Φώτο: Shutterstock

Απορρίπτει η Ελλάδα τις παράνομες τουρκικές αξιώσεις δυτικά της Ρόδου

Κάλεσμα της Ελλάδας στη Τουρκία να αναθεωρήσει επιτέλους τη στάση της και να συμμορφωθεί με τις επιταγές του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, προς όφελος της σταθερότητας και της συνεργασίας στην περιοχή,

Άμεση ήταν η απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών στα όσα ισχυρίζεται με επιστολή του ο Τούρκος μόνιμος αντιπρόσωπος στα Ηνωμένα Έθνη για τα δικαιώματα της Τουρκίας σε θαλάσσιες ζώνες της Ανατολικής Μεσογείου και φτάνουν μέχρι την προέκταση της υφαλοκρηπίδας της δυτικά της Ρόδου,.

Η χώρα μας ξεκαθάρισε ότι «οι τουρκικοί ισχυρισμοί και η αναφορά σε συγκεκριμένες συντεταγμένες είναι νομικά αβάσιμοι, εσφαλμένοι και αυθαίρετοι, στο βαθμό που παραβιάζουν κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος στην περιοχή».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπ. Εξωτερικών:

«Οι τουρκικοί ισχυρισμοί που περιλαμβάνονται στην από 13 Νοεμβρίου επιστολή του Τούρκου Μονίμου Αντιπροσώπου στα ΗΕ για δικαιώματα της Τουρκίας σε θαλάσσιες ζώνες της Ανατολικής Μεσογείου δεν είναι καινοφανείς και έχουν κατ’ επανάληψη απαντηθεί με επιστολές μας προς τα ΗΕ.

Όπως έχουμε δηλώσει στις επιστολές αυτές, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, τα νησιά, ανεξαρτήτως μεγέθους, έχουν πλήρη δικαιώματα σε θαλάσσιες ζώνες όπως και τα ηπειρωτικά εδάφη. Η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ μεταξύ κρατών με παρακείμενες ή έναντι ακτές (είτε ηπειρωτικές είτε νησιωτικές) θα πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, με βάση τις αρχές της ίσης απόστασης/μέσης γραμμής.

Οι τουρκικοί ισχυρισμοί και η αναφορά σε συγκεκριμένες συντεταγμένες είναι νομικά αβάσιμοι, εσφαλμένοι και αυθαίρετοι, στο βαθμό που παραβιάζουν κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος στην περιοχή.

Επίσης, η αναφορά στην εν λόγω επιστολή σε δικαιώματα της Τουρκίας δυτικά του 28ου μεσημβρινού μέχρι σημείου, «οποίο θα καθορισθεί βάσει μελλοντικών συμφωνιών οριοθέτησης στο Αιγαίο καθώς και στην Μεσόγειο, με όλα τα εμπλεκόμενα κράτη», συνιστά ανοικτή παρέμβαση στο δικαίωμα της Ελλάδος να συνομολογεί συμφωνίες οριοθέτησης με τρίτα κράτη.

Η Ελλάδα απορρίπτει τους παράνομους τουρκικούς ισχυρισμούς και επιφυλάσσεται να απαντήσει καταλλήλως.

Κατά συνέπεια, η εν λόγω επιστολή, ως αντιβαίνουσα στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, απορρίπτεται στο σύνολό της και δεν παράγει καμία έννομη συνέπεια ως προς τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Είναι καιρός η Τουρκία να αναθεωρήσει επιτέλους τη στάση της και να συμμορφωθεί με τις επιταγές του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, προς όφελος της σταθερότητας και της συνεργασίας στην περιοχή».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αστείο η Τουρκία να κάνει υποδείξεις για σεβασμό των μειονοτήτων

Το υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει πως στην περιοχή της Δυτικής Θράκης λειτουργούν 115 μειονοτικά δημοτικά σχολεία και ρωτά την τουρκική κυβέρνηση για τα 3 μόλις αντίστοιχα ελληνικά δημοτικά στη Κωνσταντινούπολη.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα δεν θα δεχθεί κανέναν εκβιασμό

Οι δηλώσεις περί ετοιμότητας για διάλογο της Τουρκίας είναι προσχηματικές, σημειώνει το υπουργείο, καλώντας την να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της που υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: Γιατί έμειναν εκτός συμφωνίας το Καστελόριζο και οι ακτές της Κρήτης

Για μελλοντική οριοθέτηση με τη Λιβύη, την Αίγυπτο, την Κύπρο αλλά και με την Τουρκία, εφόσον το θελήσει, έμειναν εκτός της συμφωνίας με το Κάιρο το Καστελόριζο και μεγάλο μέρος των ακτών της Κρήτης.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΞ: Διάβημα διαμαρτυρίας για την τουρκική παραβατικότητα

Το υπουργείο Εξωτερικών, καλεί την Τουρκία να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της που παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.