ΓΔ: 1041.51 0.82% Τζίρος: 120.72 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Giannis Oikonomou, Kyvernisi
Πηγή: ΑΠΕ

Γ. Οικονομου: Φυγή προς τα εμπρός για τη ΔΕΗ η ΑΜΚ με νέες επενδύσεις

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ σημειώνοντας, ότι η ΔΕΗ βρίσκει αυτά τα κεφάλαια, όχι από τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου, αλλά από την αγορά.

Στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN. Όπως σημείωσε: «Για να μπορεί ο καταναλωτής που παίρνει ρεύμα να το έχει σε τιμές τέτοιες που θα δημιουργούν ασφάλεια και δεν θα πληγώνουν την ανταγωνιστικότητα, για να μπορέσει η ΔΕΗ να αντιστέκεται σε ακραίες διακυμάνσεις -όπως αυτές που συμβαίνουν διεθνώς τώρα- θα πρέπει να είναι ισχυρή, να μπορεί να επενδύει στην παραγωγή ρεύματος από ΑΠΕ, να διεισδύει σε γειτονικές χώρες, να περιορίσει την εξάρτησή της από εισαγωγές. Να κάνει, δηλαδή, όλα αυτά που στο διηνεκές θα της επιτρέψουν η τιμολογιακή της πολιτική να είναι ανταγωνιστική, πιο φιλική προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Αυτό δεν γίνεται χωρίς λεφτά και χωρίς επενδύσεις». Επίσης προσέθεσε πως η ΔΕΗ βρίσκει αυτά τα κεφάλαια, όχι από τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου, αλλά από την αγορά, εξαιτίας τού ότι κατάφερε να διαμορφώσει μια δομή, μια μορφή, μια επιχειρηματική ταυτότητα, να πετύχει μεγέθη τέτοια που μπορεί να προσελκύει κεφάλαια από την αγορά.

«Ο κ. Τσίπρας έχει μια σαφή προτίμηση και ένα σαφή προσανατολισμό στη ΔΕΗ της εποχής του συνεργάτη του, κ. Φωτόπουλου. Μας κατηγορούν για ξεπούλημα. Αν κάποιος ήθελε να ξεπουλήσει τη ΔΕΗ, θα έβγαινε να έκανε την πράξη αυτή όταν η μετοχή της είχε 2 ή 3 ή 4 ευρώ, όχι 8 που έχει τώρα. Μας λένε ότι την εκχωρούμε. Το Δημόσιο θα έχει ισχυρή μειοψηφία 34% και θα είναι ο πιο ισχυρός μέτοχος. Δεν θα υπάρχει άλλος μέτοχος με ποσοστό πάνω από 34%. Δεν γίνεται πώληση γιατί εάν πουλούσαμε οποιοδήποτε κομμάτι, το ποσό θα πήγαινε στους δανειστές για την αποπληρωμή του χρέους. Αυτή την ώρα, αυτό που συμβαίνει στη ΔΕΗ είναι ότι με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, με το 34% που κρατά το Δημόσιο, στην ουσία ενισχύει την περιουσία του γιατί η εταιρεία θα είναι πολύ πιο ισχυρή, πολύ πιο ενισχυμένη οικονομικά», συμπλήρωσε απαντώντας στην κριτική του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο κ. Οικονόμου υπογράμμισε επίσης ότι τα χρήματα από αυτή τη διαδικασία θα μπουν στο ταμείο της ΔΕΗ. «Δεν θα πάνε για την αποπληρωμή του χρέους. Και κρατώντας το 34% του Δημοσίου μέσω του Υπερταμείου -και μην ξεχνάμε ότι την περίοδο 2015-2019 πήγε το 34% στο Υπερταμείο- θα έχει πάρα πολύ ισχυρό λόγο σε μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τη στρατηγική της επιχείρησης», ανέφερε και επισήμανε πως αν μας ενδιαφέρει σε βάθος δεκαετίας να έχουμε φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα, πρέπει να προετοιμαστούμε και να επενδύσουμε σήμερα που υπάρχει αυτή η δυνατότητα. «Όποιος το αντιλαμβάνεται αυτό, καταλαβαίνει τη σημασία. Ο καταναλωτής ήδη, αυτή τη στιγμή, έχει μια υψηλή προστασία από τις ανατιμήσεις που μας έρχονται απ' έξω, εξαιτίας της πρωτοβουλίας της κυβέρνησης να χρηματοδοτήσει το 80% των αυξήσεων του ρεύματος οριζόντια για όλη την κοινωνία», δήλωσε.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη στάση της Τουρκίας τονίζοντας: «Η Τουρκία είναι μια χώρα απολύτως προβλέψιμη στις αντιδράσεις της και όταν οι επιδιώξεις της στη διεθνή σκηνή φαίνεται να της βγαίνουν και πολύ περισσότερο όταν φαίνεται να μην της βγαίνουν. Πάντοτε αυτά που συμβαίνουν στον κόσμο έχουν αντανάκλαση στη γειτονιά μας, στην Αν. Μεσόγειο, στο Αιγαίο», δήλωσε και υπογράμμισε πως η ελληνική Πολιτεία είναι προετοιμασμένη να απαντήσει σε κάθε πρόκληση και σε κάθε ενδεχόμενο.

