ΓΔ: 1448.83 0.95% Τζίρος: 33.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:03:33 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

«Τι είπαμε, τι κάναμε»: Απολογισμός 180 ημερών της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Το Business Daily φέρνει στη δημοσιότητα το κυβερνητικό έγγραφο απολογισμού 180 ημερών της κυβέρνησης. Ποιες δεσμεύσεις Μητσοτάκη στον τομέα της οικονομικής πολιτικής έχουν ήδη υλοποιηθεί.

Μεγάλο πλήθος δεσμεύσεων που ανέλαβε προεκλογικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν υλοποιηθεί ήδη από την κυβέρνηση στις πρώτες 180 ημέρες άσκησης της εξουσίας, σύμφωνα με κυβερνητικό έγγραφο, που φέρνει στη δημοσιότητα το Business Daily.

Στο έγγραφο καταγράφονται συνολικά 60 προεκλογικές δεσμεύσεις σε όλους τους τομείς της κυβερνητικής πολιτικής, οι οποίες υλοποιήθηκαν μέσα στο πρώτο εξάμηνο της θητείας της νέας κυβέρνησης. Όπως σημειώνεται στο έγγραφο, μέτρο αποτίμησης των πεπραγμένων της η κυβέρνησης είναι οι δεσμεύσεις που ανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσιάζοντας προεκλογικά το στρατηγικό σχέδιο για «Ισχυρή Ανάπτυξη και Αυτοδύναμη Ελλάδα» με 16 στόχους.

Ειδικότερα, στον ευρύτερο τομέα της οικονομικής πολιτικής, οι δεσμεύσεις που ήδη έχουν υλοποιηθεί καταγράφονται στο κυβερνητικό έγγραφο ως εξής:

Ανάπτυξη - Επενδύσεις - Νέες θέσεις εργασίας

1. ΕΙΠΑΜΕ: Μειώνουμε τον συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων από 28% σε 20% μέσα σε δύο χρόνια και τον φόρο μερισμάτων από 10% σε 5%.

ΤΙ ΚΑΝΑΜΕ: Με τον φορολογικό νόμο που ψηφίστηκε στις αρχές Δεκεμβρίου από τη Βουλή, μειώθηκε ο συντελεστής φορολογίας των επιχειρήσεων από το 28% σε 24% και ο φόρος μερισμάτων από 10% σε 5%. Μειώνεται η προκαταβολή φόρου εισοδήματος στο 95% του φόρου που προκύπτει για τα Νομικά Πρόσωπα.

2. ΕΙΠΑΜΕ: Βελτιώνουμε το επιχειρηματικό περιβάλλον με ριζική απλοποίηση στις διαδικασίες αδειοδότησης.

ΤΙ ΚΑΝΑΜΕ: Με τον αναπτυξιακό νόμο που ψηφίστηκε τον Οκτώβριο απο τη Βουλή, αίρονται δεκάδες επενδυτικά εμπόδια ειδικά σε αδειοδοτικά, περιβαλλοντικά, πολεοδομικά και εργασιακά θέματα, προσαρμόζοντας της ελληνική πραγματικότητα στις  απαιτήσεις της ψηφιακής εποχής, των καλών ευρωπαϊκών και διεθνών πρακτικών.

3. ΕΙΠΑΜΕ: Αποκαθιστούμε τη ρευστότητα, μέσω της μείωσης των επιτοκίων δανεισμού του ελληνικού Κράτους και της αντιμετώπισης του προβλήματος των «κόκκινων δανείων».

ΤΙ ΚΑΝΑΜΕ: Η Ελλάδα δανείζεται πλέον με αρνητικά επιτόκια, όπως η Γερμανία, φθηνότερα απ’ ό,τι οι ΗΠΑ. Με το σχέδιο “Ηρακλής”, που ψηφίστηκε στις αρχές Δεκεμβρίου από τη Βουλή, μειώνονται κατά περίπου 40% τα μη εξυπηρετούμενα τραπεζικά δάνεια , χωρίς να επιβαρυνθούν οι φορολογούμενοι. Τέλος Αυγούστου υπήρξε πλήρης άρση των capital controls και στο τέλος Νοεμβρίου αποπληρώσαμε (2,7 δισ) μέρος των ακριβών δανείων του ΔΝΤ. Ως επισφράγισμα ήρθαν οι αναβαθμίσεις του ελληνικού αξιόχρεου από τους ξένους οίκους.

4. ΕΙΠΑΜΕ: Μεταρρυθμίζουμε το κράτος προκειμένου είναι ισχυρό αλλά με επιτελικό  και ρυθμιστικό ρόλο, ώστε να αντιστέκεται σε ιδεοληψίες και στις συντεχνίες, να πάψει να αποτελεί κομματικό λάφυρο.

ΤΙ ΚΑΝΑΜΕ: Με το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος- το πρώτο που κατέθεσε η κυβέρνηση και ψηφίστηκε από τη Βουλή στις αρχές Αυγούστου- δημιουργείται ένα λεπτομερές εγχειρίδιο διακυβέρνησης: πώς θα λειτουργεί η εκτελεστική εξουσία (πρωθυπουργός, υπ. συμβούλιο, γενικοί και ειδικοί γραμματείς) και η κεντρική υπηρεσιακή διοίκηση, ώστε οι πολίτες να γνωρίζουν τι κάνει ποιος, πότε λογοδοτεί, τα ελεγκτικά αντίβαρα, τα ασυμβίβαστα για όλη την κυβερνητική και διοικητική πυραμίδα. Η πορεία του κυβερνητικού έργου θα παρακολουθείται από κεντρική δομή της Προεδρίας της Κυβέρνησης, μέσα από το ηλεκτρονικό σύστημα «Μαζί», ώστε αφενός να καταπολεμώνται τα προβλήματα που προκαλούν οι πολλαπλές συναρμοδιότητες και αφετέρου να αντιμετωπίζονται άμεσα και ριζικά οι καθυστερήσεις στις κυβερνητικές δράσεις.

5. ΕΙΠΑΜΕ: Ξεμπλοκάρουμε “παγωμένα” επενδυτικά σχέδια, προκειμένου να δημιουργηθούν πολλές, νέες και καλοπληρωμένες δουλειές.

ΤΙ ΚΑΝΑΜΕ: Μέχρι στιγμής έχουμε «ξεκολλήσει» την εμβληματική επένδυση του Ελληνικού, ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για το καζίνο, εγκρίθηκαν οι άδειες για μεγάλα επενδυτικά σχέδια στον τουρισμό, την ενέργεια, τις κατασκευές πολλών δισ. ευρώ η υλοποίηση των οποίων θα δημιουργήσει χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Εγκρίθηκε το Master Plan λιμένα Πειραιά. Δύο από τις μεγαλύτερες κινεζικές τράπεζες ετοιμάζονται να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα. Εγκρίθηκαν από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας οι τρεις αιτήσεις της εταιρίας Ελληνικός Χρυσός για παράταση / τροποποίηση αδειών της εγκατάστασης στις Σκουριές. Συγκροτήθηκε με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων.

6. ΕΙΠΑΜΕ: Καθιερώνουμε ειδικά κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων.

ΤΙ ΚΑΝΑΜΕ: Πρόσθετο κίνητρο για την προσέλκυση επενδυτών είναι η θέσπιση (με τον φορολογικό νόμο) του καθεστώτος non-dom φορολογικού κατοίκου (ξένοι επενδυτές, που επιλέγουν την χώρα μας  ως τόπο φορολογικής κατοικίας και πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, φορολογούνται για το παγκόσμιο εισόδημά τους με το κατ’ αποκοπή ποσό των 100 χιλιάδων ευρώ). Επίσης προβλέπεται απαλλαγή από φόρο εισοδήματος και εισφορά αλληλεγγύης των τόκων εταιρικών ομολόγων.

Λιγότεροι φόροι - Μεγαλύτερο διαθέσιμο εισόδημα

7. ΕΙΠΑΜΕ: Διατηρούμε το αφορολόγητο, μειώνουμε το εισαγωγικό συντελεστή για μισθωτούς, ελευθ. επαγγελματίες και αγρότες από 22% σε 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, καθιερώνουμε νέα φορολογική κλίμακα με χαμηλότερο ανώτερο συντελεστή.

ΤΙ ΚΑΝΑΜΕ: Με τον νέο φορολογικό νόμο διατηρείται το αφορολόγητο, μειώνεται ο εισαγωγικός συντελεστής για μισθωτούς, ελευθ. επαγγελματίες και αγρότες από 22% σε 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, μειώνεται κατα μία μονάδα ο συντελεστής για τα εισοδήματα άνω των 10.000 ευρώ με ανώτατο τον συντελεστή 44% από 45%.

8. ΕΙΠΑΜΕ: Μειώνουμε τον ΦΠΑ με καθιέρωση δυο βασικών συντελεστών 11% και 22% από 13% και 24% σήμερα με διατήρηση του υπερμειωμένου ΦΠΑ στο 6%.

ΤΙ ΚΑΝΑΜΕ: Με το νέο φορολογικό νόμο μειώνεται ο ΦΠΑ από 24% σε 13% σε πρώτη φάση για τα κράνη των μοτοσικλετιστών και τα παιδικά καθίσματα αλλά και στα ακριβά φάρμακα για σοβαρές ασθένειες από 13% σε 6%.

9. ΕΙΠΑΜΕ: Μειώνουμε σταδιακά τις εισφορές σε κύρια σύνταξη από 20% σε 15% εντός της επόμενης τετραετίας.

ΤΙ ΚΑΝΑΜΕ: Με το νέο Προϋπολογισμό για το 2020, προβλέπεται η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης κατά περίπου μια μονάδα βάσης με έναρξη εφαρμογής το δεύτερο εξάμηνο του 2020.

10. ΕΙΠΑΜΕ: Ειδική ρύθμιση 120 δόσεων για όλους τους πολίτες που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

ΤΙ ΚΑΝΑΜΕ: Βελτιώσαμε το πλαίσιο των 120 δόσεων για την αποπληρωμή οφειλών στην εφορία και θεσπίσαμε ρύθμιση 120 δόσεων για οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία που επιτρέπουν σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις να πάρουν οικονομική «ανάσα».

Ακίνητη περιουσία - Κίνητρα για να αποκτήσει αξία ξανά

11. ΕΙΠΑΜΕ: Μειώνουμε τον ΕΝΦΙΑ κατα 30% εντός διετίας για όλους τους ιδιοκτήτες.

ΤΙ ΚΑΝΑΜΕ: Από φέτος, είδαν στα εκκαθαριστικά του Σεπτεμβρίου, όλοι οι φορολογούμενοι είδαν μειωμένο έως και 30% το ποσό που κλήθηκαν να πληρώσουν. (4.985.144 φορολογούμενοι έχουν  λιγότερη επιβάρυνση κατά 30%, ευάλωτες κοινωνικές ομάδες με χαμηλά εισοδήματα είχαν πλήρη απαλλαγή ή πολύ μικρή επιβάρυνση

12. ΕΙΠΑΜΕ: Καθιερώνουμε έκπτωση 40-50% για όλες τις εργασίες ενεργειακής, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης, συντήρησης και αξιοποίησης των κτηρίων. Οι φορολογούμενοι -προσκομίζοντας τα τιμολόγια των δαπανών, θα έχουν έκπτωση φόρου εντός τριετίας.

ΤΙ ΚΑΝΑΜΕ: Με τον φορολογικό νόμο εισάγονται κίνητρα για την πραγματοποίηση εργασιών που σχετίζονται με την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση κτιρίων, με τη χορήγηση έκπτωσης φόρου 40% για δαπάνες των σχετικών εργασιών. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα εξακολουθήσουν να έχουν την αυτόματη έκπτωση του 5% από τον φόρο εισοδήματος από ενοίκια αν κάνουν χρήση της έκπτωσης για δαπάνες ανακαίνισης.

13. ΕΙΠΑΜΕ: Αναστέλλουμε για μία τριετία το φόρο υπεραξίας στις αγοραπωλησίες ακινήτων και τον ΦΠΑ στην οικονομική δραστηριότητα.

ΤΙ ΚΑΝΑΜΕ: Με τον φορολογικό νόμο ψηφίστηκε η αναστολή της επιβολής ΦΠΑ στις οικοδομές με άδεια από 1-1-2006 και εφεξής και του φόρου υπεραξίας στη μεταβίβαση ακινήτων.

Προστασία της εργασίας - Κίνητρα

14. ΕΙΠΑΜΕ: Εγγυόμαστε την απαρέγκλιτη τήρηση της εργατικής νομοθεσίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, αξιοποιώντας την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και διενεργώντας στοχευμένους και ουσιαστικότερους ελέγχους.

ΤΙ ΚΑΝΑΜΕ: Με τον αναπτυξιακό νόμο (ψηφίστηκε τον Οκτώβριο) λαμβάνονται μέτρα κατά της επισφαλούς εργασίας (αυξάνεται κατά 12% η αμοιβή της υπερωριακής απασχόλησης για τους μερικώς απασχολούμενους /εντός διμήνου η καταβολή των δεδουλευμένων, δημιουργείται  μητρώο παραβατικότητας και αδήλωτης εργασίας). Σύμφωνα με μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος, εφόσον οι διατάξεις του νομοσχεδίου εφαρμοστούν στην πληρότητά τους η ελάχιστη επίδραση στο ΑΕΠ και την απασχόληση την επόμενη δεκαετία θα είναι 5 πρόσθετες μονάδες. Μόνο η αυστηροποίηση των ελέγχων στην αγορά εργασίας και η μείωση της αδήλωτης εργασίας μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του ΑΕΠ κατά 0.5% τον επόμενο χρόνο. Με την υπό προϋποθέσεις εξαίρεση εφαρμογής των κλαδικών συμβάσεων δίνεται χείρα βοηθείας σε επιχειρήσεις νεοφυείς ή με σοβαρά οικονομικά προβλήματα να σταθούν στα πόδια τους και να σωθούν θέσεις εργασίας, με τα μητρώα. συνδικαλιστικών οργανώσεων-εργοδοτών και εργαζομένων και την ηλεκτρονική λήψη αποφάσεων στηρίζεται η αντιπροσωπευτικότητα και η διαφάνεια.

15. ΕΙΠΑΜΕ: Παρέχουμε κίνητρα στις επιχειρήσεις για να δίνουν πρόσθετες παροχές στους εργαζόμενους, όπως δωρεάν μεταφορά στην εργασία τους, επιπλέον ασφαλιστικές παροχές, απόκτηση μετοχών.

ΤΙ ΚΑΝΑΜΕ: Θεσπίστηκαν (με το φορολογικό νόμο) κίνητρα προς τις επιχειρήσεις  (εκπτώσεις από τις ακαθάριστες δαπάνες) προκειμένου να δίνουν μετοχές στους εργαζόμενους και για παροχές σε είδος, όπως η χορήγηση καρτών μεταφοράς για τις αστικές μετακινήσεις ή για την αγορά / μίσθωση αυτοκινήτων αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, για τη χορήγησή τους στους εργαζομένους τους.

Στους υπόλοιπους στόχους που ήδη έχουν υλοποιηθεί καταγράφονται μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

  • Σχετικά με την αντιμετώπιση του Δημογραφικού, καθιερώθηκε επίδομα 2000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται αυξήθηκε κατά 1000 ευρώ το αφορολόγητο όριο για κάθε προστατευόμενο τέκνο ανεξαρτήτως αριθμού παιδιών στην οικογένεια, ενώ αυξήθηκαν κατά 30.000 τα παιδιά που πηγαίνουν στους παιδικούς σταθμούς το 2019 - 2020. Επίσης, οι πολύτεκνοι εξαιρέθηκαν από την επιβολή του φόρου πολυτελούς διαβίωσης για επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης μεγάλου κυβισμού.
  • Σε ό,τι αφορά την πολιτική Αλληλεγγύης σε όσους το έχουν ανάγκη, κατοχυρώθηκε στο Σύνταγμα της χώρας (άρθρο 21) το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ως «δίχτυ ασφαλείας» αξιοπρεπούς διαβίωσης  για τους οικονομικά αδύναμους, ενώ με τον προϋπολογισμό του 2020 αυξήθηκε το κονδύλι για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα σε 850 εκατ. ευρώ, με στόχο να διατίθεται το 0.5% του ΑΕΠ για τους έχοντες πραγματική ανάγκη. Δικαιούχοι του «κοινωνικού μερίσματος» των 700 ευρώ (με εισοδηματικά κριτήρια) ήταν οικογένειες πολυτέκνων, νοικοκυριά με έναν γονέα μακροχρόνια άνεργο και τουλάχιστον ένα ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα, μονογονεϊκές οικογένειες, νοικοκυριά στα οποία και οι δύο σύζυγοι ή και τα δύο μέρη συμφώνου συμβίωσης είναι βραχυχρόνια άνεργοι, οικογένειες στις οποίες ένα τουλάχιστον μέλος ενήλικο ή ανήλικο είναι άτομο με αναπηρία (ΑμεΑ). Παρατάθηκε και βελτιώθηκε το υφιστάμενο πλαίσιο προστασίας της 1ης κατοικίας κατά 4 μήνες, δηλαδή μέχρι και 30 Απριλίου 2020. Χορηγήθηκε επίδομα πετρελαίου θέρμανσης σε φυσικά πρόσωπα για την χειμερινή περίοδο 2019/2020.
  • Στον τομέα της Υγείας καταγράφονται, μεταξύ άλλων, μέτρα όπως η πλήρης εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, η εισαγωγή επαγγελματικού management στα δημόσια νοσοκομεία (συμβάσεις αποδοτικότητας με τους διοικητές), αλλά και οι μειώσεις τιμών έως 7% σε 3.702 φάρμακα.
  • Στον τομέα της Ασφάλειας, καταγράφεται η ενεργοποίηση της νέας μηχανοκίνητης ομάδας ΔΡΑΣΗ, η πρόσληψη 1.500 ειδικών φρουρών, οι αυξημένες περιπολίες στις γειτονιές, οι παρεμβάσεις κατά του εμπορίου ναρκωτικών, του παρεμπορίου και των καταλήψεων, αλλά και η καθιέρωση καθιέρωση αυστηρότερων ποινών για επιθέσεις σε δημόσιους χώρους.
  • Για την φύλαξη συνόρων και την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος, σημειώνονται το νέο σχέδιο φύλαξης συνόρων στον Έβρο, η αύξηση σε 40 των σκαφών που περιπολούν στο αν. Αιγαίο, το νέο αυστηρό αλλά και δίκαιο σύστημα εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, η αποσυμφόρηση των υπαρχουσών δομών φιλοξενίας στη Μόρια (Μυτιλήνη), στη ΒΙΑΛ (Χίος) και στο Βαθύ (Σάμος) με μεταφορά μεταναστών στην ενδοχώρα, αλλά και η δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων και η εφαρμογή του προγράμματος «κανένα παιδί μόνο» για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα.
  • Στο τομέα της Παιδείας, ήδη καταργήθηκε το πανεπιστημιακό άσυλο, καθιερώθηκε η χορήγηση μεγαλύτερης ελευθερίας και αυτονομίας στα ΑΕΙ για τα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών και τέθηκε σε διαβούλευση το σχέδιο νόμου (θα ψηφιστεί τον Ιανουάριο) με το οποίο ιδρύεται η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης με αρμοδιότητα τον στρατηγικό σχεδιασμό, την αξιολόγηση και την χρηματοδότηση των ΑΕΙ με βάση τις επιδόσεις τους σε συγκεκριμένα κριτήρια διατάξεις.
  • Σε ό,τια φορά τις δεσμεύσεις για καλύτερο κράτος, μεταξύ άλλων καθιερώθηκαν ηλεκτρονικοί έλεγχοι των 62 Δημοσιονομικών Υπηρεσιών Εποπτείας και Ελέγχου, ιδρύθηκε η Εθνική Αρχή Διαφάνειας που θα αναλαµβάνει δράσεις όχι µόνο για την καταστολή, αλλά και για την πρόληψη και την αποτροπή της διαφθοράς, θεσπίστηκε Εθνικό Πρόγραμμα Απλούστευσης Διαδικασιών για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, καταργήθηκε η υποχρεωτική φυσική παρουσία των πολιτών στις εφορίες για μεταβολές στοιχείων στο Φορολογικό Μητρώο και άλλες συναλλαγές, θεσπίστηκε η υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή δικογράφων από την 1η Ιανουαρίου 2021, διασφαλίστηκε η έξωση του κομματισμού δια της θέσπισης υπηρεσιακών επί θητεία γραμματέων με επιλογή του ΑΣΕΠ, ανατέθηκε σε ιδιώτες ορκωτούς ελεγκτές η αξιολόγηση της υλοποίησης επενδυτικών σχεδίων κ.α.
  • Για τα θέματα του Περιβάλλοντος, ψηφίστηκε ήδη ο νόμος για τον εκσυγχρονισμό/εξυγίανση της ΔΕΗ, την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, την πλήρη απολιγνιτοποίηση της χώρας έως το 2028 , την ταχεία αύξηση της συμμετοχής των Ανανεώσιμων Πηγών στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας, την προώθηση της χρήσης ηλεκτροκινούμενων οχημάτων. Επίσης, εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο  το νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, που προβλέπει επενδύσεις 43,8 δισ. μέσα στην επόμενη δεκαετία. Με τον αναπτυξιακό νόμο, καταργούνται οι παρωχημένοι «βαθμοί όχλησης» που επιβαρύνουν τις αδειοδοτικές διαδικασίες και η αδειοδότηση θα γίνεται πλέον με αμιγώς περιβαλλοντικά κριτήρια.
  • Για την αναγέννηση της γεωργίας και κτηνοτροφίας, μειώθηκε ο φορολογικός συντελεστής σε 10% για τα αγροτικά συνεταιριστικά σχήματα, ενώ ψηφίστηκε διάταξη στήριξης των μικρών οινοπαραγωγών.
  • Στον τομέα των Υποδομών, έχει υποβληθεί ήδη στην ΕΕ σχέδιο με τρεις προτεινόμενες λύσεις τον οδικό άξονα Πάτρα - Πύργος, ενώ για τον Ε65 αναμένεται απάντηση της ΕΕ για το τρίτο τμήμα, για τη βιωσιμότητα του οποίου εκφράστηκαν αμφιβολίες. Μελετώνται από την αρχή λύσεις σχετικά με τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης καθώς δεν υπήρχε κανένα υλοποιήσιμο σχέδιο. Προχωρά η κατασκευή της γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας, ενώ για το Μετρό Θεσσαλονίκης αποφασίστηκε να λειτουργήσει εξ ολοκλήρου με το σταθμό στην Βενιζέλου και να παραδοθεί το έργο τον Απρίλιο του 2023.
  • Για το Rebranding/Repositioning της χώρας, δημιουργήθηκε ενιαίος φορέας άσκησης οικονομικής και εμπορικής διπλωματίας στο υπουργείο Εξωτερικών και συγκροτήθηκε ομάδα από σημαντικές προσωπικότητες που θα συνδράμει στην αναβάθμιση και την ενίσχυση της εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό, ενώ παρουσιάστηκε τον Νοέμβριο το επίσημο σήμα για τα Μακεδονικά Προϊόντα (Macedonia GReat). Δημιουργήθηκε Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, άμυνας και διαχείρισης κρίσεων, με επικεφαλής τον αντιναύαρχο Αλέξανδρος Διακόπουλο. Μετά από σχεδόν 45 χρόνια, ψηφίστηκε νόμος που δίνει τη δυνατότητα στους εκτός επικράτειας Έλληνες εκλογείς να ψηφίζουν από τον τόπο της διαμονής τους, με ιστορική πλειοψηφία 288 βουλευτών.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην Αθήνα 18 κορυφαίοι CEOs φαρμακευτικών, συναντήσεις με τον πρωθυπουργό

Αύριο το βράδυ θα πραγματοποιηθεί κλειστό γεύμα με τον Κ. Μητσοτάκη και την Τετάρτη θα ακολουθήσει επίσημη επίσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου. Ποιοι διευθύνοντες σύμβουλοι θα δώσουν το παρόν.
arxiepiskopos Ieronimos, ekklisia
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Δεν θα μας πει τι θα κάνουμε ο κ. Βελόπουλος

Ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε μεταξύ άλλων τη συνεργασία που απαιτείται ανάμεσα σε Εκκλησία και Κράτος και επισήμανε ότι «ο καθένας έχει τις απόψεις του, μένει στις απόψεις του και παλεύει γι' αυτές».
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Mε την αναβάθμιση της οικονομίας μπορούμε να κάνουμε μόνιμες αυξήσεις

Ο πρωθυπουργός αναφέρεται εκτός των άλλων, στην υποβολή στην Ευρωπαϊκή Ένωση του τέταρτου αιτήματος πληρωμής ύψους 2,3 δισεκατομμυρίων ευρώ από το δανειακό σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.