ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Belharra, Fregates, Gallia, France
Πηγή: Naval Group

Δύσκολο σταυρόλεξο τα εξοπλιστικά: Ποια προχωρούν, ποια μένουν πίσω

Άμεση προτεραιότητα του υπ. Άμυνας η εξυγίανση της ΕΑΒ. Δυσκολίες για τις κορβέτες και τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών ΜΕΚΟ. Προχωρούν τα προγράμματα για F-16 και F-35.

Σε λίγες ημέρες ολοκληρώνεται το 2023 και όπως έχει γίνει ξεκάθαρο από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια, τα αμυντικά εξοπλιστικά προγράμματα θα προχωρήσουν μετά τις κρίσεις των ανωτάτων αξιωματικών και αφού υπάρξει προτεραιοποίηση.

Αυτό που υπάρχει όμως ως θετική εξέλιξη για την Ελλάδα είναι η συμφωνία για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρώπης (Σύμφωνο Σταθερότητας) που κατέληξε πριν λίγες ημέρες το Ecofin, η οποία εκπληρώνει όλες τις βασικές επιδιώξεις της ελληνικής κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση, όπως η ειδική μεταχείριση των αμυντικών δαπανών στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος.

Με αυτή την απόφαση ικανοποιείται το πάγιο αίτημα της Ελλάδας για ειδική μεταχείριση των αμυντικών δαπανών. Ειδικότερα προβλέπεται ότι αν ένα κράτος - μέλος έχει υψηλότερες επενδύσεις σε άμυνα σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ή προβαίνει σε μια σημαντική αύξηση των επενδύσεων του στην άμυνα, εισάγεται η δυνατότητα οι δαπάνες αυτές  να μην λαμβάνονται υπόψη για την ένταξη ή μη του κράτους μέλους σε Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος. Οι επενδύσεις στην άμυνα είναι η μοναδική κατηγορία δαπανών για την οποία εισάγεται ρητά αυτή η πρόνοια.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας μία τέτοια απόφαση σαφώς και θα κάνει τα πράγματα πιο ελαστικά, ωστόσο όμως οι χρηματοδοτικές δυνατότητες για εξοπλισμούς δεν παύουν να είναι περιορισμένες και αυτό που χρειάζεται είναι να γίνει μία επαναξιολόγηση των προγραμμάτων, καθώς όπως είπαν χαρακτηριστικά «χρειάζεται προτεραιοποίηση», κάτι που υποστηρίζει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας.

Όπως άλλωστε είχε αναφέρει ο ίδιος ο Νίκος Δένδιας στη Βουλή κατά την συζήτηση του προϋπολογισμού «επιβάλλεται πλέον μία μεγάλη μεταρρυθμιστική προσέγγιση. Οι τεχνολογικές εξελίξεις, οι περιβαλλοντικές εξελίξεις, ο πόλεμος στην Ουκρανία, έχουν αναδείξει νέες πραγματικότητες. Οι πραγματικότητες αυτές πρέπει να μελετηθούν, να συζητηθούν, να αξιολογηθούν και η ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών καθιστά αναγκαία τη θωράκισή μας σε πεδία που μέχρι πρότινος ή δεν υπήρχαν ή τα είχαμε υποτιμήσει».

Μάλιστα, όπως διευκρίνισε ο υπουργός, ο σχεδιασμός, «πρέπει να είναι μακροπρόθεσμος, να υπερβαίνει τη δεκαετία, δεν πρέπει να ενυποθηκεύσει την οικονομική ανεξαρτησία της πατρίδας μας, δεν πρέπει να ενυποθηκεύσει την ανάγκη οικονομικής ανάπτυξης και στο τέλος την ευμάρεια του ελληνικού λαού. Πρέπει δηλαδή να έχει στοιχεία μιας μακροπρόθεσμης ρεαλιστικής πολιτικής».

Μεγάλο στοίχημα η εξυγίανση της ΕΑΒ

Άμεση προτεραιότητα έχει γίνει για τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια η εξυγίανση της ΕΑΒ. Μάλιστα, όπως ξεκαθάρισε σε πρόσφατη συνάντηση με δημοσιογράφους, το σχέδιο για την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή δεν μπορεί να προχωρήσει, καθώς στους ισολογισμούς της εταιρείας όπως είπε χαρακτηριστικά «δεν στέκει ούτε ένα νούμερο» κάτι που είναι απαγορευτικό για την είσοδο μιας μεγάλης ξένης εταιρείας, όπως η αμερικανική Lockheed Martin. Και επειδή, όπως είπε, δεν γίνεται να μην μπορούμε να συντηρήσουμε τα αεροσκάφη μας, αυτό που επείγει είναι να εξυγιανθεί η εταιρεία.

Σειρά μετά την ΕΑΒ θα πάρουν τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), στα οποία δεν είναι τόσο περίπλοκη η κατάσταση, αλλά είναι εξίσου προβληματική.

Τα προγράμματα που έμειναν στα χαρτιά

Το 2023 φεύγει και αφήνει πίσω του σημαντικά εξοπλιστικά προγράμματα …στα χαρτιά. Πρώτο απ’ όλα είναι το πρόγραμμα των κορβετών του Πολεμικού Ναυτικού, ένα πρόγραμμα για το οποίο έχουν γραφτεί πολλά όμως όπως όλα δείχνουν είναι θύμα των στενών δημοσιονομικών. 

