ΓΔ: 2207.73 0.16% Τζίρος: 609.87 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Business Daily, Syriza
Φωτο: Nick Paleologos / SOOC

Ε. Αχτσιόγλου: Η κυβέρνηση αρνείται να λάβει ουσιώδη μέτρα

Πώς σχολιάζει η τομεάρχης Οικονομικών της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ τις αυξήσεις στην ενέργεια, αλλά και τις άλλες πολιτικές της κυβέρνησης.

«Με τις ανατιμήσεις να αφορούν πια όχι μόνο την ενέργεια, αλλά σχεδόν το σύνολο των ειδών ευρείας κατανάλωσης, η κυβέρνηση αρνείται να λάβει ουσιώδη μέτρα προστασίας, παραδίδοντας ουσιαστικά τα λαϊκά και μεσαία στρώματα στη δίνη της κρίσης ακρίβειας» επισημαίνει χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων σε άρθρο της στην «ΑΥΓΗ της Κυριακής», η βουλευτής Επικρατείας και τομεάρχης Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ, Έφη Αχτσιόγλου.

Παράλληλα σημειώνει ότι: «Αρνείται να προχωρήσει σε μειώσεις των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα, πράγμα που θα μπορούσε να προστατεύσει το εισόδημα των πολιτών, κρατά καθηλωμένο τον κατώτατο μισθό, ενώ έχει ήδη φροντίσει να σφραγίσει τις οδούς αύξησης των μισθών (δηλαδή τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας). Παράλληλα εκχωρεί τον ενεργειακό πυλώνα της χώρας σε ιδιώτη διαμηνύοντας στους πολίτες ότι ήταν και θα παραμείνουν απροστάτευτοι απέναντι στο σαρωτικό κύμα ακρίβειας».

Ολόκληρο το άρθρο της Έφης Αχτσιόγλου:

Η στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη να ασκεί πολιτική που ευνοεί ελάχιστους και πιέζει την πλειονότητα της κοινωνίας ήταν εμφανής τόσο κατά τη βαθιά ύφεση του 2020 όσο και κατά την οικονομική ανάκαμψη που σημειώνεται φέτος. Αυτή η σκληρή, ταξικά μεροληπτική πολιτική επιβεβαιώνεται πολλαπλώς.

Καταρχάς με το να μην υποστηρίξει ουσιωδώς οικονομικά την κοινωνική πλειοψηφία και τους εργαζόμενους την περίοδο του λοκντάουν, μια περίοδο που αντικειμενικά προκαλεί συρρίκνωση εισοδημάτων. Με τα χαμηλά επιδόματα αναστολών εργασίας από τα οποία αποκλείονταν μεγάλες κατηγορίες εργαζομένων, τις νέες μορφές εκ περιτροπής εργασίας, την απουσία οικονομικής στήριξης των νοικοκυριών.

Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής ήταν ότι ήδη το 2020 αυξήθηκε το ποσοστό των πολιτών που διαβιούσαν σε συνθήκες σοβαρής υλικής στέρησης, ενώ μειωνόταν διαρκώς από το 2017 και μετά. Ήδη το 2020 ένα στα τρία νοικοκυριά της χώρας είχε μεγάλη δυσκολία να καλύψει τις βασικές δαπάνες διαβίωσης. Άρα το 2021 ξεκίνησε με την πλειονότητα των πολιτών οικονομικά συμπιεσμένη και υπό το βάρος σωρευμένων χρεών που η κυβέρνηση αρνείται επίμονα να ρυθμίσει ριζικά.

Αν σ’ αυτό το σκηνικό προσθέσουμε το κύμα της ακρίβειας που ξεσπά το 2021, το πρόβλημα παίρνει χαρακτηριστικά κρίσης, διότι παράλληλα η κυβέρνηση προχωρά στη δεύτερη και σοβαρότερη πράξη: αφήνει την κοινωνία πλήρως απροστάτευτη.

Με τις ανατιμήσεις να αφορούν πια όχι μόνο την ενέργεια, αλλά σχεδόν το σύνολο των ειδών ευρείας κατανάλωσης, η κυβέρνηση αρνείται να λάβει ουσιώδη μέτρα προστασίας, παραδίδοντας ουσιαστικά τα λαϊκά και μεσαία στρώματα στη δίνη της κρίσης ακρίβειας.

Αρνείται να προχωρήσει σε μειώσεις των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα, πράγμα που θα μπορούσε να προστατεύσει το εισόδημα των πολιτών, κρατά καθηλωμένο τον κατώτατο μισθό, ενώ έχει ήδη φροντίσει να σφραγίσει τις οδούς αύξησης των μισθών (δηλαδή τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας). Παράλληλα εκχωρεί τον ενεργειακό πυλώνα της χώρας σε ιδιώτη διαμηνύοντας στους πολίτες ότι ήταν και θα παραμείνουν απροστάτευτοι απέναντι στο σαρωτικό κύμα ακρίβειας.

Με τις πράξεις αυτές ή τη σκόπιμη αδράνειά της οδηγεί τελικά σε μείωση του πραγματικού εισοδήματος των πολιτών. Και μιλώ για σκοπιμότητα διότι την ίδια στιγμή επιλέγει να χρησιμοποιήσει τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο για να μειώσει ακόμη μία φορά τη φορολογία κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων, τον φόρο συσσώρευσης κεφαλαίου και τον φόρο για γονικές παροχές ύψους 800.000 ευρώ.

Εισόδημα, βέβαια, αφαιρεί η κυβέρνηση και μέσω των πολιτικών αποκλεισμού που εφαρμόζει στην Παιδεία. Με 40.000 παιδιά να αποκλείονται από τα δημόσια πανεπιστήμια, την ώρα που εξισώνονται τα πτυχία των κολλεγίων με αυτά των δημόσιων πανεπιστημίων, δίνοντας πρόσβαση σ’ ένα καλύτερο μέλλον μόνο στους έχοντες.  

Και τώρα στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, με τον διαχωρισμό των σχολείων σε δύο κατηγορίες, την παράδοσή τους στην υποχρηματοδότηση και την αναζήτηση ιδιωτών χορηγών για να καλύψουν τις ανάγκες τους, ορίζει ως προφανή θύματα τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών που δεν έχουν άλλη επιλογή για την εκπαίδευσή τους. Σ’ αυτή την κοινωνική δυστοπία η οικονομία σημειώνει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης μετά από μία χρονιά ύφεσης 9%. Θεωρώ ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη του τι σημαίνει κυβέρνηση των ανισοτήτων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πλήθος στη Λα Παζ
ΔΙΕΘΝΗ

Διαμαρτυρία στη Λα Πας κατά της διακοπής επιδότησης καυσίμων

Χιλιάδες εργαζόμενοι στη Λα Πας διαδήλωσαν ζητώντας από την κυβέρνηση να επαναφέρει την επιδότηση στα καύσιμα, που καταργήθηκε πρόσφατα, προκαλώντας οικονομική κρίση και πληθωρισμό λόγω μείωσης των αποθεμάτων δολαρίων.
Σημαία Βενεζουέλας
ΔΙΕΘΝΗ

Δεξαμενόπλοια με βενεζουελανό πετρέλαιο αναχωρούν χωρίς αναγνώριση σήματος

Περίπου δώδεκα δεξαμενόπλοια, υπό αμερικανικές κυρώσεις, αναχώρησαν πρόσφατα από τη Βενεζουέλα με απενεργοποιημένο το σύστημα παρακολούθησης, σπάζοντας το εμπάργκο και προσφέροντας ανάσα στην PDVSA, που είχε συσσωρεύσει πλωτά αποθέματα.
Σημαία Βολιβίας
ΔΙΕΘΝΗ

Η Βολιβία σταματά τις επιδοτήσεις στα καύσιμα

Ο πρόεδρος Πας της Βολιβίας ανακοίνωσε το τέλος της επιδότησης στα καύσιμα, που διατηρούσε χαμηλές τιμές για 20 χρόνια, λόγω εξάντλησης αποθεμάτων δολαρίων, οικονομικής κρίσης και διαφθοράς από το προηγούμενο σύστημα.
Πρατήριο καυσίμων Jetoil
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αναστολή Jetoil: Περίπου 130 πρατήρια καυσίμων επηρεάζονται πανελλαδικά

Περίπου 130 πρατήρια, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, επηρεάζονται από την αναστολή της Jetoil. Προβλήματα στον ανεφοδιασμό, αυξημένο κόστος και εκκρεμότητες πληρωμών προκαλούν αναταράξεις στην αγορά.
Κτίριο NIS Σερβία
ΔΙΕΘΝΗ

Σερβία: Κλείνει το μοναδικό διυλιστήριο - Καύσιμα για δύο μήνες ακόμη

Οι ΗΠΑ απέρριψαν το αίτημα της NIS για ειδική άδεια εισαγωγής πρώτης ύλης, λόγω κυρώσεων που σχετίζονται με την πλειοψηφική συμμετοχή της Gazprom Neft. Απογοήτευση εξέφρασε ο πρόεδρος της Σερβίας.