ΓΔ: 2457.04 -0.56% Τζίρος: 152.54 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:46:38
Άρειος Πάγος πρόσοψη

Άρειος Πάγος: Απόφαση για υπολογισμό τόκων στα κόκκινα δάνεια

Στις 5 Φεβρουαρίου 2026 η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου θα αποφασίσει, σε κλειστή διάσκεψη, για τον τρόπο υπολογισμού των τόκων στους δανειολήπτες του νόμου Κατσέλη, με εισήγηση υπέρ των δανειοληπτών από τον αντιπρόεδρο Πλαστήρα.

Την Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2026, η πλήρης Ολομέλεια του Αρείου Πάγου αναμένεται να αποφασίσει, σε κεκλεισμένων των θυρών διάσκεψη, για τον τρόπο υπολογισμού των τόκων στους δανειολήπτες που έχουν ενταχθεί στον νόμο Κατσέλη και αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εξόφληση των δόσεων τους λόγω του τρόπου υπολογισμού των τόκων.

Σύμφωνα με την εισήγηση του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου, Σωτήρη Πλαστήρα, που θα παρουσιαστεί κατά τη διάσκεψη, προτείνεται να υπολογίζονται οι οφειλόμενοι τόκοι για τα κόκκινα δάνεια στη μηνιαία δόση και όχι στο συνολικό ποσό της οφειλής.

Η υπόθεση είχε εξεταστεί αρχικά στις 27 Φεβρουαρίου 2025 στην πλήρη σύνθεση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, υπό την προεδρία της Ιωάννας Κλάπα και με εισαγγελέα τη Γεωργία Αδειλίνη.

Τότε, το Ειρηνοδικείο Ιωαννίνων είχε θέσει προδικαστικό ερώτημα σχετικά με τη διχογνωμία που προέκυψε από αντικρουόμενες αποφάσεις για τον τοκισμό των τοκοχρεολυτικών δόσεων των δανειοληπτών προς τα funds, στο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη.

Τα funds, όπως τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης, υποστηρίζουν ότι ο υπολογισμός του επιτοκίου γίνεται επί του συνόλου της οφειλής και όχι σε κάθε μηνιαία δόση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνεται σημαντικά το ύψος της μηνιαίας δόσης.

Αντίθετα, οι δανειολήπτες υποστηρίζουν ότι, σύμφωνα με το άρθρο 9 παρ. 2 του νόμου 3689/2010 (νόμος Κατσέλη), το επιτόκιο πρέπει να υπολογίζεται σε κάθε μηνιαία δόση και όχι στο κεφάλαιο.

Η τότε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, είχε επίσης ταχθεί υπέρ των δανειοληπτών, εισηγούμενη τον υπολογισμό των τόκων στη μηνιαία δόση.

Η προγραμματισμένη διάσκεψη της 27ης Φεβρουαρίου 2025 δεν πραγματοποιήθηκε λόγω προβλήματος υγείας του εισηγητή, και μετατέθηκε για την Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2026.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Πιερρακάκης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άτοκα τα δάνεια Κατσέλη με ρύθμιση του ΥΠΟΙΚ, θεσπίζεται και η αναδρομικότητα

Το Υπ. Οικονομίας προωθεί ρύθμιση που φέρνει ουσιαστική ελάφρυνση σε δανειολήπτες του νόμου 3869/2010, με γενικευμένη εφαρμογή της απόφασης του Αρείου Πάγου, μικρότερες δόσεις και δίκαιη κατανομή κόστους σε τράπεζες και Δημόσιο.
Τράπεζα της Ελλάδος κτίριο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα «αγκάθια» της απόφασης του Αρείου Πάγου: Αναδρομική ισχύς, εξωδικαστικός

Η απόφαση του Αρείου Πάγου για τον νόμο Κατσέλη εγείρει ανησυχίες για αναδρομική ισχύ και επέκταση στον εξωδικαστικό, με κινδύνους για ανακτήσεις και κρατικές εγγυήσεις. Ισχυρές πιέσεις στις μετοχές των τραπεζών.
Άρειος Πάγος πρόσοψη
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κρίσιμη δίκη στον Άρειο Πάγο για τους δανειολήπτες του ν. Κατσέλη

Συγκεκριμένα, το ζήτημα που θα απασχολήσει τον 'Αρειο Πάγο είναι η απαγόρευση του ανατοκισμού, τόσο στο νόμο 3689/2010, όσο και στις δικαστικές αποφάσεις που εκδίδονται σύμφωνα με το νόμο Κατσέλη.