ΓΔ: 1452.24 0.26% Τζίρος: 101.16 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:24:59 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Skylakakis, ypourgeio Oikonomikon
Φωτο; George Vitsaras / SOOC

Θ. Σκυλακάκης: Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα πλήξει το ελληνικό ΑΕΠ

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών εκτίμησε πως οι συζητήσεις για τις οικονομικές σχέσεις Δύσης- Ρωσίας, θα έχουν μεγάλη διάρκεια ενώ ανέφερε ότι η απειλή του πολέμου στην Ουκρανία οδήγησε σε επιβράδυνση της ανάπτυξης κατά 0,3%.

Τουλάχιστον μία ποσοστιαία μονάδα ανάπτυξης θα κοστίσει στην ελληνική οικονομία ο πόλεμος στην Ουκρανία, εκτίμησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, εκτιμώντας πως οι παρενέργειες από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα υπάρχουν για αρκετό καιρό μετά καθώς θα παραμείνει η αβεβαιότητα και το εύθραυστο οικονομικό περιβάλλον.

Μιλώντας πριν από λίγο, στο OT Forum, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών σημείωσε παράλληλα ότι το μάξιμουμ της πτώσης δεν μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια και αυτό διότι δεν είναι γνωστό πότε θα τελειώσουν οι εχθροπραξίες. Εκτίμησε επίσης ότι οι συζητήσεις για τις οικονομικές σχέσεις Δύσης- Ρωσίας, θα έχουν μεγάλη διάρκεια. Ανέφερε, επίσης, ότι το 2021, η απειλή του πολέμου στην Ουκρανία, είχε ως αποτέλεσμα ο ανάπτυξη να μειωθεί κατά 0,3%, δηλαδή θα μπορούσε το τελικό αποτέλεσμα να είναι στο 8,6-8,7%, έναντι 8,3% που διαμορφώθηκε τελικά.

Ο Θ. Σκυλακάκης αναφέρθηκε επίσης στην αύξηση της αβεβαιότητας στην οικονομία που φέρνει το εύθραυστο περιβάλλον, λόγω του πολέμου. Σημείωσε πως είναι άγνωστο ακόμη το ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στον τουρισμό, ενώ δεν αποκλείεται να επηρεαστεί και το επενδυτικό κλίμα, κάτι όμως που -όπως είπε- για την ώρα δεν έχει φανεί.

Οι δηλώσεις του κ. Σκυλακάκη έρχονται μετά τις προειδοποιήσεις της προέδρου της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ για τις επιζήμιες συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και προέτρεψε τις κυβερνήσεις και τους επενδυτές να διαθέσουν πόρους για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της ηπείρου.

Σε ομιλία της στην Κύπρο, η κα Λαγκάρντ ανέφερε πως «όσο περισσότερο διαρκεί ο πόλεμος, τόσο μεγαλύτερο είναι πιθανό να είναι το κόστος», και προσέθεσε ότι «η Ευρώπη χρειάζεται ένα σχέδιο για να διασφαλίσει ότι οι αναγκαίες επενδύσεις θα πραγματοποιηθούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και πιο ομαλά, με τη σύμπραξη δημόσιας και ιδιωτικής χρηματοδότησης».

Η κα Λαγκάρντ τόνισε ότι η εισβολή της Ρωσίας εγκυμονεί «σημαντικούς κινδύνους για την ανάπτυξη» και έχει εισαγάγει «σημαντική αβεβαιότητα» στις οικονομικές προοπτικές. Ταυτόχρονα, το υψηλό κόστος ενέργειας, η αύξηση των τιμών των τροφίμων και τα επίμονα σημεία συμφόρησης «είναι πιθανό να αυξήσουν τον πληθωρισμό», εκτίμησε.

«Ο καλύτερος τρόπος με τον οποίο η νομισματική πολιτική μπορεί να αντιμετωπίσει αυτήν την αβεβαιότητα είναι να δώσει έμφαση στις αρχές της προαιρετικότητας, του σταδιακού χαρακτήρα και της ευελιξίας», υπογράμμισε η κα Λαγκάρντ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Skylakakis-Theodoros-Olympia-Forum
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θ. Σκυλακάκης: Η ενεργειακή κρίση βρήκε απροετοίμαστη την Ευρώπη

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι η Ευρώπη βρέθηκε ενώπιον μιας επιθετικής Ρωσίας και ταυτόχρονα μπροστά στην ανάγκη να σταματήσει βίαια η εξάρτηση από τους υδρογονάνθρακες.
Georgantas, Ypourgeio Psifiakis Politikis, Kivernisi
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Γεωργαντάς: «Δεν υπάρχει κανένα θέμα επισιτιστικής ασφάλειας στην Ελλάδα»

Η Ελλάδα το 2021 εισήγαγε από τη Ρωσία και την Ουκρανία μαλακό σίτο, αραβόσιτο και κριθάρι που αντιπροσώπευαν το 30% των συνολικών εισαγωγών μας. Με το ξέσπασμα του πολέμου η χώρα μας έπρεπε να βρει εναλλακτικούς προμηθευτές.