«Έχουμε καταφέρει μέσω μιας εξωτερικής πολιτικής, μέσω μιας πολιτικής αντιμετώπισης της Τουρκίας, που εδράζεται πάντοτε στο Διεθνές Δίκαιο, με διπλωματικές κινήσεις στα fora που συμμετέχουμε και προς όλους τους μεγάλους παίκτες της παγκόσμιας πολιτικής, αλλά και της γειτονιάς μας, αλλά και της δυνατότητάς μας για αποτροπή, να υπερασπιζόμαστε τα εθνικά μας δίκαια και να εκπέμπουμε ένα μήνυμα σ' όλο τον κόσμο για το τι πραγματικά συμβαίνει με την παραβατικότητα, με την προκλητικότητα. Είμαστε προετοιμασμένοι και όλο το πλαίσιο της πολιτικής μας είναι τέτοιο, ώστε να μην εγκλωβιζόμαστε σε επώδυνα διλήμματα», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Προσέθεσε πως δύο χώρες που η γεωγραφία τις έχει οδηγήσει να ζουν έτσι όπως ζουν, δεν μπορεί να μην μιλάνε και να μην προσπαθούν να συνεννοηθούν. Επ'αυτού, ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε στα θέματα της κλιματικής κρίσης, του περιβάλλοντος, των πυρκαγιών και της ενέργειας.

«Από εκεί και πέρα εμείς είμαστε πάρα πολύ καθαροί με την Τουρκία. Η διαφορά μας πρέπει να λυθεί με βάση το Διεθνές Δίκαιο και έχει να κάνει μόνο με την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών. Αυτό δεν είναι ένα μήνυμα που το έχουμε εκπέμψει πολύ καθαρά μόνο στην Τουρκία, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Το είπε και ο ορωθυπουργός, χθες», συμπλήρωσε.

Επιπλέον επανέλαβε ότι στις ΗΠΑ δεν συνέπεσαν τα προγράμματα των ηγετών των δύο κρατών και δεν υπήρχε πουθενά σχεδιασμός για συνάντηση.

«Οι έρευνες που κάνει το Nautical Geo, συνεχίζονται. Πρόκειται για μια κοινή ερευνητική προσπάθεια τριών κρατών, της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Κύπρου με γαλλικό πλοίο. Η ελληνική διπλωματία, η ελληνική εξωτερική πολιτική έχει καταφέρει να καταστήσει σαφές ότι ο σεβασμός της νομιμότητας σε ό,τι αφορά το Αιγαίο και τη Μεσόγειο, δεν είναι μόνο θέμα ελληνοτουρκικής διαφοράς. Είναι θέμα σεβασμού του Δικαίου της Θάλασσας, απέναντι συνολικότερα στη διεθνή κοινότητα», συνέχισε.

