα είμαστε έτοιμοι», όπως είπε ο υπουργός.

Ξεκαθάρισε πάντως ότι η προστασία πρώτης κατοικίας «πράγματι λήγει γιατί υπάρχει και συγκεκριμένο ευρωπαϊκό πλαίσιο που ψηφίστηκε το 2019 για τη λήξη της εν λόγω προστασίας, αφού δεν υπάρχει πουθενά στην Ευρώπη». Ως εκ τούτου, κάλεσε τους πολίτες να κάνουν χρήση της υφιστάμενης πλατφόρμας μέσω του νέου «νόμου Κατσέλη» έως την 1η Μαΐου. Όπως είπε, «όποιος έχει πρόβλημα πρέπει να ενταχθεί στο σύστημα και να σώσει το σπίτι του». Από την 1η Μαΐου θα υπάρχει ένα «πλαίσιο στήριξης των ευάλωτων νοικοκυριών, όχι όμως με τη σημερινή μορφή», υπογράμμισε.

Για την πρόταση της κυβέρνησης για τη μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι ήταν εξαιρετική η συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό του, στον οποίο κατέθεσε όλες τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς, μεταξύ των οποίων και για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Η Γαλλία, τόνισε ο κ. Σταϊκούρας, «είναι σύμμαχος της Ελλάδας σε αυτήν την προσπάθεια, αυτό που απομένει είναι να ποσοτικοποιήσει η ελληνική πλευρά τη θέση της αναφορικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα. κάτι που θα γίνει μέσα στον Φεβρουάριο». «Πρέπει να διεκδικήσουμε περισσότερο δημοσιονομικό χώρο από το 2021 και μετά», τόνισε ο υπ. Οικονομικών.

Ερωτηθείς για την εισφορά αλληλεγγύης και την υπόσχεση μείωσής της, όπως και για το τέλος επιτηδεύματος, ο κ. Σταϊκούρας απάντησε πολύ προσεκτικά, σημειώνοντας ότι οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν ανάλογα με το δημοσιονομικό χώρο που θα υπάρξει.

Σχετικά με τις νέες αντικειμενικές αξίες στα ακίνητα, ανέφερε ότι θα υπάρχουν περίπου δύο αξιολογήσεις έως την οριστικοποίησή τους σε επίπεδο Θεσμών, τον Φεβρουάριο και Απρίλιο. Τον Μάιο θα γίνει και αξιολόγηση των αντικειμενικών αξιών, η οποία θα συνδυαστεί με τη νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ. Όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας θα γίνουν μειώσεις για τη μεγάλη πλειονότητα των ιδιοκτητών αλλά και διόρθωση αδικιών σε περιπτώσεις που υποφορολογούνταν ακίνητα σε πλούσιες περιοχές. Στόχος είναι η μείωση του ΕΝΦΙΑ στα νοικοκυριά και στις περιοχές χαμηλών εισοδημάτων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Staikouras, Ypourgeio Oikonomikon, YPOIK
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Στους πολίτες ο πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος από Σεπτέμβριο

«Ό,τι ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, από το βήμα της ΔΕΘ, θα περιλαμβάνει και το 2023, συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσης για κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης», σημείωσε ο υπ. Οικονομικών.
staikouras
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται συμπληρωματικός προϋπολογισμός τον Σεπτέμβριο για μέτρα στήριξης

Ο υπ. Οικονομικών τόνισε ότι θα κατατεθεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός, καθώς η ικανοποιητική πορεία των εσόδων ανοίγει δημοσιονομικό χώρο. Πληροφορίες για πρόσθετη δαπάνη 2 δισ. Τι είπε για fuel pass και επίδομα θέρμανσης.