ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:01:45
Νίκος Ανδρουλάκης

Ανδρουλάκης: Το καλώδιο πρέπει να προχωρήσει, όχι μόνο επικοινωνία

Ο Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε πως μετά την εισβολή του Πούτιν χάθηκαν ευκαιρίες για ενίσχυση της αλληλεγγύης στα σύνορα ΕΕ, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη ανάδειξης των ιδιαιτεροτήτων της Ελλάδας στις διαπραγματεύσεις με ΕΕ και ΗΠΑ για Τουρκία.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, κατά τη διάρκεια συζήτησης που είχε με φορείς της Κάσου, αναφέρθηκε στα ελληνοτουρκικά, επισημαίνοντας ότι χάθηκαν σημαντικές ευκαιρίες για τη χώρα.

Όπως τόνισε, «έπρεπε, μετά τη βάρβαρη εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία, να αξιοποιήσουμε τη συγκυρία για να δημιουργήσουμε τους κανόνες της αλληλεγγύης σε όλα τα σύνορα της ΕΕ». Ο κ. Ανδρουλάκης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα όφειλε να πρωτοστατήσει, θέτοντας σε κάθε διαπραγμάτευση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της χώρας, όπως την ορεινότητα και τη νησιωτικότητα, ώστε να εξασφαλίσει ειδική αντιμετώπιση.

Αναφερόμενος στις διεθνείς σχέσεις, σημείωσε ότι «κάποιοι θέλουν την Τουρκία στον δυτικό άξονα», κάτι που, όπως είπε, δεν μπορεί να γίνει εις βάρος της Ελλάδας. Τόνισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει ανοχή σε παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και υπενθύμισε πως το 2020 πέτυχε την εισαγωγή ρητρών στον ευρωπαϊκό φάκελο εμπορίας όπλων προς τρίτες χώρες, οι οποίες αφορούν την Τουρκία.

Κριτική για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου

Αναφερόμενος στο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου, ο κ. Ανδρουλάκης κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό για ερασιτεχνικούς χειρισμούς. Επισήμανε ότι ένα έργο στρατηγικής σημασίας δεν μπορεί να ξεκινά χωρίς διασφαλισμένη ολοκλήρωση, καθώς κάτι τέτοιο δίνει περιθώρια στην τουρκική προκλητικότητα.

«Αυτοί είναι επικίνδυνοι ερασιτεχνισμοί, που δείχνουν ότι κάποιοι κάνουν περισσότερο επικοινωνία, παρά εργάζονται στρατηγικά για να υπερασπιστούν αποτελεσματικά τα εθνικά μας συμφέροντα», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως άλλο είναι να υπερασπίζεται κανείς τα εθνικά συμφέροντα επικοινωνιακά και άλλο αποτελεσματικά.

Ανησυχία για την οικονομία και έμφαση στην περιφερειακή ανάπτυξη

Για την πορεία της οικονομίας, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προειδοποίησε ότι «μόλις τελειώσει το Ταμείο Ανάκαμψης θα μπει η οικονομία στον πάγο». Υπογράμμισε την ανάγκη προώθησης της περιφερειακής ανάπτυξης, μέσα από το μοντέλο που προτείνει το ΠΑΣΟΚ, το οποίο συνδέει τον τουρισμό με τον πρωτογενή τομέα και τη μεταποίηση.

Ολοκληρώνοντας, σημείωσε πως «σε νησιά όπως η Κάσος, που δεν έχουν υπερτουρισμό, μπορούμε να έχουμε αυτές τις μορφές ανάπτυξης», οι οποίες, όπως είπε, απαιτούν φορολογικά κίνητρα, φθηνές μεταφορές και χαμηλό κόστος ενέργειας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΗΠΑ: Διαφορετική αντιμετώπιση Ερντογάν στα ελληνοτουρκικά λέει αξιωματούχος

Ανώτατη κυβερνητική πηγή στη Νέα Υόρκη επισήμανε πως οι δηλώσεις του Ερντογάν για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις διαφέρουν από το πρόσφατο παρελθόν και τόνισε την ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης μεταξύ των δύο χωρών.
Μονάδα ΔΕΗ μακέτα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηδάκης: Σημαντικό έργο το data center της Amazon στην Κοζάνη

Ο Κωστής Χατζηδάκης χαρακτήρισε το προγραμματισμένο data center στην Κοζάνη, που προκύπτει από τη συνεργασία ΔΕΗ και Amazon Web Services, έργο εθνικής σημασίας, με αρχική ισχύ 300 MW και δυνατότητα επέκτασης στο 1 GW.
Κωστής Χατζηδάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηδάκης: Στη Δυτική Μακεδονία χτυπά η καρδιά της Ελλάδας

Ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κ. Χατζηδάκης από τη Φλώρινα τόνισε πως η κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα στη Δυτική Μακεδονία, ανακοινώνοντας νέα έργα με έμφαση στον οδικό άξονα Πτολεμαΐδας-Ξινό Νερό, προϋπολογισμού 113 εκατ. ευρώ.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Έρχονται μέτρα για φθηνότερο πετρέλαιο και επίδομα θέρμανσης

Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως το έργο του ηλεκτρικού καλωδίου Κύπρου θα προχωρήσει σύντομα και τόνισε τη σημασία κυβερνητικής σταθερότητας μετά τις εκλογές, επισημαίνοντας ως μόνη ρεαλιστική πρόταση την αυτοδύναμη ΝΔ.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης στην ΕΡΤ: «Δεν απειλούμε, αλλά δεν δεχόμαστε απειλές»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως δεν έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, ενώ αναφέρθηκε στην ένταση με την Τουρκία, τονίζοντας ότι η Ελλάδα απαντά με αυτοπεποίθηση και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.