ΓΔ: 1460.36 0.87% Τζίρος: 86.46 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:15:11 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Ελλάδα, Κύπρος, Αίγυπτος καταδικάζουν την τουρκική παραβατικότητα

Η Τουρκία «αντί του διαλόγου των λύσεων προτίμησε τον μονόλογο των αμφισβητήσεων. Και αντί για γόνιμες συζητήσεις προβάλει παράνομες απαιτήσεις», είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Τη συμπεριφορά και τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας καταδίκασαν από κοινού Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος κατά την συνέντευξη Τύπου των τριών ηγετών τους, αμέσως μετά τις εργασίες της 8ης τριμερούς Συνόδου.

«H χρονική συγκυρία αυτής της τριμερούς συνάντησης συμπίπτει με πρόσθετους κινδύνους που δυστυχώς προκαλεί στην Ανατολική Μεσόγειο η ηγεσία της Τουρκίας», είπε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. 

«Φαντασιώνεται αυτοκρατορικές πρακτικές με επιθετικές δράσεις, από τη Συρία μέχρι τη Λιβύη, από τη Σομαλία μέχρι την Κύπρο, από το Αιγαίο μέχρι τον Καύκασο. Πότε ζωγραφίζοντας αυθαίρετους χάρτες, πότε υπογράφοντας άκυρα μνημόνια και πότε ψηφίζοντας έωλους εσωτερικούς νόμους για θέματα τα οποία ρυθμίζονται με διεθνείς κανόνες. Κυρίως όμως συνοδεύοντας όλα αυτά με απανωτές μονομερείς προκλήσεις πλαισιωμένες από μια ακραία, επιθετική, συχνά, ρητορική». 

«Συμφωνήσαμε ότι πρόκειται για μια συμπεριφορά η οποία κατάφορα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Αμφισβητεί δεσμευτικές διεθνείς συνθήκες αλλά ταυτόχρονα υπονομεύει την περιφερειακή ασφάλεια, για την οποία και οι τρεις χώρες εργαζόμαστε σκληρά. Είναι μια συμπεριφορά η οποία συχνά, και αυτό είναι ιδιαίτερα αισθητό εδώ στην Κύπρο, προσβάλει αποφάσεις του συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αλλά και την ΕΕ», επεσήμανε ο πρωθυπουργός. 

«Αντί του διαλόγου των λύσεων προτίμησε τον μονόλογο των αμφισβητήσεων. Και αντί για γόνιμες συζητήσεις προβάλει παράνομες απαιτήσεις. Δίκαιο όμως παράγουν μόνο οι δίκαιες πράξεις», είπε χαρακτηριστικά. 

Όσον αφορά στην Κύπρο, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η  Τουρκία ναρκοθετεί το δρόμο για μια δίκαιη λύση του Κυπριακού. «Η τουρκική επιθετικότητα κατά της Κυπριακής δημοκρατίας όχι μόνο συνεχίζεται με την αποστολή σκαφών εντός της ΑΟΖ της αλλά δυστυχώς κλιμακώνεται και μέσα από εμπρηστικές πρωτοβουλίες, όπως αυτή στο παραλιακό μέτωπο της περίκλειστης Αμμοχώστου. Ανοίγοντας ακόμη μια πληγή στην κατεχόμενη πλευρά του νησιού, αγνοώντας ψηφίσματα του ΟΗΕ για το θέμα και τελικά ναρκοθετώντας το δρόμο για μια δίκαιη λύση του Κυπριακού», ανέφερε. 

Αναφερόμενος στη Λιβύη, ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε πως «η μεταφορά Σύρων μισθοφόρων διασπείρει τρομοκρατικούς πυρήνες στη βόρειο Αφρική απειλώντας την ίδια την ασφάλεια της Ευρώπης και υπονομεύει τελικά την κοινή μας προσπάθεια που είναι η εξάρθρωση της τρομοκρατίας από όπου και αν αυτή προέρχεται», σημειώνοντας ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνεισφέρει σε μια ειρηνική επόμενη ημέρα στη Λιβύη.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιαδης είπε ότι «οι τρεις χώρες καταδικάζουν τις παράνομες ενέργειες στην Αμμόχωστο, καλώντας την Τουρκία να σεβαστεί τα ψηφίσματα του ΟΗΕ» καθώς και «τις παράνομες γεωτρήσεις». 

«Τονίσαμε τη σημασία του σεβασμού των θαλάσσιων ορίων με βάση το διεθνές δίκαιο και όχι την ερμηνεία κάθε χώρας», είπε, συμπληρώνοντας ότι στο τραπέζι του διαλόγου τέθηκε και το Μεταναστευτικό, και λέγοντας ότι «προς αυτή την κατεύθυνση η Αίγυπτος παίζει σημαντικό ρόλο».

Από την πλευρά του, ο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι τόνισε ότι διεξήχθησαν εποικοδομητικές συζητήσεις και υπήρξε συμφωνία σε όλα τα θέματα, που τέθηκαν αναφορικά με την ανατολική Μεσόγειο και τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου. «Η συνεργασία μας έχει, μεταξύ άλλων, στόχο την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Σήμερα διεξήχθηκαν εποικοδομητικές συζητήσεις, ιδιαίτερα για τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου», τόνισε. 

Νωρίτερα, κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, τονίστηκε η στενή συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αφού -όπως σημειώθηκε- η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας δεν θίγει μόνο τα συμφέροντα της Ελλάδας και της Κύπρου αλλά και της ΕΕ.

«Έχουμε κάθε λόγο να είμαστε ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι υπάρχει πια στην Ευρώπη μία διαφορετική αντίληψη για το ποιος είναι ο ταραχοποιός στη γειτονιά και γιατί οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας δεν αφορούν μόνο στην Ελλάδα και στην Κύπρο, αφορούν συνολικά στα γεωστρατηγικά συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη - Νίκου Αναστασιάδη, την ερχόμενη Παρασκευή

Στο επίκεντρο της συνάντησης του Kύπριου Προέδρου με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας θα βρεθεί η τουρκική προκλητικότητα, όπως εξελίσσεται, κυρίως αυτή την περίοδο, στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων, αλλά και γενικότερα.
Mitsotakis, Anastasiadis, Al Sisi
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Ελλάδα θωρακίζει την άμυνά της, παράγοντας αστάθειας η Τουρκία

Ο πρωθυπουργός στην κοινή συνέντευξη με τους προέδρους Αιγύπτου και Κύπρου, τόνισε ότι η συνεργασία των τριών χωρών αποτελεί έναν «φάρο» σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Απορρίπτουμε την ανεδαφική θέση για δύο κράτη στην Κύπρο

Κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κύπρου, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι Ελλάδα και Κύπρος είναι ενωμένες και στηρίζονται στο Διεθνές Δίκαιο για την επίλυση των προβλημάτων με την Τουρκία.
kybernisi-nea dimokratia-ypourgiko symboulio
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε Κύπρο και Ισραήλ μεταβαίνει ο πρωθυπουργός, η ατζέντα των επαφών

Το Κυπριακό αλλά και η άτυπη πενταμερής διάσκεψη του ΟΗΕ στο επίκεντρο της επίσκεψης στην Κύπρο για τον κ. Μητσοτάκη, ενώ πανδημία και τουρισμός τα βασικά θέματα των επαφών με Νετανιάχου.