ΓΔ: 1422.35 0.34% Τζίρος: 108.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Το άτυπο ντιμπέιτ Μητσοτάκη - Τσίπρα: Πώς διασταύρωσαν τα ξίφη τους

Παράλληλες τηλεοπτικές συνεντεύξεις των δύο αρχηγών με «διάλογο» για όλα. Τι είπαν για την οικονομία, τον σχηματισμό κυβέρνησης και για τη... χρήση του κυβερνητικού αεροσκάφους στην προεκλογική εκστρατεία.

Με τη μία και μοναδική τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών να έχει οριστεί την ερχόμενη Τετάρτη, Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας «μετείχαν» σε ένα ιδιότυπο debate... εξ αποστάσεως, με σχεδόν ταυτόχρονες τηλεοπτικές συνεντεύξεις σε STAR και ΑΝΤ1 αντίστοιχα.

Οι δύο διεκδικητές της διακυβέρνησης της χώρας είχαν την ευκαιρία να σχολιάσουν τις προγραμματικές προτάσεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και να αναφερθούν στα διλήμματα των εκλογών.

Στην κορυφή της σύγκρουσης επιχειρημάτων τα θέματα της οικονομίας, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επισημαίνει ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί σε νέο μνημόνιο, καθώς το κόστος του υπερβαίνει τα 80 δισ. ευρώ. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο STAR, εμφανίστηκε αντίθετος σε μείωση του ΦΠΑ, χαρακτηρίζοντάς το ως ένα μέτρο που δεν θα λειτουργήσει, από τη στιγμή που η μείωσή του δεν συγκρατεί τις τιμές. «Θα μειωθεί σταδιακά για όλα τα προϊόντα κατά τη διάρκεια της τετραετίας», σημείωσε.

Την ίδια στιγμή, ο Αλέξης Τσίπρας (ΑΝΤ1) κατηγορούσε τον πρωθυπουργό ότι οδήγησε τη μεσαία τάξη να ζει με κουπόνια και ότι διατήρησε την υψηλή φορολογία στα τρόφιμα.

«Το κόστος του προγράμματος ΣΥΡΙΖΑ είναι 5,5 δισ. ανά έτος», τόνισε, συμπληρώνοντας ότι «ο Μητσοτάκης αύξησε το δημόσιο χρέος 50 δισ. και το ιδιωτικό 40 δισ. Δεν χρεοκόπησε ο ΣΥΡΙΖΑ τη χώρα, αλλά η ΝΔ».

Κόντρα με φόντο τις διερευνητικές εντολές 

Με διαφορετική τακτική εμφανίστηκαν οι δύο μονομάχοι για την επόμενη μέρα των εκλογικών αποτελεσμάτων και -κυρίως- την τύχη των διερευνητικών εντολών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε στο αφήγημα περί αυτοδυναμίας, λέγοντας ότι «η πρώτη κάλπη είναι η μόνη κάλπη», ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι η αξιοποίηση της πρώτης διερευνητικής εντολής θα εξαρτηθεί από το το εκλογικό αποτέλεσμα.

Για πρώτη φορά με σαφήνεια απέκλεισε να ζητήσει ψήφο ανοχής ή ψήφο εμπιστοσύνης που δεν θα στηρίζεται αμιγώς από εκλεγμένους βουλευτές της ΝΔ.

«Δεν χρειαζόμαστε έναν ασταθή κυβερνητικό σχηματισμό», σημείωσε και πρόσθεσε: «Χρειαζόμαστε μια μονοκομματική κυβέρνηση, ναι, αλλά όχι μονοχρωματική. Δεν εννοώ να πάρω βουλευτές από άλλα κόμματα, το έχω απορρίψει αυτό. Θα βάλω τους καλύτερους στις κατάλληλες θέσεις».

Στον αντίποδα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ισχυρή εντολή, προχωρώντας και στην εκτίμηση ότι η κάλπη της 21ης Μαΐου θα αναδείξει κυβέρνηση συνεργασίας ανάμεσα στο πρώτο και το τρίτο κόμμα, «φωτογραφίζοντας» το ΠΑΣΟΚ.

