ΓΔ: 2569.82 1.56% Τζίρος: 262.02 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Νίκος Δένδιας πορτραίτο

Δένδιας: Η «Ατζέντα 2030» προβλέπει ένα σύγχρονο και ισχυρό Ναυτικό

O υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Νίκος Δένδιας, παρέστη σήμερα, Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου, στον επίσημο εορτασμό του προστάτη του Πολεμικού Ναυτικού Αγίου Νικολάου στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων.

Η «Ατζέντα 2030» προβλέπει ένα σύγχρονο σύστημα αντιμετώπισης των προκλήσεων και προβλέπει, βέβαια, και ένα σύγχρονο και ισχυρό Ναυτικό. Το πιο σύγχρονο και το πιο ισχυρό στην ιστορία της πατρίδας μας.

Αυτό τόνισε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Νίκος Δένδιας, ο οποίος παρέστη σήμερα, Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου, ως εκπρόσωπος του πρωθυπουργού, στον επίσημο εορτασμό του προστάτη του Πολεμικού Ναυτικού Αγίου Νικολάου και της επετείου των νικηφόρων Ναυμαχιών των Βαλκανικών Πολέμων 1912-13, στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων.

«Η Ελλάδα για να υπερασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα θα προχωρήσει στο πλαίσιο της "Ατζέντας 2030" στη δημιουργία ενός πυραυλικού τείχους προστασίας του Αιγαίου. Ένα τείχος το οποίο θα μπορεί ευέλικτα και από τα πάρα πολλά νησιά που έχουμε, τα οποία στην πραγματικότητα θα μετατραπούν σε μονάδες ισχύος, να εμποδίσει, να αποτρέψει την οποιαδήποτε σκέψη ή προσπάθεια ανατροπής του καθεστώτος στο Αιγαίο που οι διεθνείς συνθήκες, το Διεθνές Δίκαιο, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας έχουν δημιουργήσει και στερεώσει» ανέφερε ο υπουργός.

«Γιορτάζουμε όλοι μαζί σήμερα», είπε, «τη μνήμη του Αγίου Νικολάου, Προστάτη των ναυτικών, Προστάτη του τεράστιου εμπορικού μας στόλου, του μεγαλύτερου στον πλανήτη, Προστάτη του Πολεμικού μας Ναυτικού.Και τιμάμε την επέτειο των νικηφόρων ναυμαχιών των Βαλκανικών Πολέμων. Τη Ναυμαχία της Έλλης και τη Ναυμαχία της Λήμνου. Οι ναυμαχίες αυτές εδραίωσαν την ελληνική κυριαρχία στο Αρχιπέλαγος».

«Η θάλασσα είναι ο φυσικός χώρος του Ελληνισμού, ο φυσικός χώρος των Ελλήνων» επισήμανε και συνέχισε: «Θα ήθελα να εκφράσω τη βαθύτατη λύπη μου για την πρόσφατη απώλεια του στελέχους του Πολεμικού Ναυτικού, του Κελευστή Αλέξανδρου Κετίκογλου εν ώρα εκπαίδευσης, εν ώρα καθήκοντος. Εύχομαι στους οικείους του να τους δίνει ο 'Αγιος Νικόλαος κουράγιο και δύναμη».

Απευθυνόμενος στα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού, ανέφερε: «Η Πολιτεία και η κοινωνία κατανοεί τη σημασία της αποστολής σας. Ήδη, όπως ξέρετε, πρόσφατα θεσμοθετήθηκε ειδική αποζημίωση για τα πληρώματα των Πολεμικών Πλοίων και αποζημίωση για τα πληρώματα που μετέχουν σε ειδικές αποστολές».

«Όμως», πρόσθεσε, «θέλω να είμαστε ειλικρινείς, δεν επαρκεί αυτό. Αντιλαμβάνομαι, ότι απαιτείται μια ευρύτερη αντιμετώπιση της  αντιπαροχής που η πατρίδα καταβάλλει σ' αυτούς που την υπερασπίζονται, 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, 365 μέρες το χρόνο. Και θα κάνω γι' αυτό ό,τι μπορώ. Είστε η Ελλάδα της τιμής, του φιλότιμου, της αξιοπρέπειας. Η Ελλάδα του παραδείγματος».

