ΓΔ: 1452.24 0.26% Τζίρος: 101.16 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:24:59 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
businessdaily-Iron-Dome-Israel
Φωτο: Shutterstock

Ο ελληνικός αντιαεροπορικός θόλος θα στηθεί με συνδρομή από το Ισραήλ

Δύο μεγάλες ισραηλινές επιχειρήσεις είναι σίγουρο ότι θα διεκδικήσουν μερίδιο στο ελληνικό πρόγραμμα, το οποίο θα ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ: Η Rafael και η Israel Aerospace Industries, οι οποίες δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για την Ελλάδα.

Την ώρα που όλοι μιλούν για την επιτυχία που είχε η αντιμετώπιση της επίθεσης του Ιράν από το Ισραήλ και τον περιβόητο «θόλο» που κράτησε ασφαλείς εγκαταστάσεις και σημεία προστατευμένα, άνοιξε και στην Ελλάδα η συζήτηση για την ανάγκη ύπαρξης ενός αντι-drone θόλου. 

Ειδικά με έναν γείτονα, όπως η Τουρκία, που έχει πολύ έναν πολύ μεγάλο αριθμό μη επανδρωμένων αεροχημάτων (UAVs) διαφόρων κατηγοριών αναγνώρισης και μάχης αλλά και περιπλανώμενων πυρομαχικών, όλα τουρκικής κατασκευής. Τα UAVs αποτελούν μια σοβαρή απειλή για της Ελλάδα και τις Ένοπλες Δυνάμεις της. Μάλιστα πολλά από αυτά έχουν χρησιμοποιηθεί και χρησιμοποιούνται ακόμα στο πεδίο της μάχης και έχει δοκιμαστεί η αποτελεσματικότητά τους σε πρόσφατες συρράξεις στη Λιβύη, στην Ουκρανία, στο Αζερμπαϊτζάν.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, αμέσως μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, θέλοντας προφανώς να καθησυχάσει το εσωτερικό ακροατήριο που αναρωτιέται «αν εμείς δεχόμασταν μία τέτοια επίθεση έχουμε τη δυνατότητα να προστατευτούμε;» έσπευσε σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ να αναφερθεί στον σχεδιασμό για δημιουργία ενός αντιαεροπορικού συστήματος αναχαίτισης στα πρότυπα του Ισραήλ και για την Ελλάδα.

Μάλιστα, τόνισε ότι «η χώρα έπρεπε να αποκτήσει αντιαεροπορικό θόλο. Δηλαδή ένα συνολικό σύστημα κάλυψης και επίσης έναν anti - drone θόλο»

Ουσιαστικά ο υπουργός παρέπεμψε στο περιβόητο ισραηλινό Iron Dome, που ακριβώς πριν μία εβδομάδα δικαίωσε τη φήμη που έχει ως ένα από τα καλύτερα αν όχι το καλύτερο αντιαεροπορικό σύστημα. 

Υπενθυμίζουμε ότι μία από τις πρώτες επισκέψεις του υπουργού ήταν στο Ισραήλ, όπου είχε συναντηθεί με τον ομόλογό του, Γιοάβ Γκάλαντ, και είχε μιλήσει για εμβάθυνση της στρατηγικής αμυντικής σχέσης των δύο χωρών, ενώ πολλές φορές έχει αναφερθεί στο ισραηλινό οικοσύστημα αμυντικών εταιρειών που δουλεύει με συνεργατικό τρόπο κράτους – ιδιωτών και ότι παράγει είναι προϊόν διττής χρήσης, με μεγάλη αξιοποίηση της έρευνας και ανάπτυξης. Κάτι που είναι και επιθυμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανάπτυξης της αμυντικής της βιομηχανίας.

Ο ελληνικός «θόλος» και η αντιαεροπορική άμυνα

Στην «Ατζέντα 2030» των Ενόπλων Δυνάμεων, στην οποία αναφέρεται συχνά ο Ν. Δένδιας, που η χώρα θα έχει περάσει σε μία διαφορετική εποχή και στην οποία θα δοθεί έμφαση στην αξιοποίηση νέων τεχνολογιών έχει προγραμματιστεί η προμήθεια συστημάτων για την υλοποίηση ενός «θόλου» ο οποίος θα προστατεύει ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, με ιδιαίτερη έμφαση στον Έβρο και στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου αλλά και την προστασία κρίσιμων υποδομών εντός της ελληνικής επικρατείας.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας είχε μιλήσει για αυτό και στην Ξάνθη, λέγοντας ότι «υπάρχει πρόβλεψη δημιουργίας ενός θόλου antidrone για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Δηλαδή των μέσων αυτών που θα επιτρέπουν στις Ένοπλες Δυνάμεις μας να επιχειρούν προστατευμένες από την απειλή των drones»

Όπως όλα δείχνουν η Ελλάδα θα στηριχθεί στο know how των ισραηλινών συστημάτων Iron Dome και Drone Dome για να εξελίξει το δικό της σύστημα. 