Ταυτόχρονα, επιχείρησε να βάλει «πάγο» στα σενάρια περί «φλερτ» με τον Γιάνη Βαρουφάκη, λέγοντας ότι «κυβέρνηση που θα στηρίζεται στην ανοχή του 3%, δεν θα είναι ισχυρή, ούτε κυβέρνηση μακράς πνοής».

Στο στόχαστρο των δύο ο Ν. Ανδρουλάκης

Με το ΠΑΣΟΚ να μοιάζει με την πολύφερνη νύφη των επικείμενων εκλογών, τόσο ο Κ.Μητσοτάκης όσο και ο Α.Τσίπρας επιχείρησαν να κρατήσουν ανοιχτούς τους διαύλους μιας πιθανής μετεκλογικής συνεννόησης αν το επιβάλουν οι συνθήκες, χωρίς ταυτόχρονα να αφήσουν αναπάντητη την κριτική από την πλευρά Ανδρουλάκη.

Ο πρόεδρος της ΝΔ ήταν σαφής, ωστόσο, ότι «το τρίτο κόμμα δεν μπορεί να καθορίσει το ποιος θα είναι πρωθυπουργός», επικρίνοντας τον επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ ότι έχει μια προσωπική εμμονή στο πρόσωπο του. «Έχει προσωπική εμμονή μαζί μου, επιτίθεται με βαρείς χαρακτηρισμούς, θεωρεί ότι το πρόβλημα είμαι εγώ, όχι η ΝΔ και αυτό το θεωρώ λίγο εμμονικό», είπε χαρακτηριστικά.

Αλλά και ο Αλέξης Τσίπρας επέκρινε τον κ.Ανδρουλάκη, λέγοντας ότι «δεν μπορεί να διεκδικεί να οικειοποιηθεί το δικαίωμα λαού για το ποιον θέλει να τον κυβερνήσει», ξεκαθαρίζοντας ότι για το κόμμα του «η επόμενη κυβέρνηση θα έχει πρωθυπουργό ή τον Μητσοτάκη για άλλα 4 χρόνια ή εμένα».

Σημείο τριβής με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ αποτέλεσαν οι συμβολισμοί και τα συνθήματα που χρησιμοποιεί ο ΣΥΡΙΖΑ στις προεκλογικές του συγκεντρώσεις.

Στην έντονη κριτική που του άσκησε ο Ν.Ανδρουλάκης για το σύνθημα «Συμβόλαιο Αλλαγής» και ότι είναι τυμβωρύχος του Α. Παπανδρέου, ο κ.Τσίπρας απάντησε ότι «ο κ.Ανδρουλάκης δεν είναι ιδιοκτήτης του Ανδρέα, ανήκει στην ιστορία», θυμίζοντάς με νόημα ότι πολίτες που ακολούθησαν τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, σήμερα βρίσκονται στον ΣΥΡΙΖΑ.

Εκατέρωθεν «πυρά» για το κόμμα Κασιδιάρη

Με νωπή ακόμα την απόφαση του Αρείου Πάγου να αποκλείσει την κάθοδο του Ηλία Κασιδιάρη στις εκλογές, η άτυπη συζήτηση των δύο έφτασε μέχρι και στα τεκταινόμενα στη «δεξιά πολυκατοικία».

Ο πρωθυπουργός, αφού επανέλαβε ότι «κάναμε ότι μας επέτρεπε το Σύνταγμα για να αποτρέψουμε τους μαχαιροβγάλτες να μπουν στη Βουλή», έστρεψε τα καρφιά του προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι «κάποιοι δεν μπορούν να κρύψουν τη στεναχώρια τους που δεν θα κατέβει στις εκλογές και μιλάνε για τη δεξιά πολυκατοικία». 

Σχεδόν ταυτόχρονα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απαντούσε στην κριτική που δέχθηκε ότι δεν συντάχθηκε με την κοινοβουλευτική προσπάθεια αποκλεισμού του κόμματος «Έλληνες».

