ΓΔ: 878.76 -0.45% Τζίρος: 44.15 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτό: Ο Άδωνις Γεωργιάδης, υπουργός Ανάπτυξης. ΑΠΕ

Αδ. Γεωργιάδης: Παραμένει στο 6% ο ΦΠΑ σε μάσκες και αντισηπτικά

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων δήλωσε πως με τον κορονοϊό να παρουσιάζει ξανά έξαρση και τις μάσκες να παραμένουν υποχρεωτικές σε ορισμένους χώρους, θα καθυστερήσει τουλάχιστον μέχρι τέλος του έτους η αύξηση του ΦΠΑ.

Δεν θα επιστρέψουν τελικά στον υψηλό ΦΠΑ από την 1η Ιουλίου οι μάσκες, τα χειρουργικά γάντια, τα αντισηπτικά και άλλα παρασκευάσματα που αφορούν στην ατομική υγιεινή με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη να αναφέρει ότι προωθείται τροπολογία, η οποία θα έρθει αύριο, Τρίτη, στη Βουλή που θα προβλέπει ότι ο ΦΠΑ θα παραμείνει ως έχει στο 6%.

Όπως γνωστοποίησε ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, με δεδομένο πως ο κορονοϊός παρουσιάζει ξανά έξαρση και οι μάσκες παραμένουν υποχρεωτικές σε ορισμένους εσωτερικούς χώρους, η αύξηση του ΦΠΑ δεν θα γίνει για τουλάχιστον ένα εξάμηνο ακόμα.

Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλεπόταν ακόμη και η αύξηση από το 6% του ΦΠΑ στο 24% για την αιθυλική αλκοόλη μετουσιωμένη, η οποία προορίζεται ως πρώτη ύλη για την παραγωγή αντισηπτικών και η καθαρή αιθυλική αλκοόλη μη μετουσιωμένη γεωργικής προέλευσης με αλκοολικό τίτλο 95%, η οποία διατίθεται εμφιαλωμένη στη λιανική πώληση.

Από 1η Ιουλίου επανέρχεται ο ΦΠΑ στο 24% και τα εισιτήρια αθλητικών αγώνων (από 1η Ιουλίου), ενώ στο 13% πάνε τα φίλτρα αιμοκάθαρσης, αιμοδιήθησης, αιμοδιαδιήθησης και πλασμαφαίρεσης και τις γραμμές αιμοκάθαρσης, αιμοδιήθησης, αιμοδιαδιήθησης και πλασμαφαίρεσης (από 1η Ιουλίου), όπως και οι απινιδωτές.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών:

Αγαθά

  • Για τα φίλτρα αιμοκάθαρσης, αιμοδιήθησης, αιμοδιαδιήθησης και πλασμαφαίρεσης (Δ.Κ. ΕΧ 9018) και τις γραμμές αιμοκάθαρσης, αιμοδιήθησης, αιμοδιαδιήθησης και πλασμαφαίρεσης (Δ.Κ. ΕΧ 9018), ο συντελεστής ΦΠΑ από το 6% που ήταν έως 30.6.2022 πάει το 13% από 1.7.2022.
  • Μάσκες προστασίας και γάντια για την ιατρική (για την προστασία από ιούς και την αποφυγή μετάδοσης ασθενειών - νοσοκομειακή και ιδιωτική χρήση), σαπούνι και άλλα παρασκευάσματα για την ατομική υγιεινή, αντισηπτικά διαλύματα, αντισηπτικά μαντιλάκια και άλλα αντισηπτικά παρασκευάσματα, αιθυλική αλκοόλη μετουσιωμένη η οποία προορίζεται ως πρώτη ύλη για την παραγωγή αντισηπτικών, καθαρή αιθυλική αλκοόλη μη μετουσιωμένη γεωργικής προέλευσης με αλκοολικό τίτλο 95%, η οποία διατίθεται εμφιαλωμένη στη λιανική πώληση, σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 8 του ν. 2969/2001 (Α' 281) (ΔΚ ΕΧ 2207) από το 6% που ήταν έως 30.6.2022 πάει στο 24% από 1.7.2022.
  • Η εισαγωγή αντικειμένων τέχνης, συλλογών ή αρχαιοτήτων, η παράδοση αντικειμένων καλλιτεχνικής αξίας, εφόσον πραγματοποιείται από τον ίδιο τον δημιουργό τους ή τους από την 1η Ιουλίου πάει στο 24%.
  • Απινιδωτές. Ο συντελεστής του φόρου για τα αγαθά της παρούσας περίπτωσης ορίζεται σε έξι τοις εκατό (6%) και ισχύει έως και την 31η.12.2022 με αύξηση από το νέο έτος.
  • Τα μη αλκοολούχα ποτά, χωρίς προσθήκη αλκοόλης σε οποιαδήποτε αναλογία, αεριούχα νερά της Δ.Κ. 2201 (ΔΚ ΕΧ 2201) παραμένουν στο 13%.

Υπηρεσίες

  • Τα εισιτήρια αθλητικών αγώνων από το 13% που ίσχυε έως 30.6.2022 πάνε στο 24% από 1.7.2022
  • Τα εισιτήρια κινηματογράφων, ζωολογικών κήπων, εισιτήρια θεατρικών παραστάσεων και συναυλιών ο χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ 6% παραμένει έως 31.12.2022, όπως και η μεταφορά προσώπων και των αποσκευών τους.
  • Επίσης και η παροχή υπηρεσιών από γυμναστήρια, η παροχή υπηρεσιών από σχολές εκμάθησης χορού παραμένει στο 13% ως 31.12.2022.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Mitsotakis Kyriakos
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Καλύτερη από το 2019 βαίνει η φετινή τουριστική περίοδος

Επίσκεψη στην Κεφαλονιά πραγματοποιεί ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης από όπου υπογράμμισε τη θετική πορεία της φετινής τουριστικής περιόδου που δείχνει τάσεις να ξεπεράσει και το επίπεδο του 2019.
venizelos
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευ. Βενιζέλος: Υπήρξε αρχιτέκτονας του ΕΣΥ ο Παρασκευάς Αυγερινός

«Έθεσε τις βάσεις αυτού του μεγάλου θεσμικού οικοδομήματος, το οποίο δοκιμάστηκε τώρα υπό συνθήκες πανδημίας και παρά τα προβλήματα, και την κριτική που δέχθηκε, άντεξε», τόνισε ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
Kyriakos Mitsotakis, Prothipourgos, Kyvernisi
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυρ. Μητσοτάκης: Οι επιχειρήσεις πρέπει να επιστρέφουν κοινωνικό μέρισμα

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση κάνει πράξη σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα τη δέσμευσή της να παρέχει ποιοτικές υποδομές για τους ασθενείς, αλλά και για τους εργαζόμενους.