ΓΔ: 794.97 2.02% Τζίρος: 64.20 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:59:05 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Κυριάκος Πιερρακάκης, Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης
Φωτο: George Vitsaras / SOOC

Κ. Πιερρακάκης: Να τρέξει ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης σημείωσε πως η τεχνολογία εξισώνει παλιές ανισότητες και μπορεί να δημιουργήσει υπεραξία για τη χώρα.

Για πολλές και μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται να γίνουν, αλλά και για εκκρεμότητες του χθες που πρέπει να καλυφθούν μίλησε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης που τόνισε ότι «η τεχνολογία είναι μέσο για να αλλάξουμε και να απλουστεύσουμε διαδικασίες επισημαίνοντας πως με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης θα μπορέσει να χρηματοδοτηθεί το ψηφιακό άλμα της χώρας.

Σε ομιλία στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργάνωσε το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης του Πανεπιστήμιου Πελοποννήσου με θέμα «Ψηφιακή διακυβέρνηση και ελληνική οικονομία», ο κ. Πιερρακάκης επεσήμανε ότι «οι εποχές γυρνάνε σελίδα βίαια. Ο στρουθοκαμηλισμός δεν είναι επιλογή ούτε προόδου, ούτε καν επιβίωσης. Η τεχνολογία είναι ένας μηχανισμός που εξισώνει παλιές ανισότητες είναι ένα κύμα το οποίο έρχεται και το οποίο μπορείς να καβαλήσεις πάρα πολύ γρήγορα και να δημιουργήσεις τεράστια υπεραξία για τη χώρα. Αρκεί να έχεις ομάδα, σχέδιο, όραμα και βούληση».

Ο κ. Πιερρακάκης αναφέρθηκε και στις καινοτομίες κι ενέργειες που έχει επιτύχει το υπουργείο δημιουργώντας την «δική μας τεχνογνωσία. Αυτό το πετύχαμε στα εμβόλια. Αυτό το πετύχαμε στον τρόπο που διαχειριστήκαμε το 5G, αυτό το πετύχαμε σε μία σειρά από ενέργειες. Απλώς ενδεικτικά θα πω ότι στα εμβόλια χρειάστηκε μέσα σε επτά εβδομάδες να στηθεί ένα σύστημα από το μηδέν με διαχείριση εφοδιαστικής αλυσίδας».

Επανέλαβε μάλιστα ότι η χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης «μας επέτρεψε να χρηματοδοτήσουμε το 100% της στρατηγικής και παραπάνω. Δηλαδή, όχι μόνο τα αναγκαία και τα επιθυμητά. Και αυτά τα οποία αφορούν την 4η Βιομηχανική Επανάσταση», ενώ σημείωσε ότι 700 εκατομμύρια ευρώ στο Ταμείο Ανάκαμψης αφορούν τη ψηφιοποίηση του χαρτιού. «Σαν κράτος είμαστε πνιγμένοι κάτω από πακτωλούς χαρτιού. Το χαρτί πρέπει να ψηφιοποιηθεί και να γίνει πληροφορία» τόνισε ο κ. Πιερρακάκης, ο οποίος ανέφερε ότι «το ελληνικό κράτος υπήρξε σε ό,τι αφορά την οικονομική ανάπτυξη των περασμένων δεκαετιών ο μεγάλος ασθενής γιατί επιβράδυνε εν πολλοίς την οικονομική ανάπτυξη η περιττή γραφειοκρατία». Για αυτό και οι πρωτοβουλίες του υπουργείου κινήθηκαν ώστε να καταστεί «ένα υπουργείο Chief information officer, δηλαδή υπεύθυνος διαχείρισης όλων των πληροφοριών. Ο κόσμος ενδιαφέρεται στα γεγονότα της ζωής του βασικά να εξυπηρετείται και κατά βάση να εξυπηρετείται σε ένα σημείο».

Ο υπουργός δεν παρέλειψε να μιλήσει και για αλλαγή νοοτροπίας λέγοντας ότι «το μέλλον γενικά ή το σχεδιάζεις ή το υφίστασαι και νομίζω ότι για πρώτη φορά έχουμε θεμελιώσει ότι έχουμε καταφέρει να πετύχουμε κάτι το οποίο μέχρι πρότινος δεν θα φάνταζε εφικτό. Ότι από το «δεν γίνεται» μπορείς κάλλιστα να σβήνεις ενίοτε το "δεν". Και εδώ πέρα αυτό το οποίο πρέπει να κάνουμε είναι αυτό: να σβήσουμε το "δεν" συνολικότερα».

Δίνοντας μάλιστα έναν προσωπικό τόνο στην ομιλία του ο υπουργός κατέληξε ότι «είμαι Πελοποννήσιος. Είμαι από την Λακωνία. Και επειδή είμαστε πολύ κοντά στη Λακωνία θυμάμαι πάρα πολύ έντονα πρόσωπα πολύ κοντά σε μένα που ήταν βασικά οι παππούδες μου και οι γιαγιάδες μου. Πώς τα ξυπόλητα παιδιά της Αρεόπολης του 1930 με τα ροζιασμένα τους χέρια χτίσανε την Ελλάδα» και πρόσθεσε ότι «η δικιά μας γενιά θα κληθεί να ξανακάνει το ίδιο. Να ξαναχτίσει τη χώρα, απλώς τώρα θα το κάνει αλλιώς. Όχι κατά ανάγκην μέσα από τα χέρια της κυριολεκτικά μιλώντας, αλλά κυρίως μέσα από αυτό που βρίσκεται ανάμεσα στα αυτιά της. Και νομίζω ότι είναι απολύτως εφικτό να γίνει».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Πιερρακάκης, Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Πιερρακάκης: Τρέχει ο ψηφιακός μετασχηματισμός του υπ. Ναυτιλίας

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης σημείωσε πως αποτελεί στόχο να προχωρήσει η κωδικοποίηση 40 υπηρεσιών που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων το νηολόγιο, τη ναυτική εκπαίδευση, τη Ναυτιλιακή Εταιρεία Πλοίων Αναψυχής ΝΕΠΑ και τη θυρίδα του ναυτικού.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιερρακάκης: Το 2022 συναντά την υλοποίηση μεγάλων έργων πληροφορικής

Οι ψηφιακές συναλλαγές του πολίτη με το κράτος καταγράφουν εκθετική αύξηση: από τα 8,8 εκατομμύρια του 2018 και τα 34 εκατομμύρια του 2019, το 2020 ξεπεράσαμε τα 94 εκατομμύρια και πέρυσι, το 2021, φτάσαμε στα 567 εκατομμύρια.
digital transformation-texnologia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα 1,3 δισ. το κέρδος του κράτος στην πενταετία από το ψηφιακό άλμα

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών, Λεωνίδας Χριστόπουλος τόνισε ότι έχει επιτευχθεί μια ραγδαία ψηφιοποίηση του κράτους που κάθε χρόνο εξοικονομεί 268 εκατ. ευρώ.