Και υπογράμμισε: «Δεν υπάρχει η παράμετρος του φόβου. Υπάρχει η παράμετρος ότι όταν έχεις απέναντί σου ένα γείτονα, ο οποίος εκφράζει μια αναθεωρητική προσέγγιση, όταν έχεις μια εμπειρία που δείχνει πως όταν αυτά που φαντάζεται για τον εαυτό του και για τη διεθνή του επιρροή δεν φαίνεται να επιβεβαιώνονται, του προκαλείται μια νευρικότητα η οποία πολλές φορές έχει αντανάκλαση και στην περιοχή. Δεν έχει να κάνει με φόβο ή ανησυχία. Η χώρα ψύχραιμα, αποφασιστικά έχει όλες τις δυνατότητες να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της, τα δίκαιά της, τα εθνικά και ευρωπαϊκά σύνορα, χωρίς υψηλούς τόνους, χωρίς πανικό. Η άποψή μας και η κατεύθυνση μας είναι σαφής. Είμαστε στον 21ο αιώνα. Τα κράτη και οι λαοί στον 21ο αιώνα, έναν δρόμο έχουν για να λύνουν τις διαφορές τους. Και ο δρόμος αυτός είναι το Διεθνές Δίκαιο. Από την άλλη, δεν σημαίνει ότι η χώρα δεν έχει ό,τι απαιτείται στην εργαλειοθήκη της, ανά πάσα στιγμή για να κάνει αυτό που πρέπει».

Για την πανδημία είπε ότι η πολύ σημαντική διαφορά σε σχέση με πέρυσι είναι πως ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού είναι εμβολιασμένο και υπάρχει η δυνατότητα να εμβολιαστούν ακόμα περισσότεροι. Ανέφερε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί την εξέλιξη της πανδημίας η οποία κυρίως πλήττει τους ανεμβολίαστους, συνεχίζονται οι προσπάθειες με το πρόγραμμα εμβολιασμού και υπάρχουν τα μέτρα για τους συμπολίτες μας που έχουν εμβολιαστεί και για εκείνους που δεν έχουν εμβολιαστεί. «Αν χρειαστεί -όπως έγινε το καλοκαίρι- θα υπάρχουν περιοριστικά μέτρα, όταν κάποια μεγέθη της πανδημίας χτυπήσουν “ κόκκινο” ή ξεφύγουν πάνω από ένα όριο. Αυτό δεν έχει να κάνει με lockdown, όπως το ξέραμε το προηγούμενο διάστημα, αλλά με περιορισμούς σε συγκεκριμένες δραστηριότητες», επανέλαβε.

Για τα σχολεία και τα πανεπιστήμια δήλωσε πως «πιστεύουμε ότι τα μέτρα, όπως έχουν μελετηθεί και σχεδιαστεί, είναι ικανά να εξασφαλίσουν τη δια ζώσης εκπαίδευση». Σημείωσε ότι το καλοκαίρι τα κρούσματα στους ανηλίκους ήταν παραπάνω από αυτά που έχουμε τις τρεις εβδομάδες που είναι ανοικτά τα σχολεία.

Για τα πανεπιστήμια είπε ότι είναι αδιανόητο να μην ανοίξουν. «Είναι αδιανόητο όταν λειτουργούν όλα, να μην λειτουργήσουν τα Πανεπιστήμια. Νομίζω ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ακαδημαϊκών είναι προς την κατεύθυνση αυτή. Και ελπίζω και εύχομαι οι φοιτητές και οι φοιτήτριες να είναι στα αμφιθέατρά τους μαζί με τους καθηγητές τους», συνέχισε ενώ σημείωσε πως τα πανεπιστήμια έχουν το αυτοδιοίκητο, «αλλά έχουν και την ευθύνη να αντιληφθούν ότι λειτουργούν μέσα σε μια κοινωνία που έχει συγκεκριμένες απαιτήσεις για την εκπαίδευση, την μόρφωση, την κοινωνικοποίηση. Και μάλιστα την ώρα που κοντά στο 75% των φοιτητών, στο 90% των ακαδημαϊκών και στο 85% των διοικητικών είναι εμβολιασμένοι».