«Η Ακροδεξιά δεν νικιέται με τέτοιου είδους διατάξεις», είπε και σχολίασε με δεικτικό τρόπο την αποβολή από τον Άρειο Πάγο και άλλων κομμάτων που βρίσκονται στα δεξιά της ΝΔ: «Έπεσε βόμβα στη δεξιά πολυκατοικία. Όσοι δεν υποσχέθηκαν στον Μητσοτάκη στήριξη δεν μετέχουν. Όλα αυτά τα κόμματα είναι ανταγωνιστικά της ΝΔ»

Το πρωθυπουργικό αεροσκάφος

Η αντιπαράθεση έφτασε ακόμα και σε εκατέρωθεν καταγγελίες για το ποιος χρησιμοποιούσε -ως πρωθυπουργός- το κυβερνητικό αεροσκάφος για τις ανάγκες της προεκλογικής εκστρατείας!

Είχε προηγηθεί η αναφορά του κ.Τσίπρα ότι, εάν έρθει ξανά στην εξουσία, θα καταργήσει με νόμο «τη δυνατότητα να κάνει ό,τι θέλει ο πρωθυπουργός. Να παίρνει το κρατικό αεροπλάνο και να κάνει προεκλογική εκστρατεία. Πήγε σε Καβάλα, Κέρκυρα, σήμερα σε Κεφαλλονιά, με λεφτά του Έλληνα φορολογούμενου».

Η απάντηση ήρθε λίγο αργότερα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη που προκάλεσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να πει αν και ο ίδιος χρησιμοποιούσε το πρωθυπουργικό αεροσκάφος για τις προεκλογικές του ομιλίες, λέγοντας με νόημα: «Απορώ γιατί δεν ζήτησε να φύγω από το Μαξίμου γιατί το χρησιμοποιώ ως κάδρο. Χρησιμοποιώ το πρωθυπουργικό αεροπλάνο μόνο όταν δεν έχω άλλο τρόπο. Και ο κ. Τσίπρας το χρησιμοποίησε κατά την προεκλογική εκστρατεία ως πρωθυπουργός και καλά έκανε. Ας αφήσουμε τις αστειότητες», κατέληξε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το αίνιγμα με τους 17ρηδες στις κάλπες, οι αναποφάσιστοι και το ντιμπέιτ

Κρίσιμος για το εκλογικό αποτέλεσμα ο αριθμός των νέων ψηφοφόρων που θα δώσουν το «παρών» στις κάλπες, ενώ τα επιτελεία των κομμάτων θέτουν στο στόχαστρο τους αναποφάσιστους. Αντιπαράθεση για τον αριθμό των ντιμπέιτ.
Maximou-KYSEA
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα όπλα του α’ και του β’ γύρου των εκλογών για το Μέγαρο Μαξίμου

Δεν προκηρύσσονται εκλογές πριν τον διαγωνισμό τους ΑΣΕΠ στις 4 Μαρτίου. Το Μαξίμου διατηρεί την ελπίδα για μια αναβάθμιση της Ελλάδας από τον οίκο S&P λίγο πριν τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυριάκος Μητσοτάκης - Αλέξης Τσίπρας: Δυο ξένοι στην ίδια κάλπη

Οι δύο μονομάχοι βρέθηκαν για λίγο μακριά από τη συνεχή αντιπαράθεση, δίνοντας «παρών» στην κηδεία του πιλότου Μάριου - Μιχαήλ Τουρούτσικα, αλλά η «ανακωχή» δεν κράτησε πολύ και η «μάχη» για την εξουσία θα είναι σκληρή.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δέκα νέα ονόματα στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ, φόβοι για διαρροές στα δεξιά

Σήμερα, ή το αργότερο πριν την αναχώρηση Μητσοτάκη για τον Καναδά, ανακοινώνεται η νέα «φουρνιά» υποψηφίων στις ευρωεκλογές. Προβληματισμός για το διψήφιο ποσοστό της Ελληνικής Λύσης σε νέα δημοσκόπηση.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι «ευρωπαϊκοί» πονοκέφαλοι της κυβέρνησης και το αντίδοτο των νομοσχεδίων

Τέμπη, διαρροή προσωπικών δεδομένων και αντιπαράθεση με την Ιεραρχία προβληματίζουν την κυβέρνηση ενόψει ευρωεκλογών. Αντεπίθεση του Μαξίμου με αύξηση στον κατώτατο μισθό και σειρά νομοσχεδίων.