ΓΔ: 2593.57 -0.90% Τζίρος: 244.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φωτο: Shutterstock

Σκληρή διπλωματική μάχη για τις κυρώσεις στην Τουρκία

Σε αντίθεση με το τελεσίγραφο του Οκτωβρίου για οικονομικές κυρώσεις, η ΕΕ ετοιμάζεται να περιορίσει τη δράση της κατά της Τουρκίας σε ατομικές κυρώσεις. Αναβάλλονται για τον Μάρτιο τυχόν σοβαρότερες κυρώσεις.

Ύστατη προσπάθεια θα καταβάλει στην αυριανή πρωινή συζήτηση των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Τουρκία ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να ανατρέψει τους έως τώρα σχεδιασμούς της ΕΕ για ελαφριές κυρώσεις, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, να τονίζει πως ο πρωθυπουργός «δεν πρόκειται να φύγει από τη Σύνοδο αν δεν πάρει κάτι».

Πάντως, σύμφωνα με το Reutes, το σχέδιο που πρoωθείται στη Σύνοδο Kορυφής περιλαμβάνει κυρώσεις κατά Τούρκων πολιτών και όχι συνολικά κατά της Τουρκίας, στα πρότυπα των κυρώσεων που επιβλήθηκαν πρόσφατα και στη Λευκορωσία, ενώ τυχόν σοβαρότερες κυρώσεις αναβάλλονται για τον Μάρτιο.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται να επικυρώσουν προσχέδιο συμφωνίας που προβλέπει κυρώσεις μόνο σε βάρος ατόμων και εταιριών τουρκικών συμφερόντων, παγώνοντας λογαριασμούς και άλλα περιουσιακά στοιχεία τους, ως αντίδραση στην τακτική της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο.

Ωστόσο, το προσχέδιο δεν αναφέρει πολίτες ή εταιρείες, αλλά θα προστεθούν στους δύο αξιωματούχους που περιλαμβάνονται ήδη στη λίστα των κυρώσεων της ΕΕ από τον Νοέμβριο του 2019.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, με τις διατυπώσεις δεν φαίνεται να συμφωνούν η Ελλάδα, η Κύπρος, η Γαλλία και η Αυστρία, οι οποίες ζητούν τομεακές οικονομικές και πολιτικές κυρώσεις εναντίον της Άγκυρας.

Αν και η Κομισιόν έχει διαμηνύσει πως όλα βρίσκονται στο τραπέζι, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ισχυρίστηκε εχθές πως οποιουδήποτε είδους κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση εναντίον της Τουρκίας δεν πρόκειται να επηρεάσουν σημαντικά τη χώρα. 

Εξάλλου, ο Ερντογάν είχε προετοιμαστεί, προκειμένου να προστατεύσεις τις τουρκικές εταιρείες, εγκρίνοντας νόμο για τον επαναπατρισμό τουρκικών εταιρειών που βρίσκονται σε ξένες χώρες. Με τη δυνατότητα για μεταφορά έδρας στην Τουρκία, οι εταιρείες του ενεργειακού τομέα, που θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή πιθανής επιβολής κυρώσεων λόγω των παράνομων ερευνών εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και της κυπριακής ΑΟΖ, θα μπορέσουν να μεταφέρουν την έδρα τους ή των θυγατρικών τους εταιρειών μακριά από τη δικαιοδοσία των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Αυτιάς ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αίτημα Αυτιά σε Κομισιόν για διακοπή ευρωπαϊκής χρηματοδότησης στην Τουρκία

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ, Γιώργος Αυτιάς, υπέβαλε ερώτηση στην Κομισιόν για τις τουρκικές εξαγγελίες θαλάσσιων πάρκων, ζητώντας αναστολή χρηματοδότησης προς την Τουρκία.
Τίτζα Κάλας Εσθονία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: Ερώτηση στην ΕΕ για την τουρκική πρόκληση με τα θαλάσσια πάρκα

Οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν ερώτηση στην ΕΕ ζητώντας μέτρα στήριξης της Ελλάδας, μετά την τουρκική ανακήρυξη θαλάσσιων πάρκων που παραβιάζουν διεθνές δίκαιο και ελληνικά δικαιώματα σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο.
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
ΔΙΕΘΝΗ

Ερντογάν: Η ένταξη στην ΕΕ δεν αποτελεί πια προτεραιότητα για την Τουρκία

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως η ένταξη στην ΕΕ δεν αποτελεί πια προτεραιότητα για την Τουρκία, προσθέτοντας ότι η Ευρώπη θα ζημιωθεί από αυτό. Μίλησε επίσης για τις σχέσεις με την ΕΕ, τα F-35 και κρίσιμα διεθνή θέματα.
Κάγια Κάλας Συνέντευξη Τύπου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καγιά Κάλλας: Ζητούμε σεβασμό της Τουρκίας στα κυριαρχικά δικαιώματα της ΕΕ

Η Κάγια Κάλλας κάλεσε την Τουρκία να σέβεται το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών της ΕΕ, ενόψει του νομοσχεδίου για τη «Γαλάζια Πατρίδα», ζητώντας αποχή από μονομερείς ενέργειες.
Σημαίες Κύπρου ΕΕ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Γ. Μανιάτης ζητά κυρώσεις ΕΕ για αγωγό αερίου Τουρκίας-Κατεχομένων

Ο Γιάννης Μανιάτης ζητά από την ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις σε όσους συμμετέχουν στην κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου από την Τουρκία προς τα Κατεχόμενα, που ενισχύει την εξάρτηση από την Τουρκία και υπονομεύει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου.
Κάγια Κάλας Συνέντευξη Τύπου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΕ: Έκκληση προς Τουρκία για σεβασμό κυριαρχίας των κρατών-μελών

Η Κάγια Κάλας ζήτησε από την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών της ΕΕ, ενώ ανακοίνωσε ότι θα επιθεωρήσει την επιχείρηση Aspides, τονίζοντας τη σημασία της για τη ναυσιπλοΐα και την ασφάλεια στην περιοχή.