ΓΔ: 2507.14 -0.24% Τζίρος: 12.45 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:03:37
Φωτο: Shutterstock

Σε περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας το Oruc Reis

Το σκάφος απέπλευσε, χθες, από το λιμάνι της Αττάλειας, ενώ είχε για αρκετές ώρες κλειστό το σύστημα γεωγραφικού εντοπισμού του. Επιμένει ο Ερντογάν πως η Ελλάδα αυξάνει την ένταση.

Εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, περί τα 35 ναυτικά μίλια νότια του Καστελλόριζου, βρίσκεται, σήμερα, τις πρώτες πρωινές ώρες, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis. 

Το σκάφος απέπλευσε, χθες, από το λιμάνι της Αττάλειας, ενώ είχε για αρκετές ώρες κλειστό το σύστημα γεωγραφικού εντοπισμού του.

Σημειώνεται πως εχθές ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Σαρλ Μισέλ, όπου συζητήθηκαν οι σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ, περιφερειακά ζητήματα και κυρίως οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε στον Μισέλ ότι πρέπει να αναζωογονηθούν οι σχέσεις Άγκυρας - Βρυξελλών, να εκπληρωθούν οι υποχρεώσεις της ΕΕ στο πλαίσιο της Συμφωνίας της 18ης Μαρτίου 2016 για το μεταναστευτικό και να διασφαλιστεί πρόοδος στο θέμα της Τελωνειακής Ένωσης και της απελευθέρωσης της βίζας.

Ο Ερντογάν επίσης ανέφερε ότι «παρά την προσέγγιση καλής πρόθεσης από την Τουρκία, η Ελλάδα συνεχίζει τα βήματα που αυξάνουν την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο», προσθέτοντας ότι «για να μπορεί να πραγματοποιηθεί το συνέδριο για την ανατολική Μεσόγειο που πρότεινε η Τουρκία, αναμένουν απτά βήματα από την Ευρώπη». 

Νωρίτερα, σε ένα ακόμη... παραλήρημα είχε προχωρήσει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο με ανακοίνωσή του, στην οποία απάντησε σε εκείνη του ελληνικού υπουργείου, αναφορικά με το Oruc Reis, υποστήριξε ότι αυτό βρίσκεται 425 χλμ. μακριά από την ηπειρωτική Ελλάδα. 

Παράλληλα κατηγόρησε την Αθήνα ότι επικαλείται αβάσιμους χαρακτηρισμούς, οι οποίοι, μάλιστα, δεν συνάδουν με το Διεθνές Δίκαιο και την κάλεσε να... σταματήσει τις προκλήσεις. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία Τουρκίας κυματίζει
ΔΙΕΘΝΗ

Η Τουρκία θα συμμετάσχει στην Παγκόσμια Τράπεζα DSRB, ενημέρωσε ο Καναδάς

Η Τουρκία ενημέρωσε τον Καναδά ότι θα είναι ιδρυτικό μέλος της Τράπεζας για την Άμυνα, Ασφάλεια και Ανθεκτικότητα (DSRB), σύμφωνα με Τούρκο αξιωματούχο, ενισχύοντας τη συνεργασία για αμυντικό εξοπλισμό μεταξύ συμμάχων.
Γιώργος Γεραπετρίτης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί, καταστροφή το να μη μιλάμε με την Τουρκία

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης διεμήνυσε ότι το casus belli δεν συνάδει με την ευρωπαϊκή ασφάλεια και τόνισε πως η Ελλάδα είναι πρωταγωνίστρια στις εξελίξεις, με ισχυρή θέση, ενίσχυση εξοπλισμών και ενεργό ρόλο σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.
Σημαία Τουρκίας κυματίζει
ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: Προφυλάκιση 36 υπόπτων στην Άγκυρα, ανάμεσά τους και δήμαρχος

Ο εισαγγελέας της Άγκυρας διέταξε την προφυλάκιση 36 υπόπτων, μεταξύ των οποίων και δημάρχου αντιπολίτευσης, για υπόθεση δωροδοκίας. Ήδη 27 προσαγάγονται, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται. Ο δήμαρχος δήλωσε διαθέσιμος στις αρχές.
s400 system
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία και Τουρκία συζητούν για πιθανή μεταπώληση των S-400 σε τρίτη χώρα

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι Ρωσία και Τουρκία βρίσκονται σε επαφές για ενδεχόμενη μεταπώληση των S-400 από την Άγκυρα σε τρίτη χώρα, υπογραμμίζοντας πως απαιτείται ρωσική άδεια για μια τέτοια ενέργεια.
Υπουργείο Εξωτερικών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μηνύματα Αθήνας για F-35, Τουρκία: Ας «προσγειωθούμε» στην πραγματικότητα

Με προεκλογικό άρωμα, υψηλούς τόνους και σκληρές διαπιστώσεις το κυβερνητικό «ταμείο» για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ . Τι λένε ανώτατες διπλωματικές πηγές για F-35, casus belli και τις σχέσεις της Αθήνας ΗΠΑ, Άγκυρας, Ιερουσαλήμ.
Ντόναλντ Τραμπ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
ΔΙΕΘΝΗ

Ελπίδες για πρόοδο σε KAAN και F-35 μετά τη συνάντηση Ερντογάν-Τραμπ

Αισιόδοξος για την αμυντική συνεργασία με τις ΗΠΑ εμφανίστηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Άγκυρα, εκφράζοντας προσδοκίες για θετικές εξελίξεις στα προγράμματα KAAN και F-35 και αναδεικνύοντας τον ρόλο της Τουρκίας στη Συμμαχία.