Και ενώ το Πολεμικό Ναυτικό πίστευε ότι το εν λόγω πρόγραμμα θα μπορούσε να λειτουργήσει συμπληρωματικά με τις καινούργιες φρεγάτες FDI Belharra, ωστόσο έχει «παγώσει» επ' αόριστον. Το πρόγραμμα, που προκάλεσε τη «ναυμαχία» της γαλλικής Naval Group και της ιταλικής Fincantieri μένει πίσω και τα νεώτερα που υπάρχουν είναι ότι …δεν υπάρχουν νεώτερα. «Παγωμένη» παραμένει και η πιθανότητα για ενεργοποίηση της option για αγορά τέταρτης φρεγάτας Belharra.

Παράλληλα το τοπίο δεν έχει ξεκαθαρίσει και για το πρόγραμμα του εκσυγχρονισμού των τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ, καθώς συνεχίζονται οι συζητήσεις της ελληνικής πλευρά με τις εταιρείες TKMS και Thales, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες το κόστος του εκσυγχρονισμού έχει βγει πιο ψηλά από τους αρχικούς υπολογισμούς. Όμως το συγκεκριμένο πρόγραμμα, είναι ιδιαίτερα σημαντικό, αφού αφορά τις πιο σύγχρονες φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού. 

Υπενθυμίζεται ότι τα γερμανικά ναυπηγεία της TKMS με τα NAFS (Ναυπηγεία Σκαραμαγκά), του Γ. Προκοπίου, έχουν υπογράψει τον περασμένο Αύγουστο διευρυμένο μνημόνιο, ωστόσο όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές η συνεργασία κάπου έχει «κολλήσει».

Rafale, F-16 και F-35

Η κυβέρνηση παραμένει συνεπής στα αμυντικά προγράμματα που είναι σε εξέλιξη, τις τρεις φρεγάτες FDI, τα αεροσκάφη Rafale και τα F-16 καθώς και τα ελικόπτερα ΜΗ-60R του Πολεμικού Ναυτικού. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου το Πολεμικό Ναυτικό ετοιμάζεται να παραλάβει τα τρία πρώτα από τα επτά συνολικά υπερσύγχρονα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα τύπου MH-60 Romeo.

Στην αμυντική ατζέντα της Αθήνας φυσικά είναι η απάντηση από τις ΗΠΑ για τα αεροσκάφη 5ης γενιάς F-35, ένα πρόγραμμα πολύ σημαντικό για την Ελλάδα. Το ίδιο θετικές είναι και οι ΗΠΑ και κατ’ επέκταση για το ΝΑΤΟ, καθώς το F-35 είναι αντικειμενικά το όπλο της Βορειοατλαντικής συμμαχίας. Η απάντηση όμως από την αμερικανική πλευρά έχει καθυστερήσει υπερβολικά και σκοντάφτει μάλλον στις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία για Σουηδία και F-16.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

businessdaily-Iron-Dome-Israel
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο ελληνικός αντιαεροπορικός θόλος θα στηθεί με συνδρομή από το Ισραήλ

Δύο μεγάλες ισραηλινές επιχειρήσεις είναι σίγουρο ότι θα διεκδικήσουν μερίδιο στο ελληνικό πρόγραμμα, το οποίο θα ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ: Η Rafael και η Israel Aerospace Industries, οι οποίες δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για την Ελλάδα.
businessdaily-Voles-Tethorakismena
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δισεκατομμύρια από ΕΕ για την άμυνα, σε κρίση η ελληνική βιομηχανία

Η Ευρώπη συντονίζει τις βιομηχανίες όπλων και σχεδιάζει «Ταμείο Ανάκαμψης» για την άμυνα, την ώρα που οι δύο βασικές ελληνικές κρατικές εταιρείες, ΕΑΒ και ΕΑΣ, προσπαθούν να βγουν από πολυετή κρίση.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με μοντέλο Ισραήλ η ανάπτυξη καινοτόμων οπλικών συστημάτων στην Ελλάδα

Το Ελληνικό Κέντρο Ανάπτυξης Καινοτομίας ιδρύεται από το Δημόσιο και το Υπερταμείο για να υποστηρίξει την ανάπτυξη και παραγωγή σύγχρονων οπλικών συστημάτων από ελληνικές εταιρείες.
F-35
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έρχονται με... δώρα από τις ΗΠΑ τα F-35, κλείνουν κενά στους εξοπλισμούς

Νέα δεδομένα για τα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας μετά την αποδέσμευση των F-35 από την Ουάσιγκτον μαζί με πλήθος οπλικών συστημάτων που θα δοθούν δωρεάν στην Ελλάδα. Τι θα γίνει με τις φρεγάτες MEKO.
Belharra, Fregates, Gallia, France
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκτός ελλείμματος οι αμυντικές δαπάνες, ανοίγει χώρος για εξοπλισμούς

Αυξάνει τα περιθώρια της χώρας για υλοποίηση εξοπλιστικών προγραμμάτων η διαφαινόμενη συμφωνία στην Ευρώπη για πιο «χαλαρή» μεταχείριση των αμυντικών δαπανών. Δεν αναιρείται η ανάγκη για επαναξιολόγηση των προγραμμάτων.