ΓΔ: 1382.03 0.07% Τζίρος: 33.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:07:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
digital transformation-texnologia
Φώτο: Shutterstock

«Αγώνας ταχύτητας» για 50 μεγάλα έργα πληροφορικής μέχρι το τέλος του 2022

Έργα πληροφορικής συνολικής αξίας 200 εκατ. ευρώ θα δημοπρατηθούν φέτος. Ποιοι διαγωνισμοί ξεκινούν άμεσα. Τι δηλώνει στο Business Daily ο διευθ. σύμβουλος της Κοινωνίας της Πληροφορίας Στ. Ασθενίδης.

Με τους διαγωνισμούς για την Ενιαία Ψηφιακή Πλατφόρμα εξυπηρέτησης πολιτών και επιχειρήσεων (CRM) και των Συστημάτων Πληροφορικής της Δικαιοσύνης (e-Justice) ξεκινά το 2022, με την Κοινωνία της Πληροφορίας να βρίσκεται σε αγώνα ταχύτητας προκειμένου να προχωρήσουν τους επόμενους μήνες οι διαγωνισμοί δεκάδων κρίσιμων ψηφιακών έργων.

Στόχος είναι την εφετινή χρονιά να προκηρυχθούν 50 μεγάλα έργα συνολικού προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ

Όπως σημειώνει στο Business Daily, ο διευθύνων σύμβουλος της Κοινωνία της ΠληροφορίαςΣταύρος Ασθενίδης, το 2022 θα είναι μια εξαιρετικά απαιτητική χρονιά καθώς θα πρέπει να «τρέξουν» δεκάδες έργα. «Είναι πολλά τα έργα που θα προκηρυχθούν μέσα στην χρονιά, μπορεί να φτάσουν μέχρι και τα 50. Το 2022 είναι κρίσιμη χρονιά, καθώς θα πρέπει να προκηρυχθούν τα περισσότερα και πιο βασικά έργα». Όπως σημειώνει το αμέσως επόμενο διάστημα, το αργότερο μέχρι αρχές Φεβρουαρίου θα ξεκινήσουν οι διαγωνισμοί για το CRM και η αναβάθμιση του e-justice.

Υπενθυμίζει επίσης ότι «όπως είπε και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κ. Πιερρακάκης, μέχρι το τέλος του 2023 ο στόχος είναι να έχει προκηρυχθεί το 90% των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης, και τα έργα θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2026».

Μέσω των έργων που θα υλοποιηθούν τα επόμενα χρόνια, αριθμός έργων που δεν έχει προηγούμενο, η Ελλάδα θα αλλάζει επίπεδο. Μεγάλη πρόκληση είναι ο χρόνος και η ταχύτητα στην υλοποίηση των έργων καθώς αυτά θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι το 2026. Το Ταμείο Ανάκαμψης περιλαμβάνει ένα ιδιαίτερα ευρύ φάσμα ψηφιακών παρεμβάσεων που αφορούν όλους τους τομείς της κοινωνίας και της οικονομίας με τις ψηφιακές μεταρρυθμίσει να στοχεύουν στην αναβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας, Παιδείας, Δικαιοσύνης, Τουρισμού, Γεωργίας, Ναυτιλίας, των υποδομών Τηλεπικοινωνιών, αλλά και των υπηρεσιών της κεντρικής δημόσιας διοίκησης.

Το 2022 είναι η χρονιά που σηματοδοτεί την έναρξη των μεγάλων ψηφιακών έργων στην Ελλάδα, όπως υπογράμμισε και ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης στο Digital Economy Forum 2021 του ΣΕΠΕ λέγοντας ότι «όσα έχουμε δει μέχρι τώρα είναι μόνο η αρχή» εκτιμώντας πως μέχρι σήμερα έχουμε δει μόλις το 25% της προσπάθειας που θα γίνει ως το 2025 και θα επιταχυνθεί η διαδικασία μέσα από τα 440 έργα που περιλαμβάνονται στη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού.

Εκκίνηση το 2022 με διαγωνισμούς σημαντικών έργων

Όπως αναφέρει ο κ. Ασθενίδης μέσα στους δυο πρώτους μήνες του 2022 αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαγωνισμοί για μεγάλα ψηφιακά έργα όπως η Ενιαία Ψηφιακή Πλατφόρμα εξυπηρέτησης πολιτών και επιχειρήσεων (CRM), συνολικού προϋπολογισμού 90 εκατ. ευρώ, όπου θα διευκολύνει τις συναλλαγές με το Δημόσιο ανεξαρτήτως του πληροφοριακού συστήματος του εκάστοτε φορέα. Το έργο αναμένεται να είναι έτοιμο σε 48 μήνες από την επιλογή των αναδόχων.

Σε σειρά προτεραιότητας βρίσκεται και η αναβάθμιση και επέκταση των Συστημάτων Πληροφορικής της Δικαιοσύνης (e-Justice), προϋπολογισμού 70 εκατ. ευρώ. Η ψηφιακή μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης αποτελεί και ένα από τα μεγάλα στοιχήματα για την φετινή χρονιά καθώς είναι από τα ακανθώδη θέματα που η λύση τους είναι επιτακτική ανάγκη ώστε να αναπτυχθεί η επιχειρηματικότητα στη χώρα. 

«Θα υπάρξει πληθώρα έργων που θα τρέξουν το 2022» σημειώνει ο κ. Ασθενίδης τονίζοντας τον βασικό ρόλο που θα διαδραματίσει η Κοινωνία της Πληροφορίας στην προσπάθεια της ψηφιακής μετάβασης που πραγματοποιεί η χώρα μας με πλήθος ψηφιακών έργων που θα αλλάξουν την σχέση του πολίτη και των επιχειρήσεων με το Δημόσιο. Μικρά και μεγάλα έργα που θα ενισχύσουν τις σχέσεις πολίτη και επιχειρήσεων με το Δημόσιο θα τρέξουν το επόμενο διάστημα. 

