ΓΔ: 1392.62 0.84% Τζίρος: 117.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Την Τρίτη κυρώνεται σύμβαση για τα πετρέλαια του Θρακικού Πελάγους

Η σύμβαση κατατέθηκε με τη μορφή σχεδίου νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και ρυθμίζει ζητήματα μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και Αναδόχων εταιρειών έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων.

Την Τρίτη τίθεται προς κύρωση στην ολομέλεια της Βουλής η νέα σύμβαση του Δημοσίου με τις εταιρείες Energean και Καβάλα Oil. Η σύμβαση κατατέθηκε με τη μορφή σχεδίου νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και έχει τίτλο «Κύρωση της έκτης τροποποίησης της από 23 Νοεμβρίου 1999 Σύμβασης περί εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή του Θρακικού Πελάγους που έχει καταρτιστεί μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και των Αναδόχων εταιρειών ENERGEAN OIL AND GAS -- ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ και ΚΑΒΑΛΑ OIL ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ». Με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, και εισάγεται προς επεξεργασία στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή τη Δευτέρα, 4/7/2022:

α. Παρατείνεται η διάρκεια της 'Αδειας Εκμετάλλευσης Νότιας Καβάλας σχετικά με την Περιοχή Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου «Νότια Καβάλα» έως την 23.11.2022, με δυνατότητα περαιτέρω παράτασης, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα.

β. Παραμένουν σε πλήρη ισχύ, κύρος και ενέργεια όλοι οι όροι και οι διατάξεις της αρχικής Σύμβασης και των επόμενων Τροποποιητικών Συμβάσεων που δεν τροποποιούνται ή συμπληρώνονται με την κυρούμενη Σύμβαση.

Σύμφωνα με τη συνοδευτική έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, «από τις προτεινόμενες διατάξεις, σύμφωνα με τα στοιχεία του αρμόδιου Υπουργείου, δεν επέρχεται επιβάρυνση, ούτε μεταβάλλονται ουσιωδώς τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ούτε του προϋπολογισμού της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων Α.Ε. (Ε.Δ.ΕΥ. Α.Ε./φορέας Γενικής Κυβέρνησης)».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην τελική ευθεία η οικονομική ενίσχυση 600 ευρώ για το ρεύμα

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σχεδιάζει επίσης να θέσει σε δημόσια διαβούλευση έως τον Ιούνιο το νομοσχέδιο που θα ορίζει τον τρόπο ανάπτυξης υπεράκτιων έργων αιολικών με στόχο έως το 2030 η εγκατεστημένη ισχύς να φθάνει τα 2 GW.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για την ενεργειακή απόδοση

«Το καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Αίγυπτο διασφαλίζει τη σταθερότητα του δικτύου μας και την επάρκεια μας», δήλωσε ο υπ. Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κ. Σκρέκας αναφερόμενος στην υπογραφή του σχετικού μνημονίου.
kostas-skrekas-energeia
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκρέκας: Σημαντική η νέα επενδυτική συμφωνία με την «Ελληνικός Χρυσός»

Ο υπουργός Περιβάλλοντος επεσήμανε ότι η κυβέρνηση τηρεί την προεκλογική της δέσμευση για προσέλκυση νέων επενδύσεων, στέλνοντας με τη νέα συμφωνία ένα θετικό σήμα προς τους επενδυτές.