Φώτο: ΑΠΕ

Ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης για τον τουρισμό πρότεινε ο Χ. Θεοχάρης

Ο υπουργός Τουρισμού σε τηλεδιάσκεψη με τους Ευρωπαίους ομολόγους του σημείωσε την ανάγκη να υπάρξει μια ενιαία ευρωπαϊκή στρατηγική για την αναθέρμανση της τουριστικής βιομηχανίας.

Ο Έλληνας υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης πραγματοποίησε παρέμβαση με συγκεκριμένες προτάσεις στην τηλεδιάσκεψη των υπουργών Τουρισμού της ΕΕ, κάνοντας λόγο για την ανάγκη ενιαίων κανόνων επανεκκίνησης εναέριων, θαλάσιων και οδικών μεταφορών, ώστε να εξασφαλιστεί η ασφαλής και απρόσκοπτη μετακίνηση των ταξιδιωτών της ΕΕ.

Στην τηλεδιάσκεψη που είναι ακόμα σε εξέλιξη, ο κ. Θεοχάρης ζήτησε ενιαία ευρωπαϊκή στρατηγική αντί διακρατικών συμφωνιών για την αναθέρμανση της τουριστικής βιομηχανίας. Σε συνέχεια των παραπάνω ο Ελληνας υπουργός ζήτησε κοινά πρωτόκολλα για αεροδρόμια, ξενοδοχεία, μέσα μεταφοράς, εστίαση κλπ.

Εστιάζοντας στον οικονομικό τομέα, πρότεινε ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης για τον τουρισμό αλλά και ευέλικτα χρηματοδότικα εργαλεία για βραχυπρόθεσμη αντιμετώπιση της κρίσης (Voucher για αεροπορικές αποζημιώσεις, υποστήριξη εργασίας αλλά και τόνωση της ζήτησης). Την ίδια στιγμή ο κ. Θεοχάρης έκανε λόγο και για νέο ΕΣΠΑ στον τουρισμό, ως ενα ισχυρό εργαλείο για τον περιορισμό των ζημιών στις επιχειρήσεις.

Την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ (Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων) Γιάννης Ρέτσος, ανέφερε οτι «διανύουμε το αμήχανο μεσοδιάστημα μεταξύ αδράνειας και απραγίας επιχειρήσεων και εργαζομένων και προετοιμασίας για επανεκκίνηση», κάνει λόγο για «πρωτόγνωρη κατάσταση» και «αβεβαιότητα για το αύριο» και σημειώνει: «Η απόλυτα πετυχημένη έως σήμερα διαχείριση της κατάστασης από την Πολιτεία, υγειονομικά και από άποψη μέτρων, δεν μπορεί να σταματήσει εδώ. Τώρα είναι η στιγμή, πιο επιτακτική από ποτέ, να δοθεί το στίγμα της επόμενης μέρας και να αποδειχθεί πόσο ρεαλιστική και γρήγορη μπορεί να είναι η επάνοδος στην οικονομική κανονικότητα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεοχάρης: Ο ελληνικός τουρισμός θα κερδίσει το στοίχημα

Σχολιάζοντας τη δήλωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την κατάσταση στον τουρισμό, ο υπουργός είπε πως «δεν επικρατεί κανένα μπάχαλο στον ελληνικό τουρισμό, υπάρχει ασφάλεια και υπάρχει και άνοιγμα του τουρισμού».