ΓΔ: 2104.21 -0.08% Τζίρος: 165.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Κυριάκος Μητσοτάκης συνέντευξη
Φωτο; Aris Oikonomou / SOOC

Ο Κυριάκος Μητσοτάκη συνεχάρη τον νικητή των γερμανικών εκλογών

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον νικητή των γερμανικών εκλογών, αρχηγό του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος της Γερμανίας (CDU), Friedrich Merz είχε απόψε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον νικητή των γερμανικών εκλογών, αρχηγό του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος της Γερμανίας (CDU), Φρίντριχ Μέρτς είχε απόψε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

O Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχάρη τον κ. Μερτς για την εκλογική του νίκη, η οποία, όπως τόνισε, είναι σημαντική για την πολιτική οικογένεια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, για τη Γερμανία, αλλά και για την Ευρώπη.

Μέρτς με Νετανιάχου

Νωρίτερα, ο αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU)  εγγυήθηκε στον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ασφαλές ταξίδι στην Γερμανία παρά το διεθνές ένταλμα σύλληψης που εκκρεμεί σε βάρος του.

«Νομίζω ότι είναι παράλογη η ιδέα ένας ισραηλινός πρωθυπουργός να μην μπορεί να επισκεφθεί την Γερμανία. Θα μπορέσει να επισκεφθεί την Γερμανία», δήλωσε ο κ. Μερτς, αναφερόμενος στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ήδη χθες μαζί του. «Μου τηλεφώνησε και με συνεχάρη», ανέφερε ο υποψήφιος καγκελάριος και πρόσθεσε ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι πρέπει να συναντηθούν το συντομότερο δυνατό μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης. «Τον διαβεβαίωσα ότι, σε περίπτωση που σκοπεύει να επισκεφθεί την Γερμανία, θα βρούμε τους τρόπους και τα μέσα ώστε να διασφαλίσουμε ότι θα μπορεί να έρθει και να φύγει χωρίς να συλληφθεί στην Γερμανία».

Ήδη τον περασμένο μήνα ο κ. Μερτς είχε χαρακτηρίσει «αδιανόητη» μια ενδεχόμενη σύλληψη του κ. Νετανιάχου στην Γερμανία και είχε δηλώσει ότι ειδικοί σύμβουλοί του ασχολούνται ενδελεχώς με το θέμα και εξήγαγαν το συμπέρασμα ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε μια τυπικά ορθή απόφαση βάσει του διεθνούς δικαίου. «Πολιτικά ωστόσο, είναι αδιανόητο ένας πρωθυπουργός από το Ισραήλ να μην μπορεί να επισκεφθεί την Γερμανία ή άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης επειδή κινδυνεύει να συλληφθεί. Θα κάνω τα πάντα για να αποτρέψω την εκτέλεση αυτής της απόφασης», είχε δηλώσει ο Φρίντριχ Μερτς.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μπενιαμίν Νετανιάχου ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Μερτς είπε στον Νετανιάχου ότι θα τον προσκαλέσει στη Γερμανία

Σε τηλεφωνική επικοινωνία ο Νετανιάχου συνεχάρη τον Γερμανό συντηρητικό ηγέτη για την ξεκάθαρη εκλογική νίκη που εξασφάλισε η κεντροδεξιά ένωση Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU).
Kiriakos Mitsotakis
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περιοδείες Μητσοτάκη για τις εκλογές εν μέσω ανησυχίας για το Ισραήλ

Σε Αλεξανδρούπολη και Λάρισα μεταβαίνει ο πρωθυπουργός για να στηρίξει τους υποψήφιους περιφερειάρχες της ΝΔ, ενώ η κυβέρνηση αξιολογεί συνεχώς τους κινδύνους που δημιουργεί για τη χώρα η νέα ανάφλεξη στη Μ. Ανατολή.
ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα σημαίες
ΔΙΕΘΝΗ

Βερολίνο: Κατηγορίες κατά Μόσχας για κυβερνοεπιθέσεις και εκλογική ανάμιξη

Η Γερμανία κατηγόρησε τη Ρωσία για κυβερνοεπίθεση στο σύστημα εναέριας κυκλοφορίας και για παρέμβαση στις βουλευτικές εκλογές. Ο ρώσος πρεσβευτής κλήθηκε στο Βερολίνο, ενώ τονίστηκε πως θα ληφθούν μέτρα κατά της Ρωσίας.
Σημαίες Ελλάδας Ισραήλ
ΔΙΕΘΝΗ

Μερτς: Σταθερή η φιλία Ισραήλ-Γερμανίας, αναμένουμε επόμενο βήμα για Γάζα

Κατά την πρώτη επίσκεψή του στο Ισραήλ ως καγκελάριος της Γερμανίας, ο Φρίντριχ Μερτς τόνισε τη διαχρονική στήριξη της Γερμανίας προς το Ισραήλ, υπογραμμίζοντας το δικαίωμά του στην άμυνα και την ύπαρξη, ειδικά μετά την επίθεση της Χαμάς.
Ορίζοντας του Τελ Αβίβ
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Γερμανός καγκελάριος στο Τελ Αβίβ μετά την έκκληση για μεταρρυθμίσεις

Ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς έφτασε στο Τελ Αβίβ για την πρώτη επίσκεψή του στο Ισραήλ, μετά από συνομιλίες στην Ιορδανία. Ζήτησε μεταρρυθμίσεις από τον Μαχμούντ Αμπάς και θα συναντηθεί με ισραηλινή ηγεσία.