Φώτο: ΑΠΕ

Σάλος από ξένο δημοσίευμα για τους οχτώ Τούρκους Αξιωματικούς

Διαψεύδει ο Ν. Κοτζιάς οτι είχε συμφωνήσει να παραδώσει τους «οχτώ» στην Τουρκία, ενώ αποφεύγει να το διαψεύσει ο νυν υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Αίσθηση έχει προκαλέσει δημοσίευμα της ιστοσελίδας Nordic Monitor που επικαλείται απόρρητα τουρκικά έγγραφα και αναφέρει οτι η Τουρκία ήταν έτοιμη για στρατιωτική επιχείρηση για τη σύλληψη οχτώ στρατιωτικών που διέφυγαν στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα καθώς και οτι το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών είχε συμφωνήσει να παραδώσει τους αξιωματικούς στις τουρκικές αρχές. 

Κύκλοι του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, απέφυγαν να διαψεύσουν ευθέως το δημοσίευμα. «H πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών δεν επιθυμεί να προβεί σε κάποιο σχόλιο επί του δημοσιεύματος, το οποίο αφορά τον τότε Υπουργό Εξωτερικών και την προηγούμενη Κυβέρνηση, που έχουν τη δυνατότητα να απαντήσουν σχετικά με την ακρίβεια ή μη των όσων αναφέρονται από το Nordic Monitor. H σημερινή πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών επισημαίνει από πλευράς της ότι δε διανοείται πως μπορεί να έχουν συμβεί τα όσα καταγγέλλονται. Γνώμονας της Ελλάδας πάντοτε είναι η τήρηση των κανόνων του Δικαίου και η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» ανέφεραν σχετικά με το δημοσίευμα κύκλοι του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια. 

Οργισμένη ήταν η διάψευση από την πλευρά του πρώην υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά. «Για ποιο λόγο ελληνικά ΜΜΕ αναμασούν δημοσίευμα τριτοκλασσάτης ιστοσελίδας που αναπαράγει ψεύδη τουρκικών υπηρεσιών που διαψεύστηκαν ήδη το καλοκαίρι 2016; Που το πάει ελληνικό κέντρο συντονισμού επίθεσης σε βάρος μου; Μάλλον ομολογούν ότι δεν τους βγαίνουν Πρέσπες και Προσφυγικό», έγραψε στην ανάρτησή του στο Twitter, o κ. Κοτζιάς, ενώ κάνει retweet αναρτήσεις που κάνουν λόγο για «τούρκικες μυστικές υπηρεσίες» πίσω από το δημοσίευμα του Nordic Monitor.

Εξάλλου, σε νεότερη ανάρτησή του αναφέρεται σε δηλώσεις κύκλων του Νίκου Δένδια, ότι «η σημερινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών επισημαίνει από πλευράς της ότι δεν διανοείται πως μπορεί να έχουν συμβεί τα όσα καταγγέλλονται» και σημειώνει: «Επειδή στελέχη ΝΔ ήταν που πρότειναν την ανταλλαγή 8 Τούρκων με τους 2 Έλληνες φαντάρους, που έφερα πίσω στην πατρίδα χωρίς ανταλλάγματα, δεν θα μπορούσα να πιστέψω ότι ο Ν.Δένδιας θα υπονοούσε με ανακοίνωσή του πίστη στις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες σε βάρος πρώην ΥΠΕΞ Ελλάδας».

Δημοσίευμα Nordic Monitor για το σχέδιο «Επιχείρηση Αστραπή»

Η Nordic Monitor σε δημοσίευμά της αναφέρει οτι τον Ιούλιο του 2016 υπήρξε σχέδιο από το Γενικό Επιτελείο της Τουρκίας που διαβίβασε εντολές στις Διοικήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων και στην Αεροπορία για να φέρουν πίσω το ελικόπτερο με τους οχτώ Τούρκους που κατηγορούνται για συμμετοχή στο πραξικόπημα του 2016 και ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα. Παρουσιάζοντας συνοδευτικά έγγραφα το Nordic Monitor υποστηρίζει οτι «ήταν ενήμερη και η πρεσβεία στην Αθήνα, καθώς οι ελληνικές αρχές είχαν συμφωνήσει να επιστρέψουν όχι μόνο το ελικόπτερο Sikorsky, αλλά και τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς». Μάλιστα το ρεπορτάζ αναφέρεται και σε τηλεφωνική επικοινωνία του υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με τον -τότε ομόλογο του- Νίκο Κοτζιά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυρώσεις και ρητή καταδίκη της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης ζήτησε ο Ν.Δένδιας

Ο κ. Δένδιας δήλωσε, μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες, πως η χώρα μας έλαβε ευρύτατη στήριξη και σημείωσε πως τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Δένδιας: Η Ελλάδα θεωρεί άκυρο το κείμενο Τουρκίας - Σάρατς

Η Ελλάδα δεν έχει καμία διάθεση να ανοίξει διάλογο με τη Τουρκία σχετικά με τη συμφωνία της με τη Λιβύη σαν να επρόκειτο για κάποιο έγκυρο κείμενο, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής.