ΓΔ: 1424.33 2.21% Τζίρος: 125.77 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Skylakakis-Theodoros
Φωτο: ΑΠΕ/Economist

Θ. Σκυλακάκης: Σχέδιο για offshore αιολικά στο Αιγαίο μέχρι το 2030

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας σημείωσε πως στόχος είναι στη δεκαετία 2030-2040 η Ελλάδα να αποτελεί μεγάλη παραγωγός και εξαγωγέας ενέργειας από τα offshore αιολικά. Έρχεται θετική έκπληξη για τις τιμές ενέργειας.

Τον σχεδιασμό της χώρας να μετατραπεί σε ένα μεγάλο ενεργειακό hub για την Ευρώπη τόνισε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Θ. Σκυλακάκης που ανέφερε ότι η Ελλάδα στοχεύει να είναι μεγάλη παραγωγός και εξαγωγέας ενέργειας από offshore αιολικά πάρκα μέχρι το 2040.

Ο κ. Σκυλακάκης στο πλαίσιο του πάνελ »ENERGY LANDSCAPE IN SOUTH-EASTERN EUROPE» στο 27ο Συνέδριο του Economist, δήλωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα παρουσιαστεί η ελληνική προσπάθεια για την ανάπτυξη offshore αιολικών στο Αιγαίο. «Το Αιγαίο σε όλη την ευρύτερη Ανατολική Μεσόγειο είναι μια μοναδική πηγή πλούτου. Έχει γίνει μια πολύ σημαντική δουλειά, υπάρχει πολύ σημαντικό δυναμικό το οποίο θα αναπτύξουμε με στόχο πριν το 2030 να έχουμε τα πρώτα offshore αιολικά και στη διάρκεια της δεκαετίας 2030-2040 να γίνει η Ελλάδα μεγάλη παραγωγός και εξαγωγέας ενέργειας από offshore αιολικά». Παράλληλα ανέφερε ότι είναι σε εξέλιξη σημαντικές ερευνητικές προσπάθειες που αφορούν το φυσικό αέριο.

Το ενδεχόμενο να εκπλαγούμε θετικά από το «μέτωπο» των ενεργειακών τιμών το επόμενο διάστημα, επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, επικαλούμενος τα υψηλά αποθέματα φυσικού αερίου στις υπόγειες αποθήκες της Ευρώπης, τη διαθεσιμότητα υγροποιημένου φυσικού αερίου και τις καλές καιρικές συνθήκες. Πρόσθεσε ωστόσο ότι αν επεκταθεί η κρίση στη Μέση Ανατολή τότε θα υπάρξει αρνητική έκπληξη ενώ σε ερώτηση για τις ενισχύσεις προς τους καταναλωτές παρέπεμψε σε ανακοινώσεις την ερχόμενη εβδομάδα που θα στοχεύουν στα ευάλωτα οικονομικά και ενεργειακά νοικοκυριά. Σημείωσε ακόμη ότι αν υπάρξει κρίση υψηλών τιμών για μεγάλο χρονικό διάστημα «η κυβέρνηση επιφυλάσσεται να παρέμβει σε δεύτερο χρόνο».

«Η ενεργειακή εικόνα στην δικιά μας περιοχή είναι εξαιρετικά περίπλοκη γιατί έχουμε μια περιοχή που είναι από πλευράς ηλεκτρικής σχετικά απομονωμένη από την υπόλοιπη Ευρώπη και προφανώς από τους γείτονες στις υπόλοιπες ηπείρους. Έχουμε μια ιστορική εξάρτηση από αγωγούς που έφεραν κυρίως ρωσικό φυσικό αέριο» σημείωσε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος επισημαίνοντας πως «τα τελευταία 20 χρόνια έχουν υπάρξει προσπάθειες να υπάρξει πρόσθετη παρουσία και αγωγών από χώρες της Κ. Ασίας».

Δήλωσε πως το ρωσικό φυσικό αέριο από τον αγωγό συνεχίζει να έρχεται καθώς σαν χώρα υπάρχει ακόμα μια σύμβαση με τη Ρωσία, «η οποία θα τελειώσει», σημειώνοντας ωστόσο πως δημιουργούνται πρόσθετες δυσκολίες από πολλές πλευρές στις ενδιαφερόμενες χώρες, και αναφέρθηκε στην απόφαση της Βουλγαρίας να επιβάλλει φόρο στο ρωσικό φυσικό αέριο μετά τη διακοπή των σχέσεων με τη Μόσχα.

