ΓΔ: 1444.25 -0.31% Τζίρος: 43.72 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:30:11 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Βενιζέλος, Μπακογιάννη: Πώς πρέπει να αντιμετωπίσουμε την Τουρκία

Τους τρόπους που θα πρέπει να κινηθεί η χώρα μας στη διαμάχη με την Τουρκία ανέλυσαν, σε πολιτική εκδήλωση, ο Ευάγγελος Βενιζέλος και η Ντόρα Μπακογιάννη.

Πολιτική εκδήλωση με θέμα την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στη Μεσόγειο, μέσα από το πρίσμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων πραγματοποιήθηκε σήμερα σε κεντρικό ξενοδοχείο.

Ομιλητές ήταν οι πρώην υπουργοί Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη και Ευάγγελος Βενιζέλος, και δύο πρέσβεις επί τιμή: ο Γιώργος Σαββαΐδης και ο Παύλος Αποστολίδης. Την συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος και διευθυντής της εφημερίδας «Καθημερινή», Αλέξης Παπαχελάς.

Ο κ. Βενιζέλος, σχολιάζοντας τις τρέχουσες εξελίξεις, τόνισε ότι η χώρα μας θα πρέπει να κινήσει τις διαδικασίες για οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, τόσο στο Αιγαίο, όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Η αυτονόητη πολιτική και διπλωματική πρωτοβουλία που πρέπει να αναλάβει η Ελλάδα προκειμένου να υποταχθεί η Τουρκία στις προβλέψεις της διεθνούς νομιμότητας είναι η διατύπωση επίσημης και πανηγυρικής πρότασης για την επανέναρξη των γύρων των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία με αντικείμενο την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο, ταυτοχρόνως, με κανόνα αναφοράς το ισχύον διεθνές δίκαιο της θάλασσας και σε περίπτωση διαφωνίας την υπογραφή συνυποσχετικού που θα αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του ΔΔΧ ώστε να αχθεί ενώπιον του η διαφορά.

Ταυτοχρόνως η Ελλάδα πρέπει να αναλάβει την πρωτοβουλία επανάληψης των διαβουλεύσεων για την επικαιροποίηση των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) κυρίως των αεροναυτικών», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Εφόσον εννοούμε πράγματι τη θέση όλων των μεταπολιτευτικών κυβερνήσεων ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει μια διαφορά με την Τουρκία, την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο, η θέση αυτή πρέπει να διατυπωθεί ολοκληρωμένα : η Ελλάδα αναγνωρίζει ως διαφορά με την Τουρκία την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο. Και στη συνέχεια να αναληφθεί η πολιτική και διπλωματική πρωτοβουλία που περιέγραψα, πρωτοβουλία που την ορίζουμε εμείς και όχι οι μονομερείς διεκδικήσεις και η παραβατικότητα της γείτονος», πρόσθεσε.

Ακόμα, ο κ. Βενιζέλος, έθεσε στο τραπέζι την λύση της προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, δηλώνοντας: «Εφόσον πυλώνας της πολιτικής μας είναι ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και πάγια θέση μας η οριοθέτηση εντέλει με προσφυγή ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης με υπογραφή συνυποσχετικού, πρέπει να επικαιροποιήσουμε και να ενεργοποιήσουμε τις προτάσεις μας δηλώνοντας εκ προοιμίου τη βούληση μας να σεβαστούμε την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης οι τάσεις της νομολογίας του οποίου είναι γνωστές αλλά κάθε υπόθεση έχει τα δικά της χαρακτηριστικά. Στο μεταξύ δεν βοηθούν κατά τη γνώμη μου κινήσεις "μερικού" χαρακτήρα, όπως η μερική επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο ή η μερική οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με την Αίγυπτο που αναδεικνύουν το μη ρυθμιζόμενο ζήτημα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως επιχείρημα υπέρ της ύπαρξης "ειδικών περιστάσεων" πχ στο Αιγαίο ή την Αν. Μεσόγειο».

