Σωρεία βαρύτατων κατηγοριών απήγγειλε ο εισαγγελέας σε βάρος των συλληφθέντων για την υπόθεση της εκτεταμένης απάτης με τα διαδοχικά ΑΦΜ επιχειρήσεων, που είχε στόχο την αποφυγή πληρωμής φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.
Η δίωξη αφορά κακουργήματα για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη κακουργημάτων, πλαστογραφία σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου με αντικείμενο άνω των 120.000 ευρώ, απάτη κατά του Δημοσίου σε βαθμό κακουργήματος καθώς και νομιμοποίηση παράνομων εσόδων κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα.
Η υπόθεση σχετίζεται με τη δράση εγκληματικής ομάδας, η οποία, σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, διαχειριζόταν πάνω από 300 επιχειρήσεις, κυρίως στον κλάδο της εστίασης και του εμπορίου ηλεκτρονικών ειδών. Μέσω της μεθόδου της «εξαφανισμένης εταιρείας», οι εμπλεκόμενοι απέφευγαν την καταβολή φόρων και εισφορών.
Κάθε φορά που κάποια εταιρεία βρισκόταν αντιμέτωπη με φορολογικό έλεγχο ή οφειλές προς την εφορία, οι υπεύθυνοι της οργάνωσης παρουσίαζαν μια νέα εταιρεία με διαφορετικό ΑΦΜ και νέο «υπεύθυνο». Για τη λειτουργία του κυκλώματος χρησιμοποιούνταν δεκάδες «αχυράνθρωποι», οι οποίοι αναλάμβαναν τυπικά τη διοίκηση των νέων εταιρειών.
Το κύκλωμα αποκαλύφθηκε ύστερα από ενδελεχή έρευνα των ελεγκτών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Σύμφωνα με τη δικογραφία, οι επικεφαλής είναι δέκα Έλληνες και ένας αλλοδαπός, οι οποίοι συνελήφθησαν μετά από συντονισμένη επιχείρηση της ΑΑΔΕ.
Από τα στοιχεία προκύπτει ότι 317 από τις εμπλεκόμενες επιχειρήσεις είχαν δημιουργήσει οφειλές ύψους 27 εκατ. ευρώ προς την ΑΑΔΕ και 16 εκατ. ευρώ προς τον ΕΦΚΑ.
Η υπόθεση έχει ανατεθεί σε ανακριτή, ενώ οι κατηγορούμενοι θα οδηγηθούν ενώπιόν του για να απολογηθούν τις επόμενες ημέρες.