ΓΔ: 2472.47 0.95% Τζίρος: 119.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:38:40
Θάνος Πλεύρης πορτρέτο
Φώτο: SOOC

Θ. Πλεύρης: Υπάρχει επάρκεια φαρμάκων στα νοσοκομεία και τα φαρμακεία

Ο υπουργός Υγείας σημείωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν στήριξε τις διατάξεις για διαπραγματεύσεις στα φάρμακα από τις οποίες η χώρα μας για το 2022 έκλεισε συμφωνίες 920 εκατ. ευρώ κερδίζοντας εκπτώσεις 450 εκατ. ευρώ.

«Το πρόβλημα της έλλειψης φαρμάκων είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα που οφείλεται στη χαμηλή παραγωγή και έλλειψη πρώτων υλών, που η χώρα μας το αντιμετωπίζει σε μικρότερο βαθμό γιατί έχει εγχώρια παραγωγή, όπως αποδέχεται το σύνολο της ελληνικής και πολυεθνικής φαρμακοβιομηχανίας. Μάλιστα σε αντίθεση με άλλες χώρες η Ελλάδα έχει πλήρη επάρκεια φαρμάκων στα νοσοκομεία και τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και οι όποιες ελλείψεις παρουσιάζονται μόνο στα ιδιωτικά φαρμακεία», αναφέρει σε ανακοίνωση- απάντησή του ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης στον τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Αν. Ξανθό για τις ελλείψεις φαρμάκων.

«Η εμμονή του ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσει μικροκομματικά ακόμη και από ένα πρόβλημα που μαστίζει τις μεγαλύτερες χώρες με τα πιο ακριβά φάρμακα όπως τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, την Αγγλία και το σύνολο των χωρών της ΕΕ καταδεικνύει ότι δεν μπορεί να καταλάβει την παγκόσμια διάσταση του θέματος και θεωρεί το πρόβλημα εθνικό και πρόβλημα αποκλειστικά παράλληλων εξαγωγών τη στιγμή που η έλλειψη στην παρούσα φάση αφορά πρωτίστως φάρμακα και δραστικές που δεν εξάγονται, όπως πχ η παρακεταμόλη», συνεχίζει ο Θ. Πλεύρης.

«Το θράσος ωστόσο του κ. Ξανθού να μιλά για συμφέροντα είναι απαράμιλλο τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ και ως κυβέρνηση νομοθέτησε υπέρ των πολυεθνικών συμφερόντων και ως αντιπολίτευση καταψήφισε κάθε μέτρο πίεσης των ακριβών φαρμάκων. Συγκεκριμένα, αφού το 2015 ξέχασε να εκδώσει δελτίο τιμών αποστερώντας από το δημόσιο γύρω στα 100 εκατ. που κερδίζει το κράτος από τις μειώσεις τιμών, εν συνέχεια ικανοποίησε πλήρως το αίτημα της φαρμακοβιομηχανίας οι τιμές στα φάρμακα να καθορίζονται όχι από τον μέσο όρο των χωρών της ΕΕ, αλλά της ευρωζώνης και να υπάρχει κόφτης στην πτώση των τιμών 7%. Με απλά λόγια ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε καλύτερες τιμές στα φάρμακα και ειδικά στα ακριβά φάρμακα», τονίζει ο υπουργός Υγείας επισημαίνοντας πως «ως αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ δεν στήριξε τις διατάξεις για διαπραγματεύσεις στα φάρμακα από τις οποίες η χώρα μας για το 2022 έκλεισε συμφωνίες 920 εκατ. ευρώ κερδίζοντας εκπτώσεις 450 εκατ. ευρώ.

Δεν στήριξε το να υπάρχει πλαφόν στο claw back στα φθηνά φάρμακα που κατά βάση είναι φάρμακα της εγχώριας παραγωγής και σήμερα παρουσιάζουν έλλειψη λόγω των ακριβών πρώτων υλών και δεν στήριξε να υπάρχει διαφορετικός προϋπολογισμός στα ακριβά φάρμακα και σε όλα τα άλλα φάρμακα, μέτρο που πάλι στηρίζει τα φθηνά φάρμακα που δεν επωμίζονται τις επιβαρύνεις των πολύ ακριβών θεραπειών».

Όσον αφορά στις παράλληλες εξαγωγές στα 4,5 χρόνια που κυβέρνησε δεν πήρε απολύτως κανένα μέτρο και τώρα κατακρίνει τα μέτρα που οδηγούν σε λουκέτο σε όσους παρανομούν, αναφέρει ο Θ. Πλεύρης υπογραμμίζοντας πως «σε αντίθεση με την φαρμακευτική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ που υπήρξε πολιτική εξυπηρέτησης συμφερόντων, με πρόσημο τη δημόσια υγεία η κυβέρνηση της ΝΔ διασφαλίζει όλες τις θεραπείες στις καλύτερες τιμές, στηρίζει την εγχώρια παραγωγή και την καινοτομία, παίρνει μέτρα για την κάλυψη των ελλείψεων και λειτουργεί με επίκεντρο τον πολίτη διασφαλίζοντας καθημερινά με μέτρα την επάρκεια φαρμάκων και λαμβάνοντας πρωτοβουλίες για την κοινή αντιμετώπιση σε επίπεδο ΕΕ του παγκόσμιου προβλήματος της έλλειψης φαρμάκων».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άδωνις Γεωργιάδης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνεργασία δημόσιου-ιδιωτικού τομέα και ασφάλιση στο 19ο Insurance Conference

Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε τη σημασία μεγαλύτερης συνεργασίας ανάμεσα σε δημόσιο σύστημα υγείας και ιδιωτικές ασφαλιστικές, επισημαίνοντας και την εφαρμογή DRGs στον ιδιωτικό τομέα από το 2027 για έλεγχο κόστους.
Άδωνις Γεωργιάδης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άδωνις Γεωργιάδης απαντά στις καταγγελίες Καρχιμάκη για το «Αττικόν»

Ο Άδωνις Γεωργιάδης απάντησε στις καταγγελίες του Λευτέρη Καρχιμάκη για το νοσοκομείο Αττικόν, διαψεύδοντας ελλείψεις σε σεντόνια και υποστηρίζοντας ότι γίνονται έργα για την κατάργηση των ράντζων.
Διάδρομος νοσοκομείου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τελευταία μέρα αύριο για αιτήσεις σε 1.131 θέσεις γιατρών στο ΕΣΥ

Λήγει αύριο η προθεσμία για τις 1.131 θέσεις γιατρών στο ΕΣΥ, με πιθανότητα παράτασης όπως δήλωσε ο υφ. Υγείας Μ. Θεμιστοκλέους. Υψηλή συμμετοχή στην Αττική, χαμηλότερη σε απομακρυσμένες περιοχές. Αυξήθηκαν οι θέσεις στις άγονες ζώνες.
Θερμόμετρο με ήλιο
ΔΙΕΘΝΗ

Ρεκόρ θανάτων από καύσωνα στην Ισπανία σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας

Η Ισπανία σημείωσε τον Μάιο ρεκόρ θανάτων από καύσωνα από το 2015, με 101 θύματα, αριθμός 3,6 φορές μεγαλύτερος από τον μέσο όρο της δεκαετίας. Το υπουργείο Υγείας προειδοποιεί για σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, πριν το καλοκαίρι.