«Όλες οι κινήσεις που έγιναν ή γίνονται, όπως και αυτές που σημειώθηκαν προηγουμένως έχουν μεγάλη σημασία, αλλά δεν αρκούν. Χρειάζονται επιπλέον μεγάλες και σαφείς πολιτικές και διπλωματικές πρωτοβουλίες που μπορούν να ακυρώσουν τη στρατηγική της καθημερινής έντασης που ακολουθεί η άλλη πλευρά και να συγκεντρώσουν έντονη διεθνή στήριξη. Για να γίνει όμως αυτό με επιτυχία πρέπει να αποσαφηνιστεί η εθνική γραμμή και να καταστεί αρραγές το εσωτερικό μέτωπο και στην Ελλάδα και στην Κύπρο», κατέληξε.

Mπακογιάννη: Χτύπημα κάτω από τη μέση

«Βαρύ πλήγμα "κάτω από τη μέση" και κίνηση ακραίας διεκδίκησης εκ μέρους της Τουρκίας», χαρακτήρισε τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης, από την πλευρά της, η κυρία Μπακογιάννη. «Το υπουργείο Εξωτερικών και ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, ο κ. Δένδιας, έχουν επιδοθεί σε έναν μαραθώνιο, όχι μόνον ως προς την καταδίκη της συμφωνίας και την στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων αλλά και για το αύριο», πρόσθεσε.

Η κ. Μπακογιάννη, υπογράμμισε ότι η συμφωνία δεν είναι κενό γράμμα αλλά μια συμφωνία που υπεγράφη ανάμεσα στην Τουρκία και σε μια κυβέρνηση αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ. Είναι όμως μια συμφωνία με πολλές αδυναμίες, η οποία δεν παράγει έννομα αποτελέσματα και δεν δεσμεύει τρίτους, διότι είναι αντίθετη με θεμελιώδεις διατάξεις του διεθνούς δικαίου της θάλασσας, παραβιάζει με τον τρόπο αυτό τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, και τέλος, διότι συνιστά προϊόν εκβιασμού, όπως μας οδηγούν όλα τα στοιχεία.

«Η Τουρκία δεν μπορεί να δεχθεί την νέα πραγματικότητα στη Μεσόγειο, την οποία δημιούργησαν τα τριμερή σχήματα συνεργασίας, Ελλάδας Αιγύπτου, Ισραήλ, Κύπρου. Ένιωσε παντελώς απομονωμένη και έξω από της ενεργειακές εξελίξεις στην Μεσόγειο, και αυτό προκάλεσε ανασφάλεια στον κ. Ερντογάν, ο οποίος αυτή την στιγμή αναμετράται με την τουρκική Ιστορία, οραματίζεται να εξελιχθεί στο νέο εθνοπατέρα των Τούρκων - στόχο που θα ήθελε να υλοποιήσει το 2023, μετά την εκατοστή επέτειο ανακήρυξης της Τουρκικής Δημοκρατίας», εκτίμησε η πρώην υπουργός Εξωτερικών.

«Ο διεθνής παράγων δεν πρόκειται να αποδεχθεί μια δεύτερη Συρία στη Μεσόγειο. Η παρεμβατική συμπεριφορά της Τουρκίας δεν θα γίνει αποδεκτή, και πρωτίστως από μας. Η Ελλάδα δεν είναι αδύναμη, έχει εργαλεία, έχει όπλα πίεσης και έχει συμμάχους», κατέληξε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευ. Βενιζέλος: Πρέπει να τεθεί σε νέα βάση ο διάλογος με την Τουρκία

Ο πρώην αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπ. Εξωτερικών σημείωσε πως η Ελλάδα θα πρέπει να θέσει ως προτεραιότητα την αξιοποίηση του ανοιχτού παράθυρου ευκαιρίας για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων στην ανατολική Μεσόγειο.
venizelos
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευ. Βενιζέλος: Η Ελλάδα δεν θέλει να αποκλείσει την Τουρκία από το Αιγαίο

Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σημείωσε ότι η στρατηγική της χώρας πρέπει να ξεκινά από την εξουδετέρωση των μονομερών και παράνομων τουρκικών ισχυρισμών που διαστρέφουν τις ελληνικές θέσεις.
Kyriakos Mitsotakis, Kyvernisi, ND, Nea Dimokratia
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μητσοτάκης: Τα κέρδη από τις Visa Express σε Τούρκους τουρίστες

Η Visa Express για τους Τούρκους επισκέπτες σε 10 ελληνικά νησιά έχει εκτοξεύσει κατά 868% τις αφίξεις στη Λέσβο από το τέλος Μαρτίου. Ποια είναι τα νησιά που θα ενταχθούν στην πρωτοβουλία μέχρι το τέλος Απριλίου.