ΓΔ: 1413.26 -0.42% Τζίρος: 105.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
kalafatis-nd
Φώτο: Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Στ. Καλαφάτης: Σύμμαχος των επενδυτών και των επιχειρήσεων το κράτος

Ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) σημείωσε πως η χώρα μας έχει στη διάθεσή της για τα επόμενα επτά χρόνια, κοινοτικούς πόρους άνω των 70 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Την ανάγκη να σταθεί το κράτος δίπλα και να βοηθήσει την ιδιωτική πρωτοβουλία και να αποτελέσει σύμμαχο των επενδυτών και των επιχειρήσεων, χωρίς να τους ταλαιπωρεί με ατέρμονες συζητήσεις, τόνισε ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), Σταύρος Καλαφάτη που σημείωσε ότι πρέπει «να δίνονται καθαρές και έγκαιρες λύσεις».

Ο κ. Καλαφάτης, επισήμανε ότι ο τομέας Μακεδονίας και Θράκης του υπουργείου Εσωτερικών, ανέλαβε να φέρει κοντά, φορείς και επιχειρηματίες, με τον νέο αναπτυξιακό νόμο, να παρουσιάσει τις ευκαιρίες που ανοίγονται και να αναλύσει τις διαδικασίες που απαιτούνται. Πρόσθεσε, ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση έχουν επιδείξει έμπρακτο ενδιαφέρον για την περιοχή και αυτό αποδείχτηκε με την ίδρυση Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης, με πρόεδρο την Ντόρα Μπακογιάννη.

«Αλλά και με τις μεγάλες παρεμβάσεις που αποφασίστηκαν και υλοποιούνται, τόσο στη Θράκη, όσο και στην Ανατολική Μακεδονία». Ο υφυπουργός Εσωτερικών τόνισε πως «το ενδιαφέρον μας αποδεικνύεται και από τα έργα επέκτασης του δικτύου φυσικού αερίου, αλλά και από την κατασκευή του πλωτού τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου της Αλεξανδρούπολης», σημειώνοντας πως πρόκειται για «ένα έργο μείζονος στρατηγικής σημασίας για τη χώρα μας, αλλά και ιδιαίτερα σημαντικό για την ενεργειακή τροφοδοσία της ευρύτερης περιοχής». Όπως είπε, πρόκειται για έργο στρατηγικής σημασίας, ειδικά τώρα που γίνεται προσπάθεια ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να απεξαρτηθεί ενεργειακά από τη Ρωσία.

Σημείωσε, ότι η χώρα μας έχει στη διάθεσή της για τα επόμενα επτά χρόνια, κοινοτικούς πόρους άνω των 70 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης. Επισήμανε ότι «οι ενεργειακοί κραδασμοί της ρωσικής εισβολής ασκούν ήδη σοβαρές πιέσεις στην αναπτυξιακή δυναμική της Ευρώπης», αλλά πρόσθεσε ότι η ελληνική οικονομία αποδεικνύεται ανθεκτική, καθώς «έχουμε θεαματική προσέλκυση επενδύσεων, αύξηση των εξαγωγών, δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας, δραστική μείωση της ανεργίας, ανάπτυξη με δυναμικούς ρυθμούς». 

Ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστος Μέτιος, τόνισε για το νέο αναπτυξιακό νόμο ότι το ύψος των επενδυτικών σχεδίων που θα αξιολογεί η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όπως και όλες οι Περιφέρειες, θα φτάνει το 1 εκ. ευρώ. «Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όπως άλλωστε όλες οι Περιφέρειες, στο πλαίσιο του αναπτυξιακού μας ρόλου, είμαστε δίπλα στις επιχειρήσεις και στους επιχειρηματίες και στηρίζουμε την αναπτυξιακή προσπάθεια της πατρίδας μας», σημείωσε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Akis Skertsos, Kivernisi
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Α. Σκέρτσος: Tα οφέλη από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας

Στη δήλωσή του, στο «Βήμα» ο υπουργός Επικρατείας σημειώνει ότι «η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μετά από 13 χρόνια σημαίνει πολλά, τόσο στο πεδίο της οικονομίας όσο και σε αυτό της πολιτικής».
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αδ. Γεωργιάδης: Η Ελλάδα επενδύει στη Γαλάζια Οικονομία με σημαντικά έργα

Οι χρηματοδοτήσεις για την Γαλάζια Οικονομία έχουν εκτοξευθεί τους τελευταίους μήνες ωστόσο λίγα είναι τα προτζεκτ που θεωρούνται κατάλληλα. Η σημασία των λιμανιών Αλεξανδρούπολης και Καβάλας για τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέτσας: Έχουμε τα χρηματοδοτικά εργαλεία για έργα αναπτυξιακής ώθησης

Ο αναπληρωτής υπ. Εσωτερικών τόνισε ότι το αναπτυξιακό πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του υπουργείου Εσωτερικών, σημειώνοντας ότι ειδικά για τις περιφέρειες υπάρχει δέσμευση ενός προϋπολογισμού, ύψους 390 εκατ. ευρώ.