ΓΔ: 907.06 -1.15% Τζίρος: 41.37 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Κόντρα Κυβέρνησης – Τσακαλώτου για το σχέδιο «Ηρακλής»

Διαμάχη μεταξύ του Ευκλείδη Τσακαλώτου και της κυβέρνησης με φόντο την έγκριση από τη Κομισιόν του σχεδίου Ηρακλής για τα «κόκκινα δάνεια». - Τσακαλώτος:«Δικό μας το σχέδιο». -Υπ. Οικονομικών: «Κανείς δεν πιστεύει τον ΣΥΡΙΖΑ».

Η έγκριση από τη Κομισιόν του σχεδίου «Ηρακλής» για τα κόκκινα δάνεια ήταν η αφορμή για να ξεσπάσει νέα κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. 

Συγκεκριμένα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, επιτέθηκε στη κυβέρνηση υποστηρίζοντας ότι παρουσιάζει ως δικό της ένα σχέδιο που είχε επεξεργαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Άμεση ήταν η απάντηση από το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο, με ανακοίνωσή του, υποστήριξε ότι κανείς δεν πιστεύει τη προηγούμενη κυβέρνηση όταν λέει ότι για όλα είχε σχέδιο που δε πρόλαβε να εφαρμόσει.

Ευκλείδης Τσακαλώτος: «Η κυβέρνηση παρουσιάζει ως δικό της το σχέδιο για τα κόκκινα δάνεια»

«Η ΝΔ πανηγυρίζει για την "έγκριση του σχεδίου Ηρακλής σε χρόνο ρεκόρ, λιγότερο από 3 μήνες"», είχε επισημάνει νωρίτερα ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σχολιάζοντας το σχέδιο της κυβέρνησης για τα κόκκινα δάνεια.

«Για άλλη μία φορά παρουσιάζει ως επιτυχία δική της ένα σχέδιο που είχε ήδη επεξεργαστεί η προηγούμενη κυβέρνηση και το είχε διαβουλευτεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθιστώντας ώριμο για έγκριση. Μένει φυσικά να δούμε πως διαμορφώθηκε το τελικό κείμενο που εγκρίθηκε».

«Η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ για τα κόκκινα δάνεια ήταν πολυδιάστατη και περιελάβανε και την αναθεώρηση του Ν. Κατσέλη και τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών και τον εκσυγχρονισμό του πτωχευτικού κώδικα και τη δευτερογενή αγορά δανείων και τον νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας και το ΑPS (Asset Protection Scheme-σχέδιο Ηρακλής για τη ΝΔ)», είχε επισημαίνει ο κ. Τσακαλώτος.

«Η πολιτική αυτή ήταν ολιστική και σε κάθε βήμα της υπήρχε μέριμνα για τους αδύνατους και όσους δυσκολευόντουσαν να αποπληρώσουν τα δάνεια τους λόγω της κρίσης, αλλά και ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων, ώστε να μπορούν οι τράπεζες να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία», κατέληγε ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπ. Οικονομικών: «Κανείς δεν πιστεύει τον ΣΥΡΙΖΑ»

Άμεση ήταν η απάντηση από το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο, με ανακοίνωσή του, πέρασε στην αντεπίθεση, υποστηρίζοντας ότι κανείς δεν πιστεύει την προηγούμενη κυβέρνηση όταν υποστηρίζει ότι είχε σχέδιο αλλά δεν πρόλαβε, αν και κυβερνούσε 4,5 χρόνια.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Κανείς δεν πιστεύει την προηγούμενη Kυβέρνηση όταν λέει συνεχώς ότι είχε «σχέδιο», αλλά «δεν πρόλαβε» να το εφαρμόσει...

Είχε τεσσερισήμισι χρόνια, αλλά τα άφησε όλα για τους επόμενους. Αντίθετα, η Kυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κατόρθωσε μέσα σε λίγες εβδομάδες από την ανάληψη των καθηκόντων της να προετοιμάσει, να διαπραγματευτεί και να ολοκληρώσει ένα συνεκτικό, αξιόπιστο και εγκεκριμένο από την Κομισιόν σχέδιο που θα συμβάλλει καθοριστικά στην απαλλαγή των τραπεζών από το μείζον πρόβλημα των κόκκινων δανείων.

Έτσι θα πάρουν ανάσα ρευστότητας πολίτες και επιχειρήσεις. Ρευστότητα που θα στηρίξει υψηλούς, βιώσιμους, ρυθμούς ανάπτυξης προς όφελος όλων των Ελλήνων».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ. Κατρίνης: Αποτυχία του εξωδικαστικού με μόλις 1.400 ρυθμίσεις δανείων

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ τόνισε πως το πλαίσιο για τον πτωχευτικό κώδικα και τον εξωδικαστικό μηχανισμό εξελίσσονται σε Βατερλώ για την κυβέρνηση και σε θηλιά για τους πολίτες.
Κίνημα Αλλαγής, ΚΙΝΑΛ, Business Daily
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερώτηση για τα «κόκκινα» δάνεια, την bad bank και το σχέδιο Ηρακλής από το ΚΙΝΑΛ

Την αναλυτική συζήτηση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων στη Βουλή παρουσία της ΤτΕ, των τραπεζών και των εταιριών διαχείρισης «κόκκινων» δανείων ζητούν 5 βουλευτές του ΚΙΝΑΛ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ζαββός: Με το σχέδιο «Ηρακλής», το κόστος των κόκκινων δανείων θα το αναλάβουν οι επενδυτές

Ο υφυπουργός τόνισε ότι ο «Ηρακλής» αποτελεί «την κορυφαία επιλογή και επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης, ακριβώς γιατί επιφορτίζει το κόστος του εγχειρήματος στον επενδυτή και όχι στον Έλληνα φορολογούμενο».
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Ζαββός: Μεγαλύτερη διαφάνεια στις εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων

Παρεμβάσεις για μεγαλύτερη διαφάνεια στον τρόπο λειτουργίας των εταιρειών που διαχειρίζονται τα «κόκκινα δάνεια» και κυρίως στις σχέσεις τους με τους δανειολήπτες, προαναγγέλλει ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός.