ΓΔ: 1464.39 0.46% Τζίρος: 72.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Το «Study in Greece» καθοριστικό για την εξωστρέφεια των ελληνικών πανεπιστημίων

Προέκυψε, αρχικά ως μία ιστοσελίδα που θα απαντούσε στην ανάγκη αυτή για ορατότητα των ελληνικών πανεπιστημίων στο εξωτερικό και πλέον αποτελεί αστική μη κερδοσκοπικής εταιρεία.

Το στάτους αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας έλαβε πλέον το «Study in Greece», παίρνοντας έτσι «σάρκα και οστά» η πρωτοβουλία που είχε εκκινήσει από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο για την προβολή των ελληνικών πανεπιστημίων στο εξωτερικό.

«Υπήρχε η ανάγκη να δημιουργηθεί ένας φορέας που να ασχολείται με τη διεθνοποίηση των πανεπιστημίων. Μέσω ΕΣΠΑ, για δύο χρόνια βάλαμε πιλοτικά σε λειτουργία το «Study in Greece» εκ μέρους των ελληνικών πανεπιστημίων και καταφέραμε να βάλουμε την Ελλάδα στον παγκόσμιο ακαδημαϊκό χάρτη», δήλωσε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Χρήστος Μιχαλακέλης, αναπληρωτής καθηγητής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, προσωρινός πρόεδρος και Project Manager του «Study in Greece».

Το Study in Greece προέκυψε αρχικά, όταν ένας Αφγανός φοιτητής, στο πλαίσιο της πτυχιακής του εργασίας στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, ανέπτυξε μία ιστοσελίδα που θα διευκόλυνε τους ομοεθνείς του να εγκλιματιστούν ευκολότερα στην πραγματικότητα του ελληνικού πανεπιστημίου, αλλά και της ελληνικής καθημερινότητας: από την ακαδημαϊκή γραφειοκρατία μέχρι την εύρεση στέγης.

Ο κ. Μιχαλακέλης, καθηγητής του φοιτητή και μέλος της κριτικής επιτροπής της πτυχιακής εργασίας του, αποφάσισε να πάει την εργασία αυτή μερικά βήματα παραπέρα, απαντώντας σε μία ανάγκη που είχε παρατηρήσει ότι έλειπε: την οργανωμένη παροχή πληροφοριών για τα ελληνικά πανεπιστήμια και το γίγνεσθαι της ελληνικής ακαδημαϊκής κοινότητας, γενικότερα.

Έτσι, προέκυψε το «Study in Greece», αρχικά ως μία ιστοσελίδα που θα απαντούσε στην ανάγκη αυτή για ορατότητα των ελληνικών πανεπιστημίων στο εξωτερικό. Μάλιστα, όπως περιέγραψε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μιχαλακέλης, οι ανά τον κόσμο πρέσβεις συχνά ζητούσαν να υπάρξει διαθέσιμο υλικό, καθώς γίνονταν αποδέκτες ενδιαφέροντος από ξένους εν δυνάμει φοιτητές, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάπου ομαδοποιημένη και οργανωμένη η πληροφορία για όλα τα πανεπιστήμια και τα αντικείμενα που θεραπεύουν.

Η φιλοσοφία του «Study in Greece» δεν είναι καινούρια. Ήδη, πολλές χώρες έχουν αντίστοιχους φορείς, που μεταξύ άλλων συμμετέχουν σε διεθνείς εκθέσεις με στόχο να προσελκύσουν φοιτητές από άλλες χώρες. Ενδεικτικά, η Τουρκία έχει κάνει ένα αντίστοιχο «άνοιγμα» στο εξωτερικό και τα νούμερα, όπως ανέφερε ο κ. Μιχαλακέλης, είναι εντυπωσιακά: «Η Τουρκία, που επένδυσε στη διεθνοποίηση, από το 2012 έως το 2022, κατάφερε να αυξήσει τον αριθμό των ξένων φοιτητών από 30.000 σε 230.000. Λαμβάνοντας υπ' όψιν και ότι πολλά από τα προγράμματα σπουδών είναι στην τουρκική γλώσσα».

Πλέον, στην Ελλάδα υπάρχει και το θεσμικό πλαίσιο που επιτρέπει την ανάπτυξη ξενόγλωσσων προπτυχιακών, μεταπτυχιακών και διδακτορικών σπουδών, εντάσσοντας έτσι την Ελλάδα στην διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα με άλλους όρους. Συμπληρωματικά, το «Study in Greece» μπορεί να αποτελέσει τον φορέα εκείνο που θα βοηθήσει να καταστεί επιπλέον η Ελλάδα και σημαντικός «παίκτης» της διεθνούς ακαδημαϊκής κοινότητας.

