ΓΔ: 2327.44 3.30% Τζίρος: 320.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Skylakakis, ypourgeio Oikonomikon
Φωτο; George Vitsaras / SOOC

Θ. Σκυλακάκης: Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα πλήξει το ελληνικό ΑΕΠ

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών εκτίμησε πως οι συζητήσεις για τις οικονομικές σχέσεις Δύσης- Ρωσίας, θα έχουν μεγάλη διάρκεια ενώ ανέφερε ότι η απειλή του πολέμου στην Ουκρανία οδήγησε σε επιβράδυνση της ανάπτυξης κατά 0,3%.

Τουλάχιστον μία ποσοστιαία μονάδα ανάπτυξης θα κοστίσει στην ελληνική οικονομία ο πόλεμος στην Ουκρανία, εκτίμησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, εκτιμώντας πως οι παρενέργειες από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα υπάρχουν για αρκετό καιρό μετά καθώς θα παραμείνει η αβεβαιότητα και το εύθραυστο οικονομικό περιβάλλον.

Μιλώντας πριν από λίγο, στο OT Forum, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών σημείωσε παράλληλα ότι το μάξιμουμ της πτώσης δεν μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια και αυτό διότι δεν είναι γνωστό πότε θα τελειώσουν οι εχθροπραξίες. Εκτίμησε επίσης ότι οι συζητήσεις για τις οικονομικές σχέσεις Δύσης- Ρωσίας, θα έχουν μεγάλη διάρκεια. Ανέφερε, επίσης, ότι το 2021, η απειλή του πολέμου στην Ουκρανία, είχε ως αποτέλεσμα ο ανάπτυξη να μειωθεί κατά 0,3%, δηλαδή θα μπορούσε το τελικό αποτέλεσμα να είναι στο 8,6-8,7%, έναντι 8,3% που διαμορφώθηκε τελικά.

Ο Θ. Σκυλακάκης αναφέρθηκε επίσης στην αύξηση της αβεβαιότητας στην οικονομία που φέρνει το εύθραυστο περιβάλλον, λόγω του πολέμου. Σημείωσε πως είναι άγνωστο ακόμη το ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στον τουρισμό, ενώ δεν αποκλείεται να επηρεαστεί και το επενδυτικό κλίμα, κάτι όμως που -όπως είπε- για την ώρα δεν έχει φανεί.

Οι δηλώσεις του κ. Σκυλακάκη έρχονται μετά τις προειδοποιήσεις της προέδρου της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ για τις επιζήμιες συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και προέτρεψε τις κυβερνήσεις και τους επενδυτές να διαθέσουν πόρους για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της ηπείρου.

Σε ομιλία της στην Κύπρο, η κα Λαγκάρντ ανέφερε πως «όσο περισσότερο διαρκεί ο πόλεμος, τόσο μεγαλύτερο είναι πιθανό να είναι το κόστος», και προσέθεσε ότι «η Ευρώπη χρειάζεται ένα σχέδιο για να διασφαλίσει ότι οι αναγκαίες επενδύσεις θα πραγματοποιηθούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και πιο ομαλά, με τη σύμπραξη δημόσιας και ιδιωτικής χρηματοδότησης».

Η κα Λαγκάρντ τόνισε ότι η εισβολή της Ρωσίας εγκυμονεί «σημαντικούς κινδύνους για την ανάπτυξη» και έχει εισαγάγει «σημαντική αβεβαιότητα» στις οικονομικές προοπτικές. Ταυτόχρονα, το υψηλό κόστος ενέργειας, η αύξηση των τιμών των τροφίμων και τα επίμονα σημεία συμφόρησης «είναι πιθανό να αυξήσουν τον πληθωρισμό», εκτίμησε.

«Ο καλύτερος τρόπος με τον οποίο η νομισματική πολιτική μπορεί να αντιμετωπίσει αυτήν την αβεβαιότητα είναι να δώσει έμφαση στις αρχές της προαιρετικότητας, του σταδιακού χαρακτήρα και της ευελιξίας», υπογράμμισε η κα Λαγκάρντ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Η Ρωσία καθυστερεί στις διαπραγματεύσεις της Γενεύης

Ο Ζελένσκι εξέφρασε απογοήτευση για τα αποτελέσματα των συνομιλιών με τη Ρωσία στη Γενεύη, δηλώνοντας πως δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες, επιρρίπτοντας ευθύνη στη ρωσική πλευρά για κωλυσιεργία στις διαπραγματεύσεις.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: «Δύσκολες αλλά σημαντικές» οι συνομιλίες με τη Ρωσία στη Γενεύη

Ο επικεφαλής του γραφείου Ζελένσκι χαρακτήρισε «δύσκολες αλλά σημαντικές» τις ειρηνευτικές συνομιλίες Ουκρανίας-Ρωσίας στη Γενεύη υπό αμερικανική μεσολάβηση, λέγοντας ότι η ουκρανική πλευρά ήδη ετοιμάζεται για τον επόμενο γύρο.
Αλεξάντερ Λουκασένκο πρόεδρος
ΔΙΕΘΝΗ

Κυρώσεις της Ουκρανίας κατά Λουκασένκο για στήριξη στη Ρωσία στον πόλεμο

Η Ουκρανία επέβαλε σήμερα κυρώσεις στον Λευκορώσο πρόεδρο Λουκασένκο, διαμηνύοντας ότι θα ενισχύσει τα αντίποινα κατά του Μινσκ για τη στήριξη στη Ρωσία στον πόλεμο, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος Ζελένσκι στα κοινωνικά δίκτυα.
Ηνωμένα Έθνη Γενεύη
ΔΙΕΘΝΗ

Δύσκολες οι ειρηνευτικές συνομιλίες στη Γενεύη για Ουκρανία

Ο Βλαντίμιρ Μεντίνσκι δήλωσε πως οι διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία στη Γενεύη ήταν δύσκολες αλλά επαγγελματικές και διήρκεσαν δύο ημέρες. Επεσήμανε, επίσης, ότι νέα συνάντηση θα γίνει σύντομα.
Ντόναλντ Τραμπ Βολοντίμιρ Ζελένσκι
ΔΙΕΘΝΗ

Συνεχίζονται οι συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας με ΗΠΑ στη Γενεύη

Στη Γενεύη, Ουκρανοί και Ρώσοι συνεχίζουν σήμερα, με αμερικανική μεσολάβηση, τις διαπραγματεύσεις για να βρεθεί λύση στον τετραετή πόλεμο, ενώ οι συνομιλίες ήταν χθες ιδιαίτερα τεταμένες και παρουσία ευρωπαίων συμβούλων.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Γουίτκοφ διακρίνει σημαντική πρόοδο στις συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας

Ο Στιβ Γουίτκοφ, απεσταλμένος των ΗΠΑ, χαρακτήρισε «ουσιώδη» την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις Ρωσίας-Ουκρανίας για τον τερματισμό του πολέμου, χωρίς όμως να δώσει λεπτομέρειες, καθώς συνεχίζονται οι συνομιλίες στη Γενεύη.