ΓΔ: 1422.35 0.34% Τζίρος: 108.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Συνεδριάζει αύριο το πρωί το ΚΥΣΕΑ για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης δήλωσε πως «δεν θέλουμε και δεν μπορούμε να είμαστε η πύλη εισόδου για τους μετανάστες και πρόσφυγες που θέλουν να περάσουν στην Ε.Ε».

Με αντικείμενο τις τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν συνεδριάζει αύριο, Τετάρτη 18/08, στις 11 πμ, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ).

Στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. την οποία συγκάλεσε χθες ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας Ζοζέπ Μπορέλ θα συμμετάσχει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Η ημερήσια διάταξη περιλαμβάνει ενημέρωση για την κατάσταση που επικρατεί στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. Στο πλαίσιο της συζήτησης οι υπουργοί Εξωτερικών θα προχωρήσουν σε αξιολόγηση των συνθηκών που διαμορφώνονται στο Αφγανιστάν και τον σχεδιασμό των δράσεων εκ μέρους της ΕΕ. 

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης μίλησε στην ΕΡΤ, σχετικά με το πιθανό κύμα μετανάστευσης που ενδέχεται να αντιμετωπίσει η χώρα μας, αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση αναφέροντας ότι «η επόμενη μέρα για τους Αφγανούς σίγουρα θα είναι πολύ πιο δύσκολη από αυτή που βίωσαν τα προηγούμενα χρόνια, μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν».«Χρειάζεται ενιαία αντιμετώπιση εντός ΕΕ, μια κοινή πολιτική», είπε ο υπουργός «και η χώρα μας ζήτησε να συζητηθεί εκτάκτως στο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων το θέμα της κοινής ευρωπαϊκής αντίδρασης».

«Η ελληνική πλευρά έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θέλουμε και δεν μπορούμε να είμαστε η πύλη εισόδου για τους μετανάστες και πρόσφυγες που θέλουν να περάσουν στην Ε.Ε. Δεν θέλουμε να ξαναζήσουμε όσα ζήσαμε το 2015», επεσήμανε ο υπουργός προσθέτοντας, ότι «θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική». Σε ερώτηση αναφορικά με το ρόλο της Τουρκίας στις μεταναστευτικές ροές τις οποίες έχει εργαλειοποιήσει στο παρελθόν έναντι της Ε.Ε, ο υπουργός υπογράμμισεότι η Τουρκία έχει υποστεί μεγάλες μεταναστευτικές πιέσεις και ανέφερε ότι η χώρα οφείλει να λάβει στήριξη από την Ε.Ε, αλλά η στήριξη αυτή πρέπει να γίνει ανταποδοτικά και σε συνεργασία με την Ε.Ε.

Ο υπουργός δήλωσε ότι η επιδίωξη των δυτικών κυβερνήσεων να επιτύχουν ένα σταθερό περιβάλλον στο Αφγανιστάν που στην πράξη δεν έγινε και πρέπει να υπάρξει μια συγκροτημένη και ολοκληρωμένη πολιτική από την ευρωπαϊκή και την διεθνή κοινότητα. «Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην συγκινείται από αυτό που συμβαίνει στο Αφγανιστάν. Όμως δεν μπορούμε να έχουμε εκατομμύρια ανθρώπους να έρθουν στην ΕΕ μέσω της Ελλάδας», κατέληξε ο κ. Μηταράκης, λέγοντας ότι η χώρα μας ήταν προετοιμασμένη για μια πιθανή κρίση στο Αφγανιστάν, που ήρθε πολύ νωρίτερα από ότι ανέμεναν όλοι οι διεθνείς αναλυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διπλασιάζεται ο χρόνος παραμονής των νόμιμων μεταναστών στην Ελλάδα

Έρχεται σύντομα νέο νομοσχέδιο. Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι η κυβέρνηση θα ενθαρρύνει τη νόμιμη μετανάστευση με όρους και κανόνες.
kairidis dimitris
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καιρίδης: Μεγάλη η μείωση μεταναστευτικών ροών προς την χώρα μας

«Έχουμε ακόμα πολύ δρόμο για να πούμε πως είμαστε καλά με το μεταναστευτικό», τόνισε ο υπουργός. Για το τη στάση της Εκκλησίας απέναντι στο γάμο των ομοφύλων δήλωσε «ο καθένας στο ρόλο του».
kairidis dimitris
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καιρίδης: Επιτυχία της χώρας μας η νέα συμφωνία για το μεταναστευτικό

O υπουργός σε συνέντευξη του μιλάει και για τη συνεργασία που έχει ξεκινήσει με την Τουρκία, την οποία χαρακτηρίζει πολύτιμη για την αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης μεταναστών.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μηταράκης: Ο φράχτης επεκτείνεται και θα επεκταθεί σε όλο το μήκος του

Μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα» και τον Γιώργο Αυτιά, ο υπουργός δήλωσε ότι «ο φράχτης επεκτείνεται και θα επεκταθεί σε όλο το μήκος του» και τόνισε τη σημασία των καλών σχέσεων με τη γείτονα χώρα.