Φώτο: Shutterstock

Αρχίζουν διερευνητικές συνομιλίες αλλά η Άγκυρα προκαλεί με νέα Νavtex

Την αποστρατιωτικοποίηση  της Λήμνου ζητά η Τουρκία, την ώρα που ο Ερντογάν καταθέτει πρόταση για περιφερειακή διάσκεψη στην Αν. Μεσόγειο αλλά με συμμετοχή και των Τουρκοκυπρίων.

Έντονη κινητικότητα καταγράφεται στα ελληνοτουρκικά, καθώς όλα δείχνουν ότι Αθήνα και Άγκυρα είναι απόλυτα έτοιμες να ξεκινήσουν διερευνητικές επαφές για την επίλυση των μεταξύ τους διαφορών, την ίδια ώρα που ο Ταγίπ Ερντογάν ζητά περιφερειακή διάσκεψη για την Αν. Μεσόγειο, στην οποία όμως θέλει να επιβάλλει συμμετοχή και των Τουρκοκυπρίων. 

Ταυτόχρονα, όμως, η Τουρκία συνεχίζει να διατηρεί προκλητική στάση, παρά τη διαφαινόμενη προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι, καθώς ανακοίνωσε μία νέα NAVTEX, μέσω της οποίας ζητά την αποστρατιωτικοποίηση  της Λήμνου.

Παράλληλα αναβολή λαμβάνουν οι όποιες αποφάσεις για επιβολή κυρώσεων ενάντια στην Τουρκία από την ΕΕ, καθώς ανακοινώθηκε ότι μετατίθεται η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής που θα ξεκινούσε την Πέμπτη 24/9 για την 1η Οκτωβρίου, λόγω ύπαρξης ενός κρούσματος κορονοϊού στο περιβάλλον του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. 

Αναφορικά με το θέμα των διερευνητικών επαφών Ελλάδας - Τουρκίας το ελληνικό υπ. Εξωτερικών σε μία λιτή του ανακοίνωση τόνισε ότι «Η Ελλάδα και η Τουρκία συμφώνησαν τη διεξαγωγή του 61ου γύρου Διερευνητικών Επαφών, στην Κωνσταντινούπολη, προσεχώς», χωρίς, όπως είναι φανερό να δώσει ακριβή ημερομηνία για την έναρξή τους. 

Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του Τούρκου πρόεδρου, μετά την τηλεδιάσκεψη που είχε με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγ. Μέρκελ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σ. Μισέλ. Σε αυτήν ο κ. Ερντογάν υποστήριξε ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη να ξεκινήσει διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα, αλλά για να γίνει αυτό απαιτούνται αμοιβαία βήματα και από τις δυο πλευρές, ώστε να μειωθούν οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Προσέθεσε πάντως ότι «η Τουρκία είναι πάντα εκείνη που δίνει έμφαση στον διάλογο και τις διαπραγματεύσεις, παρά τις προκλήσεις που είναι αντίθετες στην κοινή λογική». Εξέφρασε ακόμη την εκτίμηση ότι μία περιφερειακή διάσκεψη για την Αν. Μεσόγειο, στην οποία, όμως, θα συμμετάσχουν και οι Τουρκοκύπριοι θα μπορούσε να λάβει θετικές αποφάσεις και για τις δύο πλευρές. 

Σαφώς η πρόταση του κ. Ερντογάν για μία περιφερειακή διάσκεψη στην οποία θα συμμετάσχουν και οι Τουρκοκύπριοι δεν είναι διόλου τυχαία, καθώς με τον τρόπο αυτό προσπαθεί να «περάσει» με όχι και τόσο κομψό τρόπο την αναγνώριση του ψευδοκράτους και από άλλες χώρες και όχι μόνο η Ελλάδα και η Κύπρος. 

Νέα τουρκική Navtex, με απαίτηση αποστρατικοποίησης της Λήμνου

Και ενώ όλα έδειχναν ότι οδηγούνται προς μία έστω και προσωρινή αποκλιμάκωση η Άγκυρα «χτύπησε» εκ νέου, ανακοινώνοντας μία νέα Navtex μέσω της οποίας ζητά την αποστρατιωτικοποίηση της Λήμνου!

Όπως αναφέρεται στο κείμενο «το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης της νήσου Λήμνου, όπως ορίζεται από τη Συνθήκη της Λωζάννης το 1923, έχει παραβιαστεί». 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