Φώτο: ΑΠΕ

Καταργείται η εισαγγελία Διαφθοράς, απομακρύνεται η Ελ. Τουλουπάκη

Με νομοσχέδιο του υπ. Δικαιοσύνης προβλέπεται συγχώνευση των εισαγγελιών Οικονομικού Εγκλήματος και Εγκλημάτων Διαφθοράς και δημιουργία νέας υπηρεσίας που θα στελεχώνεται από τακτικούς δικαστές.

Στην κατάργηση των εισαγγελιών Οικονομικού Εγκλήματος και Εγκλημάτων Διαφθοράς προχωρά το υπ. Δικαιοσύνης με πρόταση νομοθετικής ρύθμισης που κατέθεσε στη Βουλή, καθώς συστήνεται μία νέα υπηρεσία για το οικονομικό έγκλημα στην εισαγγελία Εφετών.

Με αυτόν τον τρόπο απομακρύνεται από τη θέση της η νυν εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, η θητεία της οποίας τυπικά ολοκληρώνονταν την ερχόμενη άνοιξη. Πάντως η κ. Τουλουπάκη είχε, ούτως ή άλλως, δηλώσει αποχή από τα καθήκοντά της μετά την άσκηση εις βάρος της ποινικής δίωξης. Ανάλογη θα είναι η τύχη και του νυν επικεφαλής της εισαγγελίας Οικονομικού Εγκλήματος, Χρήστου Μπαρδάκη.

Σημειώνεται ότι η νέα υπηρεσία θα αποτελεί αυτοτελές τμήμα Οικονομικού Εγκλήματος, θα επανδρωθεί από τακτικούς εισαγγελείς και αντεισαγγελείς Εφετών και από επίκουρους εισαγγελείς και αντεισαγγελείς Πρωτοδικών (συνολικά 6), ενώ θα προΐσταται ο αρχαιότερος εισαγγελέας Εφετών. 

Η επιλογή των εισαγγελικών λειτουργών θα γίνεται από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης (Άρειος Πάγος), το οποίο θα επιλέγει τους εισαγγελικούς λειτουργούς που θα επανδρώσουν τη νέα υπηρεσία και η θητεία τους θα είναι τριετής.

Παράλληλα, η θητεία των υπηρετούντων σήμερα στις δύο εισαγγελίες (τακτικοί και επίκουροι), καθώς και του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου που εποπτεύει σήμερα τις δύο αυτές εισαγγελίες, λήγει αυτοδικαίως με την τοποθέτηση των νέων εισαγγελικών λειτουργών. Όμως, μέχρι τη λήξη της θητείας τους οι ήδη υπηρετούντες σήμερα στις δύο υπό κατάργηση Εισαγγελίες θα εξακολουθούν να ασκούν τα καθήκοντά τους.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας είχε υποστηρίξει, πως η εν λόγω κίνηση θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση φαινομένων διαφθοράς και οικονομικής εγκληματικότητας.

Τι προβλέπεται στο νομοσχέδιο

Όπως αναφέρει η διάταξη του νομοσχεδίου του υπ. Δικαιοσύνης:

«Στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών δημιουργείται Τμήμα Οικονομικού Εγκλήματος που λειτουργεί σύμφωνα με τις διατάξεις του Κανονισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας αυτής. Στο Τμήμα Οικονομικού Εγκλήματος της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών υπηρετούν τέσσερις (4) εισαγγελείς ή αντεισαγγελείς εφετών που τοποθετούνται για θητεία τριών (3) ετών, με τους ισάριθμους αναπληρωτές τους, με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται ύστερα από απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης. Με τη διαδικασία του προηγούμενου εδαφίου ορίζεται ο αρχαιότερος από τους εισαγγελείς οικονομικού εγκλήματος ως Προϊστάμενος του Τμήματος.

Σε περίπτωση που με το προεδρικό διάταγμα του πρώτου εδαφίου τοποθετείται στο Τμήμα Οικονομικού Εγκλήματος εισαγγελέας ή αντεισαγγελέας εφετών που δεν υπηρετεί στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών, μετατίθεται και τοποθετείται σε αυτήν. Οι εισαγγελείς οικονομικού εγκλήματος ασκούν τα καθήκοντά τους με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση και τις εργασίες του Τμήματος συνεπικουρούν έξι (6) εισαγγελείς ή αντεισαγγελείς πρωτοδικών, από τους οποίους οι πέντε (5) επιλέγονται από την Ολομέλεια της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και ο ένας (1) από την Ολομέλεια της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.

Το έργο των εισαγγελέων οικονομικού εγκλήματος εποπτεύει και συντονίζει ο Προϊστάμενος του Τμήματος.

Η θητεία των υπηρετούντων Εισαγγελέων Οικονομικού Εγκλήματος και Εγκλημάτων Διαφθοράς, των αναπληρωτών τους, των συνεπικουρούντων αυτούς εισαγγελικών λειτουργών, καθώς και του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου που εποπτεύει και συντονίζει τους ως άνω εισαγγελικούς λειτουργούς λήγει αυτοδικαίως από την τοποθέτηση των Εισαγγελέων Οικονομικού Εγκλήματος και του Προϊσταμένου του Τμήματος Οικονομικού Εγκλήματος σύμφωνα με το άρθρο 65. Μέχρι τη λήξη της θητείας τους κατά το προηγούμενο εδάφιο, οι ήδη υπηρετούντες εισαγγελικοί λειτουργοί εξακολουθούν να ασκούν τα καθήκοντά τους σύμφωνα με τα άρθρα 33 έως και 36 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, όπως αυτά ίσχυαν πριν από την αντικατάστασή τους από το άρθρο 65 του παρόντος.

Η τοποθέτηση των Εισαγγελέων Οικονομικού Εγκλήματος και του Προϊσταμένου του Τμήματος Οικονομικού Εγκλήματος κατ' εφαρμογή του άρθρου 65 γίνεται εντός δεκαπέντε (15) ημερών από τη δημοσίευση του παρόντος.

Οι αρμοδιότητες επί όλων των εκκρεμών υποθέσεων ενώπιον των Εισαγγελέων Οικονομικού Εγκλήματος και Εγκλημάτων Διαφθοράς περιέρχονται αυτοδικαίως στο Τμήμα Οικονομικού Εγκλήματος που συστήνεται δια του παρόντος.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ταχύτερη εκκαθάριση των φορολογικών εκκρεμοτήτων υποσχέθηκε ο Κ. Τσιάρας

Την επίσπευση της εκκαθάρισης των ανοιχτών φορολογικών υποθέσεων των πολιτών και των νομικών προσώπων, προκείμενου να αυξηθούν τα έσοδα του προϋπολογισμού, έθεσε ως άμεσο στόχο ο Κώστας Τσιάρας.