Ο κ. Σκυλακάκης υπογράμμισε παράλληλα τις επενδύσεις της χώρας στο LNG αναφέροντας πως η απόφαση που είχε ληφθεί τη δεκαετία του 1980 «αποδείχθηκε σωτήρια από πλευρά ενεργειακής εξάρτησης μετά την κρίση που προκλήθηκε από την απεχθή εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία».

Ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει προσθέσει και δεύτερη πηγή LNG, υπερκαλύπτει και μετά την εξέλιξη στη Ρεβυθούσα και να καλύπτει πλέον και ανάγκες των γειτόνων. «Η Ελλάδα έχει μεγάλες δυνατότητες εισαγωγής LNG και είναι ανοιχτή στη δημιουργία πρόσθετων σημείων εισόδου με στόχο να μειωθεί η εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο όχι μόνο για τη χώρα αλλά και όσον αναφορά τις γειτονικές χώρες» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, ο κ. Σκυλακάκης, τόνισε πως το ενεργειακό τοπίο δεν αγορά μόνο το φυσικό αέριο σημειώνοντας ότι υπάρχουν «εξαιρετικά ενδιαφέρουσες συζητήσεις» και προχωράει ταχύτατα, έχοντας ξεπεράσει πολλά σημαντικά εμπόδια ο EuroAsia Interconnector για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, υπογραμμίζοντας την υψηλή σημασία του έργου.

Πρόσθεσε πως «υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον για να προχωρήσει η διασύνδεση με την Αίγυπτο. Υπάρχουν κι άλλες προτάσεις», ενώ υπογράμμισε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό για να προχωρήσει μια μαζικότερη εισαγωγή ανανεώσιμης ενέργειας από την Β. Αφρική «να έχουμε διασυνδέσεις προς την Κεντρική Ευρώπη για να υπάρξει μια ισορροπία στο σύστημα».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μυθικές επενδύσεις στην ενεργειακή μετάβαση: Θα χρειαστούν 165 δισ. ευρώ

Αλλάζει πίστα στην αγορά ενέργειας η χώρα με το αναθεωρημένο σχέδιο που κατατέθηκε στην Κομισιόν. Ο ρόλος των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της χώρας και οι προβληματισμοί για το δίκτυο.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλ. Σδούκου: Πάνω από 8 δισ. ευρώ θα επενδυθούν στην πράσινη ενέργεια

Η υφυπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος υπογράμμισε τα σημαντικά οφέλη για την ελληνική οικονομία από την πράσινη μετάβαση. Σημαντικοί παίκτες στα ενεργειακά έργα του εξωτερικού οι ελληνικές εταιρείες.
energeia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε ρυθμούς ενεργειακής κρίσης οι τιμές ρεύματος με αυξήσεις «φωτιά»

Νέες μεγάλες αυξήσεις στην χονδρική αγορά ρεύματος τον Ιούνιο. Που οφείλεται το άλμα τιμών. Εξαντλούνται οι αντοχές παρόχων να απορροφούν τις αυξήσεις. Αμηχανία στην κυβέρνηση, ελπίζει σε αποκλιμάκωση το υπουργείο Ενέργειας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπεράκτια αιολικά: Η καθυστέρηση 11 ετών, οι άδειες και τα επόμενα βήματα

Από το 2012 εκκρεμούσαν τα αιτήματα για έρευνες. Δόθηκαν οι δύο πρώτες άδειες για υπεράκτια αιολικά σταθερού πυθμένα ισχύος 600MW στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης. Ρόλος - κλειδί για την Κομισιόν.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εξασφαλισμένη η ενεργειακή επάρκεια στην Ελλάδα για το καλοκαίρι

Σύμφωνα με την ενημέρωση του υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας το σύνολο της διαθέσιμης ισχύος είναι απόλυτα επαρκής για την κάλυψη του φορτίου ακόμα και υπό δυσμενείς συνθήκες καύσωνα και ταυτόχρονα, περιορισμένης παραγωγής από ΑΠΕ.
fotovoltaika
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση κονδυλίων για μικρά φωτοβολταϊκά, κριτική από φορείς της αγοράς

Την επόμενη εβδομάδα και με αυξημένο προϋπολογισμό κατά 30 εκατ. ευρώ αναμένεται να αρχίσουν οι αιτήσεις. Το πρόβλημα με τις πολυκατοικίες και οι αδυναμίες του προγράμματος που επισημαίνονται από την αγορά.