ΓΔ: 2592.23 -0.81% Τζίρος: 88.49 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:08:39
Σταύρος Παπασταύρου
Φώτο: Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, Credits: Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Παπασταύρου: Tρία Ειδικά Χωροταξικά, ενιαία στρατηγική για τη βιώσιμη ανάπτυξη

Τα νέα Ειδικά Χωροταξικά Πλαίσια για Βιομηχανία, Εφοδιαστική, ΑΠΕ και Τουρισμό βάζουν τέλος στην αποσπασματικότητα, καθορίζοντας σαφείς κανόνες για επενδύσεις, προστασία περιβάλλοντος και βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας.

Η ολοκλήρωση των νέων Ειδικών Χωροταξικών Πλαισίων για τη Βιομηχανία και την Εφοδιαστική Αλυσίδα, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και τον Τουρισμό σηματοδοτεί μια εκτεταμένη μεταρρύθμιση που αγγίζει τρεις βασικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας.

Με τα νέα αυτά πλαίσια, επιχειρείται η δημιουργία ενός ενιαίου σχεδιασμού για την αξιοποίηση του χώρου, εισάγοντας σαφείς κανόνες για τις επενδύσεις και ενισχύοντας τη προστασία του περιβάλλοντος και των τοπικών κοινωνιών.

Σε δήλωσή του, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, ανέφερε ότι «με τα τρία Ειδικά Χωροταξικά Πλαίσια, για τη Βιομηχανία και την Εφοδιαστική Αλυσίδα, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και τον Τουρισμό, ολοκληρώνουμε μία μεγάλη μεταρρύθμιση που η Ελλάδα χρειαζόταν εδώ και χρόνια».

Ο υπουργός υπογράμμισε πως πλέον οργανώνεται ο χώρος με σαφείς κανόνες, ενισχύεται η ασφάλεια δικαίου για τις επενδύσεις και προωθείται η βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στους συνεργάτες του υπουργείου και στη συμβολή του εκλιπόντος Νίκου Ταγαρά.

Αλλαγή στον επενδυτικό χάρτη

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στοχεύει να αλλάξει τον «χάρτη» πάνω στον οποίο θα κινηθούν οι επενδύσεις των επόμενων δεκαετιών. Τα νέα Ειδικά Χωροταξικά Πλαίσια δεν αποτελούν απλώς διοικητικές ρυθμίσεις, αλλά συνιστούν μια κρίσιμη μεταρρύθμιση για το παραγωγικό μοντέλο της χώρας.

Επιχειρούν να απαντήσουν στο διαχρονικό ερώτημα: πού μπορεί να γίνει τι, με ποιους όρους και με ποιο κόστος για την οικονομία και το περιβάλλον.

Βιομηχανία: Οργανωμένη παραγωγή και νέα Επιχειρηματικά Πάρκα

Το νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τη Βιομηχανία και την Εφοδιαστική Αλυσίδα (ΕΧΠ-Β) αποτελεί παράδειγμα της αλλαγής φιλοσοφίας. Στόχος είναι όχι μόνο ο καθορισμός των περιοχών εγκατάστασης νέων βιομηχανιών, αλλά και η δημιουργία ενός χωρικού περιβάλλοντος που ενισχύει την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα.

Προβλέπεται η ανάπτυξη οργανωμένων Επιχειρηματικών Πάρκων, η αναβάθμιση βιομηχανικών πόλων και η εξυγίανση άτυπων συγκεντρώσεων. Ενισχύεται η χωρική διάσταση της εφοδιαστικής αλυσίδας και δίνεται έμφαση σε επενδύσεις με στρατηγικές πρώτες ύλες.

Για τις επιχειρήσεις, αυτό μεταφράζεται σε ασφάλεια δικαίου και προβλεψιμότητα, ενώ για την οικονομία σημαίνει αύξηση παραγωγικότητας και ενίσχυση των αλυσίδων αξίας.

ΑΠΕ: Χωρικοί κανόνες για την ενεργειακή μετάβαση

Το νέο πλαίσιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) θέτει σαφείς ζώνες αποκλεισμού και αυστηρότερα κριτήρια χωροθέτησης για φωτοβολταϊκά και αιολικά, προστατεύοντας ευαίσθητες περιοχές, μνημεία, υγροτόπους και τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

Στα νησιά προβλέπονται ειδικοί κανόνες, όπως η αξιολόγηση του τοπίου για αιολικά έργα. Το πλαίσιο αυτό προσφέρει μεγαλύτερη σαφήνεια στους επενδυτές και περιορίζει τις συγκρούσεις χρήσεων γης που συχνά καθυστερούν την ενεργειακή μετάβαση.

Τουρισμός: Διαφορετικοί κανόνες ανά προορισμό

Στον τομέα του τουρισμού, η μεταρρύθμιση εισάγει κατηγοριοποίηση των προορισμών με ζώνες Α–Ε και ομάδες νησιών Ι–ΙΙΙ. Η κατηγοριοποίηση αυτή επηρεάζει τους όρους των επενδύσεων, την αρτιότητα των γηπέδων, τη δυναμικότητα των καταλυμάτων και τις απαιτήσεις προστασίας του περιβάλλοντος.

Το νέο πλαίσιο στοχεύει στη διοχέτευση των επενδύσεων σε περιοχές με διαθέσιμο χώρο και υποδομές, στον περιορισμό της υπερσυγκέντρωσης σε κορεσμένους προορισμούς και στην ενίσχυση της διαφοροποίησης του τουριστικού προϊόντος.

Ο χωροταξικός σχεδιασμός ως εργαλείο επενδύσεων

Η ουσία της μεταρρύθμισης έγκειται στη συνολική αντιμετώπιση των τριών βασικών παραγωγικών τομέων – βιομηχανία, ενέργεια και τουρισμός – μέσα από ένα συνεκτικό σύστημα χωρικού σχεδιασμού.

Έτσι, η χωροταξία μετατρέπεται από παράγοντα αβεβαιότητας σε εργαλείο προσέλκυσης επενδύσεων. Το επόμενο βήμα είναι η αποτελεσματική εφαρμογή: γρήγορες εγκρίσεις, λειτουργικά Επιχειρηματικά Πάρκα, συνεπής εφαρμογή κανόνων και ταχεία ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επίθεση στο Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσική επίθεση σε τουλάχιστον 10 ενεργειακούς στόχους στην Ουκρανία

Η Ρωσία επιτέθηκε σε ενεργειακές υποδομές σε 10 ουκρανικές περιοχές, αφήνοντας χωρίς ρεύμα πάνω από 500.000 άτομα, δήλωσε ο Ζελένσκι. Δεν υπήρξε προειδοποίηση για την επίθεση, ενώ εφαρμόζονται κυλιόμενες διακοπές ρεύματος.
Γάλλος πολιτικός Σεζουρνέ
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Γάλλος ΥΠΕΞ στη Σαουδική Αραβία πριν το ταξίδι Μακρόν στον Κόλπο

Ο Γάλλος ΥΠΕΞ επισκέφθηκε το Ριάντ για να εκφράσει τη στήριξη της Γαλλίας προς τη Σαουδική Αραβία, ιδιαίτερα κατά των επιθέσεων των Χούθι, και να συζητήσει με τον Σαουδάραβα ομόλογό του θέματα ασφάλειας και περιφερειακής συνεργασίας.
Σημαία Τουρκίας κυματίζει
ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: Θα προμηθευτούμε ντίζελ μέσω της συμφωνίας ΗΠΑ και Ρωσίας

Η Τουρκία θα λάβει ποσότητα ντίζελ που η Ρωσία προωθεί παγκοσμίως, μέσω συμφωνίας με τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας Μπαϊρακτάρ, ο οποίος τόνισε τη σημασία της για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: 76 ρωσικές επιθέσεις στον ενεργειακό τομέα μας σε μία εβδομάδα

Ο Ζελένσκι δήλωσε πως η Ρωσία επιτέθηκε 76 φορές στους τομείς ενέργειας, πετρελαίου και αερίου της Ουκρανίας από τότε που ο Τραμπ ανακοίνωσε ενεργειακή εκεχειρία, με πλήγματα σε Βινίτσια, Ζίτομιρ, Χμελνίτσκι και Οδησσό.