ΓΔ: 876.76 0.11% Τζίρος: 92.87 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Dendias, bouli
Φωτο: Nikos Libertas / SOOC

Ν. Δένδιας: Η Συρία παραμένει το θέατρο ενός πολέμου δια αντιπροσώπων

O υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η Ελλάδα παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

«Η Συρία παραμένει το θέατρο ενός πολέμου δια αντιπροσώπων», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του στην υπουργική σύνοδο της 5ης Διάσκεψης των Βρυξελλών για την υποστήριξη του μέλλοντος της Συρίας και της περιοχής. Υπογράμμισε δε, ότι αυτό θα πρέπει να αλλάξει και ο πόλεμος εκεί να πάψει να εξυπηρετεί συμφέροντα ξένων δυνάμεων.

«Έχοντας εισέλθει στον 11ο χρόνο της, η κρίση της Συρίας παραμένει μια σημαντική αιτία ανησυχίας και αποτελεί παράγοντα αστάθειας για την ευρύτερη περιοχή», ανέφερε.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία της εν λόγω πρωτοβουλίας, που έλαβε χώρα υπό την αιγίδα ΕΕ και ΟΗΕ, προκειμένου να μειωθούν οι επιπτώσεις της συνεχιζόμενης τραγωδίας που πλήττει τον συριακό λαό, δέκα χρόνια μετά το ξέσπασμα του εμφυλίου πολέμου.

Στο πλαίσιο αυτό, υπενθύμισε τις ευρείες παραβιάσεις του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου και τον εκτοπισμό 7 εκατομμυρίων ανθρώπων εντός των συνόρων και 5,6 εκατομμυρίων προσφύγων σε γειτονικές χώρες, μεταξύ των οποίων η χώρα μας, που από την πρώτη στιγμή υποδέχθηκε χιλιάδες Σύρους πρόσφυγες.

Ανέδειξε δε, ότι εξακολουθεί να υφίσταται άμεση ανάγκη για παροχή ανθρωπιστικής και υγειονομικής βοήθειας, τροφίμων και προστασίας, ιδίως στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Επανέλαβε, επίσης, τη στήριξη από ελληνικής πλευράς του ειδικού απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία και των προσπαθειών για εξεύρεση πολιτικής λύσης που να διασφαλίζει την εδαφική ακεραιότητα της χώρας και την ασφάλεια του συνόλου του πληθυσμού της, συμφώνως με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Τόνισε, παράλληλα, ότι η Ελλάδα παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

«Η Ελλάδα, ως ειλικρινής και ενεργός υποστηρικτής της ειρήνης, της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, έχει δεσμευτεί πλήρως στις προσπάθειες για την επίτευξη πολιτικής λύσης στη συριακή κρίση», σημείωσε. «Μιας λύσης που θα διατηρήσει την ενότητα, την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας».

Τέλος, ο κ. Δένδιας ανέφερε πως και φέτος η Ελλάδα θα συνεισφέρει στο πλαίσιο της Διάσκεψης ως συμβολική κίνηση αλληλεγγύης.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

dendias, exoterikon
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Δένδιας: Πάγιος στόχος η βελτίωση των σχέσεων μας με την Τουρκία

Ο υπ. Εξωτερικών υπογραμμίζει ότι σκοπός της επίσκεψης στην Άγκυρα, «ήταν να αναζητηθούν προοπτικές για μια θετική ατζέντα με την Τουρκία, προκειμένου να υπάρξει, σε πρώτη φάση, ένα κλίμα αποκλιμάκωσης, όχι συμφωνία».
dendias, exoterikon, ypeks
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόσκληση Ν. Δένδια σε Μ. Τσαβούσογλου για επίσκεψη στην Ελλάδα

Μετά την ολοκλήρωση της τετραμερούς συνάντησης των υπ΄. Εξωτερικών Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων που πραγματοποιήθηκε στην Πάφο, ο Ν. Δένδιας αναφέρθηκε στους τρόπους περαιτέρω συνεργασίας
dendias, exoterikon
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας σε Τσαβούσογλου: Δεν μπορεί η Τουρκία να κάνει μάθημα στην Ελλάδα

«Για τη βελτίωση των σχέσεων είναι απαραίτητη η αποκλιμάκωση και η αποφυγή δηλώσεων που δυναμιτίζουν τις σχέσεις», ανέφερε ο κ. Δένδιας και τόνισε πως οι προκλητικές ρητορικές δεν βοηθούν το κλίμα συνεργασίας.