ΓΔ: 1381.07 1.14% Τζίρος: 93.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: George Vitsaras / SOOC

Ψηφίστηκε η πρόταση για εξεταστική επιτροπή στην υπόθεση Ανδρουλάκη

Σε σύνολο 299 ψηφισάντων βουλευτών, καταγράφηκαν 142 θετικές ψήφοι, και 157 «παρών». Σε ένα μήνα η εξεταστική επιτροπή θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει τις εργασίες της και να παραδώσει το πόρισμα της στην ολομέλεια της Βουλής.

Τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, για την υπόθεση παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκου Ανδρουλάκη, αποφάσισε η ολομέλεια της Βουλής. Η εξεταστική επιτροπή θα έχει στη διάθεσή της ένα μήνα για την ολοκλήρωση των εργασιών της και την υποβολή του πορίσματός της στην ολομέλεια της Βουλής.

Σε σύνολο 299 ψηφισάντων βουλευτών, καταγράφηκαν 142 θετικές ψήφοι, και 157 "παρών" για την σύσταση της εξεταστικής επιτροπής, έπειτα από την απόφαση της ΝΔ που υπογράμμισε πως η δυνατότητα σύστασης Εξεταστικών Επιτροπών με πρωτοβουλία της μειοψηφίας, δόθηκε με την πρόταση της ΝΔ κατά την αναθεώρηση του Συντάγματος το 2019, γι' αυτό και «η κοινοβουλευτική μας πλειοψηφία όχι μόνο δεν θα αντιταχθεί στη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής αλλά θα εγγυηθεί και τον μη ευτελισμό τής διαδικασίας» και ξεκαθάρισε πως η ΝΔ «δεν θα προτείνει τη σύσταση δεύτερης Επιτροπής». 

Σημειώνεται ότι με βάση τις σχετικές προβλέψεις του Συντάγματος (άρθρο 68) και του Κανονισμού της Βουλής (άρθρο 144), η απόφαση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής «λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων, η οποία δεν μπορεί να είναι κατώτερη από τα δύο πέμπτα (2/5) του όλου αριθμού των βουλευτών». Συμπληρώθηκε δηλαδή το όριο των 120 βουλευτών, ανεξαρτήτως πλειοψηφίας.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ο πρόεδρος της Βουλής, Κ. Τασούλας ανακοίνωσε ότι στην αποφασισθείσα επιτροπή θα μετέχουν 29 βουλευτές. Κατ' αναλογία της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων, θα συμμετάσχουν 15 βουλευτές της ΝΔ, 8 του ΣΥΡΙΖΑ, 2 του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, 1 του ΚΚΕ, 1 της Ελληνικής Λύσης, 1 του ΜέΡΑ25 και 1 από τους ανεξάρτητους βουλευτές. Επίσης, όρισε σε ένα μήνα (από τη συγκρότησή της), την προθεσμία για την ολοκλήρωση των εργασιών της εξεταστικής επιτροπής και την υποβολή του πορίσματός της στην Ολομέλεια. Σημειώνεται ότι η εξεταστική επιτροπή έχει την δυνατότητα να ζητήσει από την ολομέλεια της Βουλής την παράταση των εργασιών της.

Την ερχόμενη Πέμπτη θα συνεδριάσει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής με τις ακροάσεις όσων σχετίζονται με τις υποθέσεις των παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας από την έδρα της Ολομέλειας.  

Ο πρόεδρος της Βουλής ανέφερε πως η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας που έχει ζητηθεί με προτάσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ) θα διεξαχθεί την ερχόμενη Πέμπτη, ενώ την προηγούμενη ημέρα, Τετάρτη, θα συνεδριάσει η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής προκειμένου μεταξύ του υπόλοιπου προγραμματισμού των εργασιών της Βουλής, θα αποφασιστεί και η διαδικασία της συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας προκειμένου να τηρηθούν όσα προβλέπει ο ΚτΒ περί της  μυστικότητας των συνεδριάσεων όταν πρόκειται για θέματα που αφορούν την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Βουλή σήμερα η συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ

Την Κυριακή θα διεξαχθεί η διά ζώσης ονομαστική ψηφοφορία, ενώ θα υπάρξει και δυνατότητα επιστολικής ψήφου. Ο Ν. Ανδρουλάκης ανέφερε πως το ΚΙΝΑΛ θα υπερψηφίσει την πρόταση μομφής, αλλά μίλησε και για αναξιοπιστία του ΣΥΡΙΖΑ.