Τη σημασία της άμεσης επαφής με τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, ακόμη και στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, ανέδειξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συζήτησή του με τον πρόεδρο του ΣΕΛΠΕ, Κώστα Γεράρδο, στη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην έννοια του retail politics, τονίζοντας ότι στην πολιτική, όπως και στο λιανεμπόριο, η ανθρώπινη επαφή και η σχέση εμπιστοσύνης δεν μπορούν να υποκατασταθούν. Εξήρε τον ρόλο του ΣΕΛΠΕ ως θεσμικού συνομιλητή της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, σημειώνοντας ότι ο ουσιαστικός διάλογος αποτελεί βασική προϋπόθεση για την επίλυση προβλημάτων και τη διαμόρφωση αποτελεσματικών πολιτικών.
Αναφερόμενος στις εξαγγελίες της ΔΕΘ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε πως κεντρικός στόχος της κυβέρνησης είναι η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος και η ταχεία σύγκλιση της ελληνικής οικονομίας με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Όπως ανέφερε, η χώρα έχει ήδη καλύψει περίπου τα δύο τρίτα της απόστασης από την Ευρώπη μετά την κρίση, επιτυγχάνοντας οικονομική σταθερότητα και διατηρήσιμη ανάπτυξη χωρίς δημοσιονομικούς κινδύνους.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η πρόοδος της οικονομίας πρέπει να μεταφράζεται σε απτό όφελος για τους πολίτες και τους εργαζόμενους. Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι από το 2019 η κυβέρνηση έθεσε ως κεντρική προτεραιότητα τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, μέσω παρεμβάσεων στη φορολογία, στις εργοδοτικές εισφορές και στο θεσμικό πλαίσιο.
Όπως είπε, το κράτος δεν πρέπει να λειτουργεί ως αντίπαλος των επιχειρήσεων, αλλά ως αρωγός της ανάπτυξης.
Η τεχνητή νοημοσύνη ως πρόκληση και εργαλείο
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στις επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης στην οικονομία και την αγορά εργασίας. Αναγνώρισε την ανησυχία για πιθανές απώλειες θέσεων εργασίας, ειδικά στο φυσικό λιανεμπόριο, ωστόσο εκτίμησε ότι η τεχνολογία μπορεί να λειτουργήσει ως εργαλείο ενίσχυσης της παραγωγικότητας και όχι ως υποκατάστατο του ανθρώπινου παράγοντα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αξιοποιηθεί για τη βελτίωση των δημόσιων υπηρεσιών, φέρνοντας ως παραδείγματα το gov.gr, τον χώρο της υγείας και την πολιτική προστασία. Προανήγγειλε ότι σύντομα θα αρχίσουν να διαφαίνονται τα αποτελέσματα της ενσωμάτωσης της νέας τεχνολογίας στις ψηφιακές υπηρεσίες του Δημοσίου.
Παράλληλα, επισήμανε την ανάγκη εκπαίδευσης των δημοσίων υπαλλήλων και υπογράμμισε ότι τα δεδομένα αποτελούν τον βασικό πλούτο της νέας ψηφιακής εποχής. Επιπλέον, ανέφερε πως η τεχνητή νοημοσύνη εγείρει σημαντικά πρακτικά και φιλοσοφικά ζητήματα, τα οποία οι κυβερνήσεις καλούνται να διαχειριστούν έγκαιρα, ώστε να αποφευχθούν κοινωνικές εντάσεις.
Ανισορροπίες στο παγκόσμιο εμπόριο και ανταγωνισμός
Σχετικά με τον διεθνή ανταγωνισμό και τις κινεζικές πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε ανισορροπίες στην παγκόσμια οικονομία. Επεσήμανε ότι η Κίνα, ως εμπορική υπερδύναμη, διοχετεύει μεγάλο όγκο προϊόντων στις διεθνείς αγορές. Όπως ανέφερε, η Ευρώπη εξετάζει παρεμβάσεις για τη διασφάλιση ίσων όρων ανταγωνισμού, χωρίς να αποκλείεται η επιβολή πρόσθετων φόρων ή δασμών.
Το ζήτημα αυτό, όπως είπε, θα μπορούσε να συζητηθεί και κατά την ελληνική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ διευκρίνισε ότι οι καταναλωτές έχουν το δικαίωμα να αναζητούν οικονομικότερα προϊόντα. Επιπλέον, ο πρωθυπουργός στάθηκε στον έντονο ανταγωνισμό που ασκεί η κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, εκτιμώντας ότι η ΕΕ θα κινηθεί προς αυστηροποίηση των κανόνων ώστε να δοθεί χρόνος προσαρμογής στις ευρωπαϊκές εταιρείες.
Όσον αφορά τις τιμές, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι ο ανταγωνισμός συμβάλλει στη συγκράτησή τους, ενώ οι δυνατότητες άμεσης παρέμβασης στο κόστος αγοράς είναι περιορισμένες. Υπογράμμισε τη σημασία των καθαρών κανόνων λειτουργίας της αγοράς, των ελέγχων και της επιβολής προστίμων όπου απαιτείται.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην εξάπλωση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, χαρακτηρίζοντάς τες ως μία από τις σημαντικότερες κατακτήσεις των τελευταίων ετών. Τόνισε ότι η διεύρυνσή τους ενισχύει τα δημόσια έσοδα και οδηγεί σταδιακά στη μείωση της χρήσης μετρητών.
Κλείνοντας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε πως συχνά δέχεται κριτική ότι λειτουργεί ως διευθύνων σύμβουλος μιας επιχείρησης, σημειώνοντας ότι δεν θεωρεί αρνητική αυτή την προσέγγιση. Επισήμανε ότι η πολιτική οφείλει να διδάσκεται από τις αρχές του λιανεμπορίου: να ακούει, να σέβεται τον πολίτη, να μην τον θεωρεί δεδομένο και να προσαρμόζεται γρήγορα στις αλλαγές.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «Δεν είμαστε εκ προοιμίου αναντικατάστατοι», υπογραμμίζοντας ότι η επιτυχία απαιτεί ταχύτητα, προσαρμοστικότητα και τη δυνατότητα λήψης αποφάσεων ακόμη και όταν δεν υπάρχουν όλα τα διαθέσιμα δεδομένα.