ΓΔ: 1004 1.02% Τζίρος: 72.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Κώστας Σκρέκας, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Φωτο: George Vitsaras / SOOC

Κ. Σκρέκας: Ανοίγει ο δρόμος για τα πλωτά αιολικά πάρκα

Ο υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας σημείωσε ότι η πράσινη πολιτική που προωθεί η κυβέρνηση προσελκύει το επενδυτικό ενδιαφέρον και θα δημιουργήσει περισσότερες από 150.000 θέσεις εργασίας.

Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου πρόκειται να ολοκληρωθεί το νομοθετικό πλαίσιο για τις πλωτές εξέδρες αιολικών πάρκων, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Ενέργειας & Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας, επαναλαμβάνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει προνοήσει ώστε στην ενεργειακή μετάβαση της χώρας «να μη μείνει κανείς πίσω».

Στο πλαίσιο αυτό, στη διάρκεια της τοποθέτησής του στο Thessaloniki Metropolitan Summit του Economist στη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας επανέλαβε ότι αύριο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα ανακοινώσει στην 85η ΔΕΘ, ένα ολιστικό πρόγραμμα στήριξης αυτών που πραγματικά τη χρειάζονται. Σε ό,τι αφορά τα πλωτά υπεράκτια αιολικά πάρκα, ο κ. Σκρέκας επισήμανε ότι προωθούνται, καθώς στη θάλασσα «έχουμε καλή ποιότητα ανέμων, αλλά και γιατί αυτά δεν μολύνουν τον πυθμένα» και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα μετασχηματίζεται, όχι απλά σε ενεργειακό κόμβο αλλά σε hub πράσινης ενέργειας, επιχειρηματικότητας και καινοτομίας.

Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε ότι η κυβέρνηση προωθεί μια συντονισμένη πράσινη πολιτική, που προσελκύει επενδυτές, διαμορφώνει νέες συνεργασίες και επιχειρηματικά μοντέλα και δημιουργεί πάνω από 150.000 θέσεις εργασίας.

Υπογραμμίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση εφαρμόζει ένα από τα πιο φιλόδοξα σχέδια ενεργειακής μετάβασης, ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι στόχος είναι μέχρι το 2030 και το 2050, να κινητοποιηθούν σχετικές επενδύσεις πάνω από 40 δισ. ευρώ και στο πλαίσιο αυτό υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να διευκολύνουμε τους ξένους επενδυτές να έρθουν στην Ελλάδα και να αναλάβουν το ρίσκο», επανέλαβε το σλόγκαν του ΥΠΕΝ «απλοποίηση και ψηφιοποίηση στα πάντα για να βοηθήσουμε τους επενδυτές».

Επανέλαβε ότι η πλήρης κατάργηση του λιγνίτη στην Ελλάδα συμβαίνει πιο γρήγορα από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα και τόνισε ότι προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί έως το 2025. Επισήμανε ότι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ξεπέρασαν το 32% στο τρέχον έτος, και θα αγγίξουν το 70% στο τέλος της δεκαετίας και σημείωσε «μένουμε προσηλωμένοι στο στόχο της άμεσης μείωσης κατά 40% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα».

Επιπλέον τόνισε ότι στους στόχους που έχουν τεθεί και υλοποιούνται είναι η διεύρυνση του ηλεκτρικού δικτύου διανομής, η διασύνδεση των νησιών και η προώθηση χρηματοδοτικών εργαλείων και θεσμικών μεταρρυθμίσεων για τη δημιουργία υποδομών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας μέσα από διάφορα συστήματα. «Προωθούμε επίσης το υδρογόνο και τη χρήση βιομεθανίου και επεκτείνουμε το δίκτυο φυσικού αερίου που είναι το μεταβατικό καύσιμο», προσέθεσε ο κ. Σκρέκας και συμπλήρωσε «αυξάνουμε, βελτιώνουμε και δημιουργούμε νέες διασυνδέσεις με όμορες χώρες έτσι ώστε και να διαφοροποιήσουμε τις πηγές εφοδιασμού αλλά και να αυξήσουμε τη διακίνηση τής ενέργειας, με στόχο να πετύχουμε έτσι χαμηλότερες ανταγωνιστικότερες τιμές».

Η επιχειρηματική προοπτική

Τη θέση του ότι ο χώρος που υπάρχει μεγάλο περιθώριο για ανάπτυξη είναι οι πλωτές ΑΠΕ, διατύπωσε στη διάρκεια της τοποθέτησής του ο διευθύνων σύμβουλος της Capital Product Partners LP, Τζέρι Καλογιράτος, γνωστοποιώντας ότι μέχρι το τέλος του 2021 η εταιρεία του θα διπλασιάσει τοn στόλο της (πλοία) για μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), από τρία σήμερα, που κόστισαν 600 εκατ. ευρώ. Υπογραμμίζοντας τον στρατηγικό ρόλο που διαδραματίζουν οι θαλάσσιες μεταφορές, ο ίδιος εξήρε τη συμβολή τής ελληνικής ναυτιλίας στην ασφάλεια και διαφοροποίηση και των τιμών ενέργειας.

