ΓΔ: 1421.85 0.30% Τζίρος: 34.76 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:18:13 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Σκληρή διπλωματική μάχη για τις κυρώσεις στην Τουρκία

Σε αντίθεση με το τελεσίγραφο του Οκτωβρίου για οικονομικές κυρώσεις, η ΕΕ ετοιμάζεται να περιορίσει τη δράση της κατά της Τουρκίας σε ατομικές κυρώσεις. Αναβάλλονται για τον Μάρτιο τυχόν σοβαρότερες κυρώσεις.

Ύστατη προσπάθεια θα καταβάλει στην αυριανή πρωινή συζήτηση των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Τουρκία ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να ανατρέψει τους έως τώρα σχεδιασμούς της ΕΕ για ελαφριές κυρώσεις, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, να τονίζει πως ο πρωθυπουργός «δεν πρόκειται να φύγει από τη Σύνοδο αν δεν πάρει κάτι».

Πάντως, σύμφωνα με το Reutes, το σχέδιο που πρoωθείται στη Σύνοδο Kορυφής περιλαμβάνει κυρώσεις κατά Τούρκων πολιτών και όχι συνολικά κατά της Τουρκίας, στα πρότυπα των κυρώσεων που επιβλήθηκαν πρόσφατα και στη Λευκορωσία, ενώ τυχόν σοβαρότερες κυρώσεις αναβάλλονται για τον Μάρτιο.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται να επικυρώσουν προσχέδιο συμφωνίας που προβλέπει κυρώσεις μόνο σε βάρος ατόμων και εταιριών τουρκικών συμφερόντων, παγώνοντας λογαριασμούς και άλλα περιουσιακά στοιχεία τους, ως αντίδραση στην τακτική της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο.

Ωστόσο, το προσχέδιο δεν αναφέρει πολίτες ή εταιρείες, αλλά θα προστεθούν στους δύο αξιωματούχους που περιλαμβάνονται ήδη στη λίστα των κυρώσεων της ΕΕ από τον Νοέμβριο του 2019.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, με τις διατυπώσεις δεν φαίνεται να συμφωνούν η Ελλάδα, η Κύπρος, η Γαλλία και η Αυστρία, οι οποίες ζητούν τομεακές οικονομικές και πολιτικές κυρώσεις εναντίον της Άγκυρας.

Αν και η Κομισιόν έχει διαμηνύσει πως όλα βρίσκονται στο τραπέζι, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ισχυρίστηκε εχθές πως οποιουδήποτε είδους κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση εναντίον της Τουρκίας δεν πρόκειται να επηρεάσουν σημαντικά τη χώρα. 

Εξάλλου, ο Ερντογάν είχε προετοιμαστεί, προκειμένου να προστατεύσεις τις τουρκικές εταιρείες, εγκρίνοντας νόμο για τον επαναπατρισμό τουρκικών εταιρειών που βρίσκονται σε ξένες χώρες. Με τη δυνατότητα για μεταφορά έδρας στην Τουρκία, οι εταιρείες του ενεργειακού τομέα, που θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή πιθανής επιβολής κυρώσεων λόγω των παράνομων ερευνών εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και της κυπριακής ΑΟΖ, θα μπορέσουν να μεταφέρουν την έδρα τους ή των θυγατρικών τους εταιρειών μακριά από τη δικαιοδοσία των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Ελλάδα ζητά κυρώσεις για την παράνομη τουρκική αλιευτική δραστηριότητα

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Μ. Κεφαλογιάννης, τόνισε ότι οι αρνητικές συνέπειες πολλαπλασιάζονται από το γεγονός ότι τα τουρκικά αλιευτικά σκάφη δεν συμμορφώνονται με τα πρότυπα και τους περιορισμούς που ισχύουν για τα αλιευτικά σκάφη της ΕΕ.
Oikonomou
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Οικονόμου: Η Ελλάδα δεν εγκλωβίζεται πλέον σε επώδυνα διλήμματα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι η χώρα είναι ανυποχώρητη στα εθνικά της δίκαια, τα οποία είναι και απολύτως κατοχυρωμένα και καλά προστατευμένα και δεν πανικοβάλλεται αλλά οφείλει να είναι σε εγρήγορση.