Σχετικά με τις μηνύσεις σε εκπαιδευτικούς από αρνητές του εμβολιασμού τόνισε ως η Ελλάδα είναι μια δημοκρατική, πολιτισμένη χώρα, έχει νομικό πολιτισμό και δεν υπήρχε περίπτωση κανείς να βρει τον μπελά του επειδή εφαρμόζει τον νόμο στην εκπαίδευση. «Υπάρχουν οδηγίες προς την Ελληνική Αστυνομία και πρωτοβουλίες της Δικαιοσύνης, έτσι ώστε στην ουσία να μην έχουν αντίκρισμα αυτές οι γελοιότητες, γιατί περί γελοιοτήτων πρόκειται. Είναι νοοτροπίες, είναι παραλογισμοί, είναι ανορθολογισμοί, είναι εμμονές. Αλλά αυτός ο σκοταδισμός, αυτός ο φανατισμός, αυτός ο ανορθολογισμός είναι η Ελλάδα που όλοι μαζί πρέπει να πασχίσουμε να αφήσουμε πίσω μας, χωρίς δεύτερη συζήτηση», συμπλήρωσε και τόνισε:

«Αλλά είναι ευθύνη του πολιτικού συστήματος με τα έργα που παράγει -γιατί η πολιτική παράγεται με τα έργα, όχι με τις δηλώσεις- να δείξει ποιος είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθούν οι κοινωνίες, ποια είναι η πολιτική που πρέπει να επιβεβαιώνεται και πού πρέπει να επικεντρώνεται ο δημόσιος διάλογος. Η Δημοκρατία έχει κανόνες, η Πολιτεία έχει Σύνταγμα και κανόνες μέσα στα οποία μπορεί ο καθένας να κινηθεί».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Kalin, Tourkia, Turkey
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέες απειλές της Τουρκίας για την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων

Αυστηρή η απάντηση του Έλληνα κυβερνητικού εκπροσώπου, κ. Γ. Οικονόμου, που τόνισε ότι η χώρα μας «ούτε απειλείται ούτε τρομοκρατείται και ούτε ετεροπροσδιορίζεται σε κανένα ζήτημα, πολύ περισσότερα στα κυριαρχικά της δικαιώματα».
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ αύριο παρουσία του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη

Σε μια κρίσιμη περίοδο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις συνεδριάζει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ). Ένα από τα θέματα που είναι στην αναμονή είναι οι κορβέτες του Πολεμικού Ναυτικού.
gerapetritis
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών της υδάτων

Όπως επισημαίνει ο υπουργός Επικρατείας εκείνο το οποίο παγιώνεται, είναι η αντίληψη της διεθνούς κοινότητας ότι έχουμε στη γειτονιά μας μια χώρα, η οποία είναι, πράγματι, κίνδυνος για την ασφάλεια και την ειρήνη.
Mitsotakis, Scholz
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι είπε ο Σολτς για τα νησιά - Μητσοτάκης: Σε αδιέξοδο ο Ερντογάν

Δεν νοείται να αμφισβητείται η κυριαρχία από άλλο κράτος μέλος του NATO, υπογράμμισε ο Σολτς. «Είναι κρίμα ο κ. Ερντογάν να μη βλέπει ότι βαδίζει σε ένα αδιέξοδο, όταν δηλητηριάζει το λαό του με ψέματα κατά της Ελλάδας», τόνισε ο Κ. Μητσοτάκης.
Kyriakos Mitsotakis, Kyvernisi, Prothipourgos
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μήνυμα Μητσοτάκη προς Τουρκία για τον σεβασμό των ευρωπαϊκών αξιών

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως οι χώρες που συμμετέχουν στη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας μοιράζονται στην πράξη κοινές αξίες και σέβονται το Διεθνές Δίκαιο και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Oikonomou
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Οικονόμου: Θρηνούμε θύματα στο Αιγαίο εξαιτίας της στάσης της Τουρκίας

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο οι ελληνικές δυνάμεις διέσωσαν ανθρώπους που ρίχτηκαν από ασυνείδητους διακινητές που εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι η Τουρκία δεν πράττει βάσει των υποχρεώσεών της απέναντι στις διεθνείς συνθήκες που έχει υπογράψει.