Για επικοινωνιακό μπάλωμα και «τερτίπι» έκανε λόγο ο Κώστας Τσουκαλάς στον ρ/σ Real Fm 97,8, σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις του υπουργού Οικονομικών, Κυριάκου Πιερρακάκη. Όπως σημείωσε, παρουσιάστηκε «μια τεχνική αλλαγή που κάνει στον εξωδικαστικό μηχανισμό σαν προστασία πρώτης κατοικίας».
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ εξήγησε ότι «όπως έχω τον εξωδικαστικό μηχανισμό έως τώρα, με τον ίδιο αλγόριθμο που την εμπορική αξία την επιλέγει μόνος του ο πιστωτής, που δεν είναι υποχρεωτική η αποδοχή του αλγορίθμου από το fund για την πλειοψηφία των περιπτώσεων, απλά θα έχεις το δικαίωμα, αν έχεις δύο ακίνητα, να παραχωρείς μόνος σου το δεύτερο, για να υπολογιστεί η ρύθμισή του μόνο με την αξία του πρώτου». Πρόσθεσε δε: «Μα, αν είχα δύο, θα πουλούσα το δεύτερο στην αγορά, θα έπαιρνα πιο πολλά λεφτά και θα έμπαινα μετά τον εξωδικαστικό μηχανισμό».
Ο κ. Τσουκαλάς υπογράμμισε ότι «δεν έχουμε προστασία πρώτης κατοικίας όταν δεν προβλέπεται υποχρεωτική συμμετοχή πιστωτών». Επισήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ προτείνει την επαναφορά της προστασίας πρώτης κατοικίας, τον περιορισμό της ευθύνης των εγγυητών ανάλογα με το ποσό αγοράς κάθε δανείου, το δικαίωμα προαίρεσης στην αγορά δανείου και τη ρύθμιση του ελβετικού φράγκου με επιμερισμό κυρίως στα funds. Παράλληλα, ζητά να αφορά το σύνολο των οφειλετών, να θεσπιστεί ποινολόγιο στα funds και στους servicers και να καταστεί υποχρεωτικός ο εξωδικαστικός μηχανισμός.
«Για να μπει ένα φρένο σε ένα πάρτι αναδιανομής και κερδοσκοπίας που λαμβάνει χώρα όλο αυτό το διάστημα», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «το ζήτημα του ιδιωτικού χρέους είναι ένα κεντρικής σημασίας». Υπενθύμισε ότι «το ΠΑΣΟΚ είναι το κόμμα το οποίο, με την κρίση να μαίνεται το 2010, έφερε ένα νόμο που προστάτευσε για πολλά χρόνια 350.000 δανειολήπτες» και τόνισε πως «η Νέα Δημοκρατία είναι η κυβέρνηση που έχει παραδώσει στους πλειστηριασμούς τα ακίνητα».
Ακρίβεια και φορολογική πολιτική
Αναφερόμενος στις επιπτώσεις του πολέμου και την περαιτέρω ακρίβεια, ο κ. Τσουκαλάς σχολίασε τους «δισταγμούς της κυβέρνησης» να υιοθετήσει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης. Επικαλέστηκε δήλωση του Αυστριακού καγκελαρίου, Κρίστιαν Στόκερ, «που λέει ότι μειώνει προσωρινά τον ειδικό φόρο κατανάλωσης για να αντιμετωπίσουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις την εκτόξευση των τιμών, καθώς αναφέρει ότι το κράτος δεν πρέπει να γίνει κερδοσκόπος τής κρίσης…».
Πρόσθεσε ότι «η δική μας κυβέρνηση αποδεικνύεται ότι δεν έχει χορτάσει με τα υπερπλεονάσματα και θέλει κι άλλα σε βάρος της κοινωνίας». Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «θέλει να εμφανίζεται σαν πατερούλης με τα χρήματά μας, με τα χρήματα των πολιτών, που τα παίρνει μέσα από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης, τον ΦΠΑ, την έμμεση φορολογία».
Ο κ. Τσουκαλάς επανέλαβε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για πλαφόν στο κέρδος όχι μόνο στα πρατήρια και στο χονδρεμπόριο, αλλά και στα διυλιστήρια, καθώς και για εντατικούς ελέγχους και προσωρινές παρεμβάσεις σε ειδικό φόρο κατανάλωσης και ΦΠΑ. Ερωτηθείς για το fuel pass, σημείωσε: «Εμείς ταμπού δεν έχουμε με καμία στήριξη. Αλλά λέμε να κάνει πρώτα τη μείωση στους φόρους στην πηγή για να ισορροπήσει η αγορά και να μην πάμε σε έναν φαύλο κύκλο, όπου θα έρχονται κρίσεις και θα φέρνουν μόνιμες συνέπειες». Τόνισε ότι «η ακρίβεια στα τρόφιμα που ξεκίνησε με τον πόλεμο στην Ουκρανία έμεινε. Τα επιδόματα ήρθαν για λίγο, έπαιξαν θετικό ρόλο, αλλά μετά έφυγαν. Την ακρίβεια την έχουμε δυστυχώς παντρευτεί».
Πολιτικά σχόλια και συνέδριο ΠΑΣΟΚ
Σχολιάζοντας το περιστατικό με τη βιντεοσκόπηση του Άδωνι Γεωργιάδη από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου στη Βουλή, ο κ. Τσουκαλάς ανέφερε ότι «δεν μπορεί ο κ. Γεωργιάδης να έχει α λα καρτ ευαισθησία, να τον πειράζουν οι παραβιάσεις των δεδομένων για τα κρακεράκια και να μην τον πειράζει αν κάποιοι κατασκοπεύουν τη χώρα και τα κρατικά μυστικά». «Δεν είναι πατριωτική θέση αυτή. Είναι αυτό που λέμε ακριβός στα λάχανα, φτηνός στα παραπούλια», πρόσθεσε.
Ενόψει του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, έκανε λόγο για εκτεταμένο δημοκρατικό διάλογο, όπου «δεν υπάρχει χώρος για προσωπικές στρατηγικές οι οποίες υπονομεύουν την κεντρική στρατηγική απέναντι στη Νέα Δημοκρατία». Υπογράμμισε ότι «το θέμα της μη συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία, που είναι λυμένο, δεν είναι ένα ξεκάρφωτο, επιμέρους ζήτημα. Είναι μέρος της εθνικής μας στρατηγικής, η οποία θα ψηφιστεί». Κατέληξε λέγοντας ότι «είναι υπαρξιακή η ανάγκη για τη χώρα να φύγει η Νέα Δημοκρατία και προφανώς δεν υπάρχει κανένα θέμα συνεργασίας».