Σαφές μήνυμα αποστασιοποίησης από ενδεχόμενη στρατιωτική εμπλοκή στη Μέση Ανατολή έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρώπη δεν προτίθενται να συμμετάσχουν σε επιχειρήσεις στην περιοχή του Ιράν. Ο πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στις οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης και ιδιαίτερα στην ενεργειακή διάσταση, επισημαίνοντας ότι η ευρωπαϊκή προτεραιότητα πρέπει να παραμείνει η σταθερότητα και όχι η στρατιωτική εμπλοκή.
Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι η Ελλάδα και η Ευρώπη δεν θα συμμετάσχουν σε καμία στρατιωτική επιχείρηση κοντά στο Ιράν, μετά την απαίτηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ προς τους συμμάχους να στείλουν πλοία για να βοηθήσουν στην επανεκκίνηση της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ.
«Η απλή απάντηση είναι όχι, η Ελλάδα δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε καμία επιχείρηση γύρω από το θέατρο των τρεχουσών επιχειρήσεων», δήλωσε σε εκδήλωση του Bloomberg στην Αθήνα. «Αμφιβάλλω ότι υπάρχει μεγάλη ευρωπαϊκή διάθεση για μια τέτοια αποστολή αυτή τη στιγμή».
Ο Τραμπ δήλωσε πρόσφατα ότι ευρωπαϊκές και ασιατικές χώρες πρέπει να στείλουν πλοία για να συμβάλουν στο άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ, τα οποία έχουν ουσιαστικά κλείσει για τα πετρελαιοφόρα από την έναρξη των αμερικανοϊσραηλινών επιθέσεων στο Ιράν. Ωστόσο, τα κράτη έχουν σε μεγάλο βαθμό αποφύγει να ανταποκριθούν στις σχετικές εκκλήσεις του προέδρου.
Αντίθετα, ο Μητσοτάκης ανέφερε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να επικεντρωθούν στις επιπτώσεις της σύγκρουσης στην ευρωπαϊκή ήπειρο, όπως οι υψηλές τιμές ενέργειας. «Πιστεύω ότι η Ευρώπη δεν θα εμπλακεί στρατιωτικά, αλλά σίγουρα πρέπει να επικεντρωθεί στις οικονομικές συνέπειες της κρίσης», σημείωσε.
Η σύγκρουση με το Ιράν έχει σε μεγάλο βαθμό διακόψει το εμπόριο μέσω των Στενών του Ορμούζ, μιας κρίσιμης θαλάσσιας οδού μέσω της οποίας διακινείται συνήθως περίπου το ένα πέμπτο της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου, καθώς και πλήθος άλλων εμπορευμάτων. Ως αποτέλεσμα, οι τιμές του πετρελαίου έχουν ξεπεράσει τα 100 δολάρια το βαρέλι.
Ωστόσο, ο Μητσοτάκης επέμεινε ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να επικεντρωθούν σε μέτρα άμυνας και να μην εμπλακούν σε αποστολές που σχετίζονται με το Ιράν, όσο ο πόλεμος βρίσκεται σε εξέλιξη.
«Εκτός αν υπάρξει αποστολή με ευρωπαϊκή έγκριση, η Ελλάδα δεν θα συμμετάσχει αυτόνομα», δήλωσε. «Και θεωρώ ότι η πιθανότητα μιας τέτοιας αποστολής αυτή τη στιγμή είναι πολύ χαμηλή».