ΓΔ: 788.46 -0.37% Τζίρος: 51.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:17:41 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Δήμας: Πάνω από 418 εκατ. ευρώ για ενίσχυση της έρευνας και καινοτομίας

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων τόνισε πως αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα της κυβέρνησης και περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ θα δοθούν για την αναβάθμιση και επέκταση των υποδομών των ερευνητικών κέντρων.

Την διασφάλιση χρηματοδότησης ώστε να ενισχυθεί η έρευνα και η καινοτομία στη χώρα και να αναβαθμιστούν οι εθνικές ερευνητικές υποδομές ανακοίνωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας, που σημείωσε ότι «η ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας αποτελεί μια από τις σημαντικότερες στρατηγικές προτεραιότητες της κυβέρνησης».

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ, ο υφυπουργός γνωστοποίησε ότι το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και πιο συγκεκριμένα, η γενική γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕΚ) κατάφερε να διασφαλίσει μέσω του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 (πρόγραμμα "Next Generation Eu"), την χρηματοδότηση στους τομείς της βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας και των προτάσεων του προγραμματος «Σφραγίδα Αριστείας», τις μεταρρυθμίσεις για επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη καθώς και την αναβάθμιση και επέκταση των υποδομών των ερευνητικών κέντρων.

Πρόκειται για δράσεις, οι οποίες ανέρχονται συνολικά στο ποσό των 418.877,510 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά στη δράση «Δημιουργία - Επέκταση - Αναβάθμιση των Υποδομών των Ερευνητικών Κέντρων εποπτείας ΓΓΕΚ», ο προϋπολογισμός διαμορφώνεται στα 207.417,122 εκατ. ευρώ και βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη σύμφωνα με τα απαιτούμενα χρονικά ορόσημα.

Αποδέκτες της δράσης είναι στο σύνολο 14:

  • Δέκα ερευνητικά κέντρα: το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), το «Αθηνά» - Ερευνητικό Κέντρο Καινοτομίας στις Τεχνολογίες της Πληροφορίας, των Επικοινωνιών και της Γνώσης (ΕΚ ΑΘΗΝΑ), το Ερευνητικό Κέντρο Βιοϊατρικών Επιστημών "Αλέξανδρος Φλέμινγκ" (ΕΚΕΒΕ ΑΛ.ΦΛΕΜΙΓΚ), το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ), το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ (ΕΙ ΠΑΣΤΕΡ), το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ), το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ)
  • Τέσσερις τεχνολογικοί φορείς: το ΝΟΗΣΙΣ-Κέντρο Επιστήμης Θεσσαλονίκης και Μουσείο Τεχνολογίας, η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (Ε.Ε.Α.Ε), το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών (Ε.Π.Π), το «Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας» στην Περιφέρεια Ηπείρου στα Ιωάννινα.

«Στις βασικές στρατηγικές προτεραιότητες της δράσης συγκαταλέγονται αφενός η ενίσχυση των εθνικών ερευνητικών υποδομών και αφετέρου η δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για την ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας των εν λόγω φορέων σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο» σημειώνει ο υφυπουργός και καταλήγει σημειώνοντας ότι: «Η αξιοποίηση των αποτελεσμάτων έρευνας που θα προκύψουν από την υλοποίηση έργων, αναμένεται να αναβαθμίσει την ανταγωνιστικότητα του υψηλά καταρτισμένου ερευνητικού προσωπικού της χώρας καθώς και την θέση της οικονομίας μας, μέσω των παραγόμενων προϊόντων και υπηρεσιών».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

adonis-georgiadis
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεωργιάδης: Στη νέα εποχή η Ελλάδα με τα ινστιτούτα υψηλής τεχνολογίας

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων σημείωσε πως η ίδρυση των δυο νέων ινστιτούτων δείχνει ότι η Ελλάδα μπορεί να πρωταγωνιστήσει στη νέα εποχή καθώς διαθέτει το κατάλληλο επιστημονικό δυναμικό.
dimas-xristos
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δήμας: Σε υψηλό 10ετίας ο δείκτης έντασης δαπανών Έρευνας και Ανάπτυξης

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για τα θέματα Έρευνας και Καινοτομίας υπογραμμίζει ότι το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας έχει εξαιρετικά μεγάλες δυνατότητες και οι ιστορίες επιτυχίας που σημειώνει καθημερινά αποτελούν ένα ισχυρό μήνυμα αισιοδοξίας.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δήμας: Προτεραιότητες της κυβέρνησης η έρευνα και η καινοτομία

Στις πρωτοβουλίες που σχεδιάζονται από την κυβέρνηση για την ενίσχυση έρευνας και της καινοτομίας αναφέρθηκε ο Χρ. Δήμας στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Έρευνας & Καινοτομίας της Ε.Ε για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρωτοβουλίες για την σύνδεση της επιστημονικής έρευνας με την αγορά

Βασικός στόχος της Δράσης είναι ενίσχυση συνεργατικών ερευνητικών έργων διαθεματικού χαρακτήρα, υψηλής επιστημονικής και τεχνολογικής ποιότητας, με σκοπό την ενσωμάτωση της έρευνας και της καινοτομίας στον παραγωγικό ιστό της χώρας.
dimas
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρίστος Δήμας: Σε 3 μήνες η υποβολή προσφορών για την Πολιτεία Καινοτομίας

Αξίζει να αναφερθεί πως εταιρείες κολοσσοί από όλο τον κόσμο, που προέρχονται από τον χώρο της τεχνολογίας και της καινοτομίας, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το έργο, προκειμένου να συμπράξουν συνέργειες.