Μεταξύ των σημαντικών έργων όπου τρέχουν ήδη οι διαγωνισμοί και αναμένεται ολοκληρωθούν στο πρώτο δίμηνο βρίσκεται επίσης και η δημιουργία ολοκληρωμένων πληροφοριακών συστημάτων (ΟΠΣ) για το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους με προϋπολογισμό 8 εκατ. ευρώ, και η δημιουργία ολοκληρωμένων πληροφοριακών συστημάτων Υγείας των Ενόπλων Δυνάμεων με προϋπολογισμό 6,2 εκατ. ευρώ, ενώ τρέχει και ο διαγωνισμός για τον εκσυγχρονισμό και αξιοποίηση του δικτύου οπτικών ινών των μητροπολιτικών δικτύων που περιλαμβάνεται στα έργα του ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ

Μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2022 θα κλείσει επίσης και ο διαγωνισμός για την υλοποίηση πληροφοριακού συστήματος διαχείρισης του Εθνικού Τυπογραφείου, προϋπολογισμού 1,18 εκατ. ευρώ και επίσης για την ανάπτυξη του Παρατηρητηρίου για την Γραφειοκρατία, προϋπολογισμού 1,47 εκατ. ευρώ.

Για το νέο έργο που αφορά το νέο μοντέλο τηλεργασίας στο Δημόσιο, με προϋπολογισμό 4 εκατ. ευρώ ο διευθ. σύμβουλος της ΚτΠ ανέφερε ότι έχει τεθεί ήδη σε δημόσια διαβούλευση και είναι στα υπό ένταξη έργα στο ΕΣΠΑ. Το έργο πρόκειται να δημοπρατηθεί το 2022 και θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σε 16 μήνες από την υπογραφή της συμφωνίας.

Τα έργα που θα αλλάξουν την εικόνα της χώρας

Ανάμεσα στα έργα που έχουν προκηρυχθεί από την Κοινωνία της Πληροφορίας περιλαμβάνεται και ο διαγωνισμός για το  κυβερνητικό υπολογιστικό νέφος νέας γενιάς (G-Cloud Next Gen) όπου θα πραγματοποιηθεί σε δυο φάσεις. Στη πρώτη φάση περιλαμβάνει την εγκατάσταση της πλειονότητας των συστημάτων πληροφορικής του Δημοσίου για την παροχή νέων προηγμένων ψηφιακών υπηρεσιών και σε δεύτερη φάση θα αφορά την προσθήκη εναλλακτικού – δεύτερου – κέντρου δεδομένων για την κάλυψη της επιχειρησιακής συνέχειας των κρίσιμων πληροφοριακών συστημάτων, δυνατότητα παροχής νέων πιο προηγμένων υπηρεσιών.

Η μεταρρύθμιση του Δημοσιονομικού Συστήματος στην Κεντρική Διοίκηση και τη λοιπή Γενική Κυβέρνηση GOV-ERP βρίσκεται επίσης στην τελική ευθεία καθώς όπως αναφέρει ο κ. Ασθενίδης βρίσκεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο η συμβασιοποίηση του έργου και μέσα στο 2023 θα ξεκινήσει η υλοποίησή του με στόχο να ολοκληρωθεί σε 18 μήνες.

Μέσα στη χρονιά θα τρέξει επίσης και ο διαγωνισμός για την ψηφιοποίηση του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, όπου θα τρέξει η ψηφιοποίηση των φακέλων των δανείων αλλά και το πληροφοριακό σύστημα του Ταμείου.

Η τηλεϊατρική πρόκειται να βρεθεί ανάμεσα στα σημαντικά έργα για το 2022, με τον κ. Ασθενίδη να αναφέρει πως σύντομα πρόκειται να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την τηλεσυμβουλευτική. Ένα έργο προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ, που θα καλύψει υγειονομικές ανάγκες σε ορεινές, δυσπρόσιτες και νησιωτικές γωνιές της χώρας με 315 νέους σταθμούς τηλεϊατρικής και 3.000 νέα σημεία τελικής φροντίδας στο σπίτι για ευάλωτες ομάδες.

Παράλληλα, μέσα στην χρονιά αναμένεται να κλείσουν και ο διαγωνισμός για το έργο συνολικού ύψους 310 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνει τη συμφωνία-πλαίσιο για τη ψηφιοποίηση των Υποθηκοφυλακείων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ψηφιακό κράτος: Γιατί έμεινε χαμηλά η Ελλάδα στη λίστα της Κομισιόν

Μόνο τη Ρουμανία ξεπερνά η χώρα μας στη νέα κατάταξη της Κομισιόν για την παροχή ψηφιακών υπηρεσιών από το Δημόσιο, καθώς δεν έχει μετρηθεί ακόμη η μεγάλη πρόοδος με τις τελευταίες μεταρρυθμίσεις και κυρίως με την πύλη gov.gr.
Optiki Ina, Fiber, Internet, Diadiktyo, Tilepikoinonies
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Πώς επιδοτούνται νοικοκυριά - επιχειρήσεις για να γίνει το ψηφιακό άλμα

Εκατό χιλιάδες επιχειρήσεις μπορούν να ωφεληθούν από το πρόγραμμα των 180 εκατ. ευρώ για την ψηφιοποίηση των λειτουργιών τους. Επιδότηση και για συνδέσεις υψηλών ταχυτήτων στα σπίτια.