Να προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις και η ανάπτυξη τής Ελλάδας, με ταυτόχρονη μείωση της γραφειοκρατίας και προώθηση της ψηφιοποίησης με ταχείς ρυθμούς σε όλα τα πεδία, ζήτησε από τον ΥΠΕΝ ο γενικός διευθυντής της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, Λεωίδας Μπακούρας, σημειώνοντας ότι «η σωτηρία για την Ελλάδα είναι η προσέλκυση στρατηγικών επενδύσεων». Κατά την τοποθέτησή του ο κ. Μπακούρας αναφέρθηκε στο πλάνο επενδύσεων της εταιρείας ύψους 156 εκατ. ευρώ και τόνισε ότι κάθε ένα ευρώ που επενδύεται, αποδίδει τέσσερα ευρώ σε όρους ανάπτυξης ΑΕΠ.

Καταπολέμηση της γραφειοκρατίας ζήτησε από την πλευρά του και ο διευθύνων σύμβουλος της DEDA, Μάριος Τσάκας, υπογραμμίζοντας ότι αν και έχουν γίνει βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, παραμένουν απίστευτες οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι του επιχειρείν στην προσπάθειά τους.

Αναφερόμενος στην πορεία και τα σχέδια της DEDA, τόνισε πως για την περίοδο 2021-2025 η εταιρεία προγραμματίζει επενδύσεις ύψους 300 εκατ. ευρώ, «που μαζί με τις έμμεσες επενδύσεις που συνδέονται με αυτές, το επενδυτικό της πλάνο προσεγγίζει το 1 δισ. ευρώ». Μεταξύ άλλων τόνισε ότι το 70% επενδυτικού πλάνου της εταιρείας έχει επίκεντρο τη Βόρεια Ελλάδα και σημείωσε ότι στόχος είναι η DEDA να αποτελέσει τον πρώτο διαχειριστή φυσικού αερίου στην Ελλάδα που θα προχωρήσει σε αναβάθμιση δικτύων της «ώστε να ρέει βιομεθάνιο και υδρογόνο μαζί με το φυσικό αέριο». Στο πλαίσιο αυτό επισήμανε ότι δρομολογούνται τρία πιλοτικά προγράμματα, δύο για βιομεθάνιο -μετατροπή δύο εργοστασίων παραγωγής βιοαερίου σε βιομεθανίου- και ένα για υδρογόνο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Kostas Skrekas, Ypourgeio Energeias, Energeia, Kyvernisi
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Σκρέκας: Η Ελλάδα μετατρέπεται σε κόμβο «πράσινης» ενέργειας

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας επισήμανε την μεγιστοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της ενεργειακής αποδοτικότητας και τόνισε τη σημασία της επέκτασης του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (ΤΑΡ).
Kostas Skrekas, Kivernisi
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Σκρέκας: Θα ανακτήσουμε 6 δισ. υπερέσοδα μέσα στον επόμενο χρόνο

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας τόνισε πως τα σχεδόν 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο μέχρι και τον Ιούνιο, από τα υπερ-έσοδα του ειδικού λογαριασμού των ΑΠΕ, του ΕΛΑΠΕ, η κυβέρνηση τα έχει επιστρέψει στους πολίτες.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηδάκης: Αλλαγές στην εκτός σχεδίου δόμηση και μέτρα για κάλυψη του ΕΛΑΠΕ

Ο υπουργός αναφέρει ότι οι παρεκκλίσεις για δυνατότητα δόμησης σε οικόπεδα μικρότερα από 4 στρέμματα θα καταργηθούν το 2022, ωστόσο στο μεσοδιάστημα δεν θα μετράει ο χρόνος για την έκδοση εγκρίσεων από την δασική και την αρχαιολογική υπηρεσία.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Oι τρεις άξονες της ρύθμισης που επεξεργάζεται το ΥΠΕΝ για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα

Έτοιμη στο τέλος Νοεμβρίου η Ευρωπαϊκή Στρατηγική για το θέμα των υπεράκτιων ΑΠΕ. Σε ποιους άξονες θα κινηθεί η συνολική ρύθμιση για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα που επεξεργάζεται το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηδάκης: Ναι στον ελεύθερο ανταγωνισμό στις ΑΠΕ και στις χαμηλότερες τιμές

«Δεν είναι ανεκτό η Ελλάδα να έχει την υψηλότερη χονδρεμπορική τιμη ηλεκτρικής ενέργειας στην Ε.Ε.. Θεωρώ ντροπή το ότι είμαστε οι τελευταίοι που δεν έχουμε εφαρμόσει το Target Model» δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Σκρέκας: Καλός συμβιβασμός στα 188 ευρώ για το πλαφόν στο αέριο

Η Eυρωπαία επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον ανέφερε ότι μια συμφωνία βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής υπογραμμίζοντας ότι θα χρειαστεί ένα πολύ ισχυρό πνεύμα συμβιβασμού από όλες τις πλευρές.