Μάλιστα όπως αναφέρουν καλά γνωρίζοντες τον χώρο της άμυνας, τον μεγάλο θόλο θα αποτελέσουν τα συστήματα που έχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις Patriot και Hawk, με μια προσθήκη νέου συστήματος. Οι  επιμέρους θόλοι που θα αναλάβουν και το κυρίως βάρος της εξουδετέρωσης των drones, θα αποτελούνται από κινητές μονάδες. Όπως όλα δείχνουν μέχρι το 2030 θα αποσυρθούν τα τελευταία ρωσικά όπλα που καλύπτουν σήμερα τον τομέα της αεράμυνας της Ελλάδας – S-300 - και λόγω αδυναμίας υποστήριξης με τις παρούσες γεωπολιτικές συνθήκες, η επιχειρησιακή τους ζωή θα έχει ολοκληρωθεί. 

Τον ελληνικό «θόλο» βέβαια θα έρθουν να συμπληρώσουν τα αεροσκάφη 5ης γενιάς που θα έχει τότε στο οπλοστάσιό της η Ελλάδα, τα F-35, τα οποία και έπαιξαν καίριο ρόλο στην επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, καθώς τα αόρατα αεροσκάφη ήταν οι «κυνηγοί» των πυραύλων τύπου κρουζ καθώς λόγω του ραντάρ που διαθέτουν είχαν την ικανότητα να εντοπίζουν τους ιρανικούς πυραύλους από πολύ μεγάλη απόσταση.

Ο ρόλος που θα παίξουν οι Ισραηλινοί στον ελληνικό θόλο

Την ώρα που όλα αυτά «τρέχουν», δύο μεγάλες ισραηλινές επιχειρήσεις είναι σίγουρο ότι θα διεκδικήσουν μερίδιο στο ελληνικό πρόγραμμα, το οποίο μάλλον θα ξεπεράσει και τα 2 δισ. ευρώ. Μιλάμε για τις ισραηλινές εταιρείες Rafael και ΙΑΙ (Israel Aerospace Industries), οι οποίες έτσι κι αλλιώς τα τελευταία δύο με τρία χρόνια έχουν δείξει μεγάλο ενδιαφέρον για την Ελλάδα και είναι σίγουρο ότι θα θελήσουν να το επεκτείνουν. 

Υπενθυμίζουμε ότι η IAI βρίσκεται ήδη στην Ελλάδα καθώς το  καλοκαίρι του 2023 εξαγόρασε την Ιntracom Defense, ενώ μόλις πριν από έναν μήνα υπέγραψαν συμβόλαιο για τη σχεδίαση και ανάπτυξη ενός προηγμένου συστήματος Υβριδικής Ενέργειας Κλιματισμού για την ολοκληρωμένη πλατφόρμα Αεροπορικής και Πυραυλικής Άμυνας BARAK MX. Η πλατφόρμα Barak είναι το ένα κομμάτι που αποτελεί τον αντιαεροπορικό θόλο στο Ισραήλ μαζί με το Iron Dome.

Παράλληλα εκπρόσωπος της άλλης ισραηλινής εταιρείας που παράγει το Iron Dome και όχι μόνο της Rafael είχε συνάντηση την περασμένη Τετάρτη με επιτελείς του ΓΕΕΘΑ, του ΓΕΣ και του ΓΕΑ και σκοπός της συνάντησής τους ήταν η παρουσίαση εκ μέρους της εταιρείας, των δυνατοτήτων του Air Defense System (ADS) «SPYDER», που κατασκευάζει.

Όπως δείχνουν λοιπόν τα πράγματα μάλλον ενδοϊσραηλινή θα είναι η κόντρα για το ποιος θα συμμετέχει στο στήσιμο του αντιαεροπορικού, αντι-drone «θόλου» ...made in Greece.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

F-35
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έρχονται με... δώρα από τις ΗΠΑ τα F-35, κλείνουν κενά στους εξοπλισμούς

Νέα δεδομένα για τα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας μετά την αποδέσμευση των F-35 από την Ουάσιγκτον μαζί με πλήθος οπλικών συστημάτων που θα δοθούν δωρεάν στην Ελλάδα. Τι θα γίνει με τις φρεγάτες MEKO.
Nikos Dendias, Ypourgeio Amynas
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πώς θα στηθεί το Κέντρο Καινοτομίας για την αμυντική βιομηχανία

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Άμυνας για το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας που θα διασυνδέσει τις Ένοπλες Δυνάμεις με τον ιδιωτικό τομέα για την προώθηση ερευνητικών προγραμμάτων.