Τα επόμενα βήματα

Ήδη, μετά το «οκ» στον προσωρινό πρόεδρο και την έγκριση του καταστατικού κατά τη Σύνοδο των Πρυτάνεων στην Κέρκυρα την περασμένη εβδομάδα, το «Study in Greece» συστάθηκε ως αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία και έγινε πλέον ο επίσημος φορέας διεθνοποίησης και εξωστρέφειας των ελληνικών πανεπιστημίων.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, μετά το Πάσχα θα συγκληθεί Γενική Συνέλευση, στην οποία θα προκύψει το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας και θα μπορούμε να μιλάμε για έναρξη λειτουργίας της μέχρι την επόμενη Σύνοδο των πρυτάνεων, πιθανότατα στην Καστοριά. Τα 24 ελληνικά πανεπιστήμια έχουν ήδη ορίσει τους εκπροσώπους τους στο ΔΣ, οι οποίοι θα είναι μέλη ΔΕΠ (πρυτάνεις, αντιπρυτάνεις ή καθηγητές).

Οι στόχοι

Με βάση τα παραπάνω, από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, αναμένεται το «Study in Greece» να είναι σε πλήρη λειτουργία και σε ετοιμότητα για την υποδοχή των νέων φοιτητών του εξωτερικού για το χειμερινό εξάμηνο, καθώς επίσης και για την οργάνωση συμμετοχών της Ελλάδας σε εκθέσεις του εξωτερικού, με στόχο την προσέλκυση φοιτητών, που αναζητούν να σπουδάσουν εκτός της χώρας τους. Όπως σημείωσε ο κ. Μιχαλακέλης, η αρωγή των διπλωματικών αρχών ανά τον κόσμο είναι ιδιαίτερα σημαντική σε αυτό το κομμάτι.

Ιδιαίτερα σημαντική θέση κατέχει η ιστοσελίδα (https://studyingreece.edu.gr/), στην οποία πέραν από τις πληροφορίες για τα ελληνικά πανεπιστήμια, μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να ενημερώνονται και για μη ακαδημαϊκά θέματα, όπως είναι η εύρεση στέγης και η έκδοση βίζας.

Επιπλέον, αναμένεται να αναπτυχθεί μία πλατφόρμα για υποτροφίες -ήδη γίνονται προσπάθειες για εύρεση πόρων μέσω funds, ομογενείς και κληροδοτήματα-, καθώς επίσης και ένα οριζόντιο σύστημα για αιτήσεις στα ελληνικά πανεπιστήμια -θα δίνεται η δυνατότητα μέσω μίας αίτησης εν είδει μηχανογραφικού να δηλώνεται ενδιαφέρον για πολλές σχολές και πανεπιστήμια της χώρας. Φυσικά, για την εύρυθμη λειτουργία της εταιρείας, θα χρειαστεί νέος κύκλος χρηματοδοτήσεων και αυτό είναι ένα επιπλέον «στοίχημα», σύμφωνα με τον κ. Μιχαλακέλη, που θα πρέπει να κερδηθεί από την ακαδημαϊκή κοινότητα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

pierrakakis, texnologia, psifiakis diakyvernisis, 5G
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιερρακάκης: Η παιδεία απαιτεί υπευθυνότητα αντί για πυροτεχνήματα

«Τον Σεπτέμβριο του 2024 οι μαθητές των πλέον απομακρυσμένων περιοχών της χώρας, ορεινών και νησιωτικών, θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ένα ολοκληρωμένο ψηφιακό σχολείο» ανέφερε ο υπουργός Παιδείας.
pierrakakis, texnologia, psifiakis diakyvernisis, 5G
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιερρακάκης: Το νομοσχέδιο θα κριθεί στο πλαίσιο της διάκρισης των εξουσιών

«Συζητάμε το ίδιο θέμα, 50 χρόνια. Η χώρα πρέπει να τεθεί σε κίνηση», είπε ο κ. Πιερρακάκης για το νομοσχέδιο «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου - Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων».
pierrakakis, texnologia, psifiakis diakyvernisis, 5G
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιερρακάκης: Στο μισό το κόστος ίδρυσης μη κρατικού πανεπιστημίου

«Μειώνεται στο ένα εκατομμύριο ευρώ το κόστος ίδρυσης για περιοχές εντός Αττικής και Θεσσαλονίκης» ανέφερε ο κ. Πιερρακάκης, τονίζοντας πως «αυτό είναι ένα βασικό κίνητρο για να στηρίξουμε προσπάθειες ίδρυσης και σε άλλα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας».