ΓΔ: 925.83 0.17% Τζίρος: 68.57 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
abramopoulos-delphi
Φώτο: Δημήτρης Αβραμόπουλος. ΑΠΕ

Δ. Αβραμόπουλος: Γιατί η Ευρώπη απέτυχε να γίνει πολιτική υπερδύναμη

Ο πρώην Ευρωπαίος επίτροπος επισήμανε πως οι ευρωπαϊκές χώρες ακολουθούν την δική τους ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική και τόνισε την ανάγκη να υπάρξει μια κοινή γραμμή.

«Τώρα τα πάει καλά η Ευρώπη αλλά δεν ξεκίνησε καλά» είπε ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, τέως Επίτροπος Μετανάστευσης αναφερόμενος στη διαχείριση της πανδημικής κρίσης, προσθέτοντας ότι χάθηκε χρόνος λόγω της αδυναμίας της Επιτροπής, τον ανταγωνισμό μεταξύ των χωρών αλλά και την απόφαση ορισμένων κυβερνήσεων να κλειστούν πίσω από τα σύνορά τους.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που είχε νωρίτερα σήμερα με τον δημοσιογράφο Απόστολο Μαγγηριάδη στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε πως «δεν κατάφερε η Ευρώπη να γίνει πολιτική υπερδύναμη γιατί πολλές χώρες ακολουθούν δική τους ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική» ενώ για το αύριο της Ευρώπης τάχθηκε υπέρ της κοινής εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής.

Όσον αφορά στις σχέσεις Ελλάδας- Τουρκίας, ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε ότι «όλα στο πέρασμα του χρόνου αλλάζουν» σημειώνοντας την μεταστροφή του προέδρου Ερντογάν. Πριν από 20 χρόνια, όπως ανέφερε μοιραζόταν το όραμά του για μια ευρωπαϊκή Τουρκία ενώ με το πέρασμα του χρόνο άρχισε να εκχωρεί πολιτική δύναμη σε άλλα πολιτικά κέντρα στο εσωτερικό της χώρας.Για την σχέση της Ελλάδας με την Τουρκία σημείωσε πως πρέπει να γυρίσουμε στην εποχή που «δεν μιλούσαμε για γκρίζες ζώνες και αποστρατικοποίηση των νησιών» με όπλο τη διπλωματία που όπως υπογράμμισε πρέπει να είναι πολυμερής και ανοιχτή.

«Η αδράνεια και η ατολμία των προηγούμενων ετών έφεραν στο παρόν πολλά προβλήματα. Αν είχαμε τολμηρότερες πολιτικές θα είχαμε λύσει πολλά από αυτά». Ο κ. Αβραμόπουλος τάχθηκε υπέρ μιας συνάντησης μεταξύ των δύο ηγετών, Μητσοτάκη και Ερντογάν αναφέροντας πως «θα ανοίξει ένα παράθυρο πιο αισιόδοξο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις».

Για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εμφανίστηκε πολύ αισιόδοξος, υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα θα γίνει θελκτικός προορισμός τόσο για τουρισμό όσο και για επενδύσεις εφόσον όμως, όπως είπε, υπάρξει ασφάλεια στο εσωτερικό και εξωτερικό της χώρας. «Μία κατά λάθος ντουφεκιά να πέσει στο Αιγαίο ο τουρισμός θα πάει 30 χρόνια πίσω» κατέληξε.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντιπρόεδρος της Κομισιόν με ευρύ χαρτοφυλάκιο ο Μ. Σχοινάς

Ο κ. Σχοινάς αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο Προστασίας του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής παρά το γεγονός πως υπήρχαν έντονες φήμες οτι θα αναλάμβανε το χαρτοφυλάκιο της Μετανάστευσης που ενδιαφέρει έντονα την Ελλάδα.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σήμερα στην Αθήνα η υπουργική σύνοδος των μεσογειακών χωρών της ΕΕ

Στην ατζέντα της υπουργικής Συνόδου περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τα θέματα της διαχείρισης της πανδημίας, του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Next Generation EU) και της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομισιόν: Εντός Ιουλίου οι πρώτες εκταμιεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης

Η εκπρόσωπος της Επιτροπής είπε ότι τα κράτη - μέλη που έχουν καταθέσει τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης πριν τις 30 Απριλίου (όπως η Ελλάδα), θα λάβουν την αξιολόγηση της Επιτροπής πριν το τέλος του Ιουνίου.