Στις εκδηλώσεις παρέστησαν η εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, βουλευτής Α' Πειραιώς της Νέας Δημοκρατίας Δόμνα Μιχαηλίδου, ο υφυπουργός Εθνικής 'Αμυνας Ιωάννης Κεφαλογιάννης, ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Στέφανος Γκίκας, οι βουλευτές Α' Πειραιώς της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Κατσαφάδος και Νίκος Βλαχάκος, η βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Κατερίνα Νοτοπούλου, ο πρόεδρος του κόμματος «Σπαρτιάτες» Βασίλης Στίγκας και ο ανεξάρτητος βουλευτής Επικρατείας Ναύαρχος ε.α. Ευάγγελος Αποστολάκης.

Από πλευράς στρατιωτικής ηγεσίας παρέστησαν ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Δημήτριος Χούπης, ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης, ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Δημήτριος - Ελευθέριος Κατάρας ΠΝ και ο αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος (Ι) Δημοσθένης Γρηγοριάδης.

Παρόντες ήταν επίσης, ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής αντιναύαρχος ΛΣ Γεώργιος Αλεξανδράκης, ο δήμαρχος Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, εκπρόσωποι των αρχηγών των Σωμάτων Ασφαλείας, επίτιμοι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ και ΓΕΝ, τα μέλη του Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου (ΑΝΣ), εν ενεργεία και εν αποστρατεία αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων, μέλη της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (ΠΑΔΕΕ), αντιπροσωπεία του American Hellenic Institute (AHI), εκπρόσωποι του δήμου Πειραιώς, της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Παρέστησαν ακόμη εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και των παραγωγικών φορέων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νίκος Δένδιας σε τελετή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Δένδιας: Υπογραφή σύμβασης για το Πάρκο Ναυτικής Παράδοσης αύριο

Ο Νίκος Δένδιας θα παρευρεθεί αύριο στη σύμβαση για το Πάρκο Ναυτικής Παράδοσης «Οδυσσέας», δωρεά της AMKE ΚΥΚΛΩΨ. Η τελετή θα γίνει στη 13:00, στην αίθουσα «Ιωάννης Καποδίστριας» του ΥΠΕΘΑ.
Νίκος Δένδιας χαμόγελο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας σε Ιορδανό πρέσβη: Να προστατεύονται οι χριστιανοί στη Μέση Ανατολή

Ο Νίκος Δένδιας μίλησε τηλεφωνικά με τον πρέσβη της Ιορδανίας, εκφράζοντας συλλυπητήρια για τα θύματα της επίθεσης σε ελληνορθόδοξο ναό στο Καράκ, και επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας στους χριστιανούς της Μέσης Ανατολής.
Νίκος Δένδιας ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ενίσχυση αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-Ηνωμένου Βασιλείου στη συνάντηση Δένδια

Ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με τον νέο πρέσβη του Ηνωμένου Βασιλείου, Stephen Lillie, συζητώντας για ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας και ανταλλάσσοντας απόψεις για ζητήματα ασφάλειας και τις ιστορικές διμερείς σχέσεις.
Φρεγάτα ΠΝ εν πλω
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πολεμικό Ναυτικό: Έως 200 μέρες στη θάλασσα τα στελέχη μετά τις αλλαγές

Το ΥΠΕΘΑ προσανατολίζεται σε όριο 200 ημερών ετησίως για τη θητεία πληρωμάτων του Π.Ν. στη θάλασσα, με αυξημένη αποζημίωση αν υπερβούν το όριο λόγω αναγκών, σύμφωνα με τον Ν. Δένδια. Στόχος η βελτίωση των συνθηκών υπηρεσίας.
Νίκος Δένδιας συνεδρίαση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Δένδιας: Ο μετασχηματισμός Ενόπλων Δυνάμεων είναι αναγκαίος για την ασφάλεια

Ο Ν. Δένδιας τόνισε στο Cyber Greece 2026 ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις μετασχηματίζονται σε ενιαίο δίκτυο άμυνας, με διασύνδεση αισθητήρων και άμεση αντίδραση. Επεσήμανε τον κίνδυνο υβριδικών απειλών και τη σημασία της πληροφορίας.
Σύγχρονο drone στον ουρανό
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέες αλλαγές στις Ένοπλες Δυνάμεις με έμφαση σε τεχνολογία και drones

Ο Νίκος Δένδιας παρουσίασε τη Γ' φάση της νέας δομής των Ενόπλων Δυνάμεων, με έμφαση σε τεχνολογία, μη επανδρωμένα και διάστημα, καθώς και συγχωνεύσεις στρατοπέδων για εξοικονόμηση πόρων υπέρ στελεχών και αποστράτων.